Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: HAMİT KARDAŞ
İletişim bilimi ve internet alanında ilk enstitü olma özelliğine sahip İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü, online düzenlenen törenle tanıtıldı. Öğrenimin yanında araştırma odaklı olması öngörülen yeni enstitü, akademik bir gelenek oluşturmayı ve akademisyen yetiştirmeyi amaçlıyor. Üniversitenin Youtube hesabı üzerinden yapılan tanıtım törenine, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Aktaş ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Füsun Alver katıldı.
Prof. Dr. Celalettin Aktaş, iletişim biliminin bugün her zamankinden daha önemli olduğunu ve bu konuda bilimsel çalışmalar yapılmasının öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Aktaş, “Zamana ve mekana bağlı kalmadan iletişim kurulabilecek araçların geliştiği dönemde iletişim eğitiminin önemini üniversite olarak çok iyi idrak ettik. Fakültede uygulama birimlerini yeniden yapılandırdık. TV, fotoğraf ve animasyon stüdyolarını modernize ederek öğrencilerin istifadesine sunduk” dedi.
YAYINLAR BAŞLIYOR
Yakın bir zamanda internet üzerinden TV ve radyo yayınlarına başlayacaklarının, kültür-sanat, magazin ve haber programlarına imza atacaklarının müjdesini veren Dekan Aktaş, bütün bu faaliyetleri öğrencilerin öncülüğünde gerçekleştireceklerini ifade etti. Pandemi sürecinde öğrencilerin öğrendiklerini uygulamaya geçirmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Aktaş, İtalik Öğrenci Uygulama Dergisi ile öğrencilerin kendi haber ve dosyalarını oluşturmaya imkan sağladıklarını belirtti. Dekan Aktaş, dergi bünyesinde sanal bir yazı işleri kurulu oluşturulduğunu da söyledi. Tanıtımın ardından Esenyurt Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şermin Tekinalp, ‘İletişim Bilimi Araştırmalarının Gelişim Eğilimi’ başlıklı bir konferans verdi.
ARAŞTIRMAYA ODAKLANACAK
İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Füsun Alver, iletişim eğitiminde fakültede yakalanan ivmenin akademik tarafta da sürdürülmesi için enstitüyü kurduklarını söyledi. Prof. Alver, “Ayrı bir enstitü kurulmasının temel sebebi, iletişim ve medya çalışmalarında kullanılan teknolojilerin her geçen gün daha da gelişmesi. Politikayı ve diğer bilim dallarını etkileme gücü artan iletişim çalışmaları için özel bir enstitü kurulması zorunlu hale geldi” dedi. Prof. Dr. Alver, yeni ortaya çıkan medya-iletişim pratikleri ve yeni iletişim platformlarının, iletişimi disiplinler arası bir perspektifle ele alınmasını gerektirdiğini belirterek, enstitüde iletişimin tüm alanlarında bilimsel çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Alver, yeni enstitünün iletişim bilimine dair tüm lisansüstü programları sunacağını, bu yönüyle sosyal bilimler enstitüleri ile benzeştiğini kaydetti. “Asıl farkı, internet alanında yoğunlaşacak çalışmalarla ortaya çıkacak” diyen Prof. Dr. Alver, şunları söyledi:
“Enstitü, öğrenimin yanında araştırma odaklı olacak ve uluslararası bir perspektifle yeni medya teknolojileri alanında çok değerli çalışmalar yapacak. Bunun için gerekli çalışmaları hızlandırdık. Enstitüyle akademik bir gelenek oluşturmayı ve akademisyen yetiştirmeyi hedefliyoruz.”
AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİLERİNDEN YENİ KİTAP
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Yasin Asal’ın, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler lisansüstü öğrencileriyle birlikte hazırladığı ‘Türk Modernleşmesinde Devlet, Toplum ve Ekonomi’ adlı kitap, Nobel Akademik yayıncılık tarafından yayımlandı.
Kitap, Türk siyasal hayatına alışılmış bir yöntemin ötesinde yaklaşarak devlet, toplum ve ekonomi ilişkilerini bir bütün halinde ele alıyor. 19. yüzyıldan 21. yüzyılın başına kadar Türk modernleşmesinin kırılma noktalarını; politik değişim ve toplumsal süreklilik olguları üzerinden ele alan eser, Türkiye’de siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerin inceleme kaynağı niteliğinde.
Türk modernleşmesinin kronolojik bir çizgide ele alındığı eserde, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecinde inşa edilen kurum ve kuralların felsefi arka planı bölümler halinde analiz ediliyor.
ULUSLARARASI İKTİSAT DÜŞÜNCESİ SEMPOZYUMU
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda üniversitenin desteklediği Uluslararası İktisat Düşüncesi Sempozyumu, Youtube üzerinden canlı yapıldı. Günümüz ekonomik sorunlarına çözüm bulmak ve bu alanda yapılan akademik çalışmalara katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen sempozyum, geçtiğimiz aylarda vefat eden eski rektör Prof. Dr. Sabri Orman anısına düzenlendi.
Üç gün boyunca Türkiye ve dünyadan çok sayıda akademisyenin tebliğ sunduğu sempozyumda, TİCARET akademisyenlerinden Prof. Dr. Nazım Ekren, Dr. Öğr. Üyesi Hicabi Ersoy, Dr. Öğr. Üyesi Muhittin Adıgüzel ve Dr. Mefule Fındıkçı Erdoğan da birer sunum yaptı.
17 Aralık 2020 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi