İnşaat sektörünü yakından ilgilendiren bazı harçlar ve uygulamadaki farklılıklar sektör mensuplarını zora sokuyor. 10 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan kanun maddelerinde harçlarla ilgili istisnaların hangi durumlarda uygulanacağına ilişkin açıklama yapılmasına rağmen müteahhitler belediyelerde ve tapu dairelerinde problem yaşıyor.
Özellikle, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 7. maddesinin 9. fıkrasında yer alan istisnanın nasıl uygulanacağına dair hüküm, müteahhitleri yakından ilgilendiriyor.
HARÇ ALINMAYACAK
Bu fıkrada, “Riskli yapıların bulunduğu parsellerde, gerçek kişilerce ve özel hukuk tüzel kişilerince uygulamada bulunulması halinde fonksiyon değişikliğine bakılmaksızın, mevcut inşaat alanının 1.5 katına kadar olan yeni inşaat alanı için belediyelerce harç ve ücret alınmayacağı” kaydedildi.
Ancak, anılan harç ücretlerden muafiyet sağlanmasının açıkça belirtilmesine rağmen belediyelerde ve tapu dairelerinde ‘Bakanlık tarafından özelge iletilmedi’ denilerek muafiyet tanınmıyor.
Ayrıca arsa sahibi olarak satış yapıldığında, muafiyet arsa sahibini değil, sadece müteahhitleri kapsadığı için vergi, harç ve ücretler tahsil ediliyor.
BAKANLIK BİLDİRDİ
Bu sorunların çözümü için çalışmalar yürüten İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu, İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi toplantılarından çıkan talep ve önerilerle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulundu. Bakanlıktan İTO’ya gelen yazıda, belediyelerin ve kurumların, kanunda belirtilen şekilde muafiyetleri sağlayacağı, başka özel bir yazıya gerek olmadığı belirtildi. Sektör mensuplarına, belediyelerde ve kurumlarda kanundaki ilgili konu hakkında yaşanan sorunlarda bu yönde hareket etmeleri hatırlatıldı.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE FUAR SUNUMU
İTO İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi’nin geçen hafta yapılan son toplantısında ruhsat ve iskan harçları, istisnalar, konutta KDV, inşaatta yerli malzeme kullanımı halinde harç ve sair ödemelerde ek indirim teklifi tartışıldı.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, konut inşaatı, altyapı, taahhüt, restorasyon, inşaat malzemeleri gibi alanlardan sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, harç istisnalarına ilişkin cevabı paylaşıldı. Ayrıca inşaat ve taahhüt sektörünün dış pazarlarda büyümesi için fuarların da önemli bir araç olduğu kaydedildi. Bu amaçla önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek bazı fuarların tanıtımı da yapıldı. Sektör temsilcileri, Nijerya 2. Tük Ürünleri Fuarı, Proestate 2019 Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Forumu (Moskova), Cityspace Global 2019 (Dubai) fuarlarının sunumunu izledi.