Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası, pandemide yeni normalleşme dönemine geçişle birlikte yüz yüze sektörel istişare toplantılarına yeniden başladı. İlk toplantıda inşaat ve ilgili sektörlerin temsilcileri bir araya geldi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Adil Coşkun, Bahadır Yaşık ve Yakup Köç’ün de yer aldığı toplantıya, konut inşaatından taahhüte, gayrimenkul hizmetlerinden inşaat malzemelerine, birçok meslek grubundan İTO Meclis Üyeleri katıldı. Toplantının ana gündem maddesi, maliyet artışları ve fiyat farkı oldu.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Avdagiç, plastikten otomotive kadar her alanda benzeri bir durum yaşandığını belirtti. Avdagiç, konuşmasına şöyle devam etti: “Fiyatlarda inanılmaz bir artış var. Diğer yandan, dışarıdan gelen müşteriler iç piyasanın iki katı peşin parayla ‘ne kadar varsa ver’ diyor. Malzemeyi bulduğunuz yerde almak çok önemli hale geldi.”
TEDARİK SIKINTISI
Sektör temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda, “Fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasına ihtiyaç var. Haziran 2020’den Haziran 2021’e döviz kurundaki fark yüzde 27 oldu. İnşaatın ana kalemlerindeki fiyat artışları ise yüzde 48’den yüzde 200’lere kadar çıkıyor. Çimento, demir, seramik konusunda tedarik sıkıntısı var. Özellikle kamu projelerinde işi yürütenler tıkanmış durumda. Geçen yıl 3 bin 300 TL olan demir, şimdi 7 bin 300 TL. Kamuya iş yapan firmalarda fiyat farkıyla ilgili mağduriyet önlenmeli. Fiyat farkı kararnamesi, duran işlerin yürümesi, şirketlerin yaşaması için can suyu olacak” dedi.
HESAPTA İKİ LİSTE
İnşaat sektöründe malzeme ve hammadde fiyatlarının sürekli arttığını belirten sektör temsilcileri, şunları söyledi: “Özellikle madenlerle ilgili ürünlerin yüzde 80’i dövize bağlı. Fiyatlar aşırı arttığından şantiyede kavgalar oluyor. Şantiyedeki hangi işi, kim, hangi fiyata çıkarabilecek?
35 milyon liraya iş almış arkadaşlarımız, şimdi 7-8 milyon lira zararda. Çünkü malzeme fiyatları kat kat arttı. İşi yaptıranlar da bu durumda idare etmiyor, teminat mektuplarını yakıyorlar. Bu sebeple batmak üzere olan çok sayıda firma var. Artık teklif hesaplarımızı ikiye ayırıyoruz. İnşaat projesinde malzeme tarafı dövizle yazılsın istiyoruz. İş buraya gidiyor.”
DEPO YERİ ARANIYOR
Öte yandan, inşaat malzemeleri sektörünün pandemide iyi bir dönem geçirdiğine dikkat çekildi. Sektör temsilcileri, “Dış talep sebebiyle ihracat oldukça arttı. Ancak iş artışını altyapı kaldıramıyor. İlçe belediyelerinde bazı engellere takılıyoruz. Depolama alanı, en büyük problemlerimizden biri. Şehrin içinde kamyonların, TIR’ların mal taşımaması için şehrin atıl yerlerinde 100-200 dönümün, TIR’ların ulaşabileceği arazilerin malzeme depoları için ayrılmasını istiyoruz” dedi.
EMLAKÇIYA BELGE
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nin çıktığını hatırlatan sektör temsilcileri ise “Geçen hafta itibarıyla 35 bin emlakçı ‘yetki belgesi’ aldı. Belge alanlardan 8 bini İstanbul’da” dedi. Bununla birlikte emlakçılık yapanların yarısının belge için başvurmadığı bilgisi paylaşılan toplantıda, “Yeni düzenlemeye göre yetki belgesi almak gerektiğini bilmeyenler bile var. Yönetmeliğin ardından denetimler de artırılmalı” denildi.
Toplantıda, yeni projelerdeki fiyat artışının yanı sıra kiraların da çok hızlı arttığına dikkat çekildi. Geçen yıl 3 bin lira olan dairenin 4 bin, 4 bin 500 lira olduğunu belirten sektör temsilcileri, “Bu durum hem vatandaşları zora sokuyor hem de sektördekilerin iş yapmasını zorlaştırıyor” diye konuştu.
TESİS YÖNETİMİNE DÜZENLEME
İnşaat sektörü toplantısında, yeni sitelerin artmasıyla tesis yönetimi konusunun önemli hale geldiği de vurgulandı. Sektör temsilcileri, “Havuza girmeyen Ayşe teyze, sitenin havuz aidatını ödüyor. Konutlarda yüzde 18 KDV sorununu çözmemiz lazım. Tesis yönetim şirketleri de lisanslanmalı. Bu alan, emlak sektöründen ayrılmalı. Bu işi yapanları toparlayacak şekilde NACE kodlarının birleştirilmesine ihtiyaç var” dedi.
AVDAGİÇ: ÜYELERİMİZİN ÖNERİLERİNİ DİNLEDİK İLERLEME KAYDETTİK
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Covid-19 salgınının baskısı altında dahi sektörlerle irtibatı sürdürdüklerini söyledi. Başkan Avdagiç, “Üyelerimizin dertlerini dinleyip önerilerini toparlamaya çalıştık. İlgili yerlere götürdüğümüz konuların birçoğunda farklı seviyelerde ilerleme kaydettik” dedi. İstanbul Ticaret Odası’nın, kamu kurumlarıyla çok yakın teması olduğunu hatırlatan Başkan Avdagiç, “Tavizkar bir tutum sergilemiyoruz. İTO, hiçbir kurumla kavgalı değil. Valilik ve belediyelerin yönetimleri dahil tüm muhataplarımızla kaliteli bir ilişkimiz var. Bunun bereketini görüyoruz” dedi.
DAHA ÇOK TEKNİK LİSE
Her sektörde ara eleman ihtiyacı olduğunun altını çizen İTO Meclis Üyeleri, “Bu ülkenin çıkış noktası ticaret lisesi ve teknik lisedir. Yeni üniversitelerden önce bu okullara ihtiyacımız var. Özel ticaret veya teknik liselerin sayısının artması teşvik edilmeli. Çoğu ilçede sınıflar 40 kişiyi geçti. İlçelerde bir sürü boş arazi var. Bu atıl arazilere süratle ticaret lisesi ve teknik lise yapılmalı” önerisinde bulundu. Ayrıca bazı sektör temsilcileri ise üniversitelerdeki akademik bölümlerin yeterli olmadığını savunarak, “Sürekli eğitim merkezleri açılmalı. Depolama, iş makinası kullanımı gibi alanlarda işi bilen insan bulamıyoruz. Bu konuda yetişmiş insan kaynağı lazım” diye konuştu.
YETKİ BELGESİNDE EK SÜRE LAZIM
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nin emlakçılara büyük sorumluluklar yüklediğine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Eskiden beri bu işi yapanların hakkı devam ediyor. Yeter ki, yeni mevzuata göre yetki belgesini alsınlar. Hatta ilkokul mezunu da olsa gayrimenkul pazarlama işi yapmak isteyenler, şirket kurup başına lise veya üniversite mezunu, belgeli bir genel müdür getirirse yine işini yürütebilir” dedi. Sektör mensupları, mevzuatla ilgili iki taleplerini şöyle ifade etti:
* Yetki belgesiyle ilgili ilave süre verilmeli. Bu sektördeki herkesin belge alması lazım.
* İlkokul şartı değiştirilip yine lise düzeyine çekilmeli.
SATIŞTA ALT KOMİSYON ORANI
Gayrimenkul satışında pazarlama şeklinin değiştiğini belirten sektör temsilcileri, “Normalde yüzde 2 alıcıdan, yüzde 2 satıcıdan komisyon alınıyor. Fakat birçok inşaat firması kendi ofislerini kapattı, aracı ofislerle çalışıyor. Onlar ise yüzde 10 fatura kestiriyor. Müteahhitler açısından çok büyük sıkıntı” dedi. Buna karşılık emlakçılık alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri, gayrimenkul alım satımlarında sektörü korumak için yüzde 2 alt sınır olması gerektiğini, ancak üstünü serbest piyasaya bırakmak gerektiğini ifade etti. Sektör temsilcileri, “Orada yeterli hareket alanı olmadığında mülkün fiyatı artıyor. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde bunun değişmesi için mücadele ediyoruz” diye konuştu.
BELEDİYELERDEN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ
İnşaat sektörü toplantısında sektör temsilcilerinin dile getirdiği konulardan biri de 7221 Sayılı, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun oldu. Bu kanun ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici maddeye dikkat çekildi.
Buna göre, “İlgili idareler (belediyeler) 1 Temmuz 2021’e kadar plan değişikliklerini ve revizyonlarını yapmakla yükümlüdür” ifadesi eklenmesine rağmen belediyelerin gerekli değişikliği henüz yapmadığını belirten sektör temsilcileri, “Plan notu serbest olan yerlerde değişiklik yapılacak. O değişiklik yapılana kadar inşaat ruhsatı düzenlenmiyor. Aylardır ruhsat alamıyoruz, işlerimizi başlatamıyoruz” dedi.
05 Temmuz 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı