Salı, 05 Kasım, 2024
İTO İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi, dördüncü toplantısını gerçekleştirdi. Altyapıdan konut inşaatına, madencilikten elektrik malzemelerine kadar sektörle ilgili birçok meslek komitesinden meclis üyesinin katıldığı toplantı, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç başkanlığında yapıldı.
HABER: ADEM ORHUN
Toplantı, içinde konut bulunan yedi kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılamaması uygulaması hakkındaki taleplerin görüşülmesi gündemiyle başladı. Söz konusu çıkmalara izin verilmesi taleplerine karşılık birçok meclis üyesi de “Şubat ayındaki felaketten sonra bölge illerine gittik. Bu çıkmaların, depremin yapılar üzerindeki yıkıcı etkisini artırdığını gördük” dedi.
ZOR ŞARTLAR
Toplantıda küresel gelişmelerin etkisi, fiyat artışları, yurt içindeki enflasyonla mücadeleye yönelik uygulamaların doğurduğu sonuçlar da tartışıldı. Toplantıya katılanların hemen hepsi finansmana erişim konusunda yaşadıkları problemi dile getirirken, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, “Finansmana erişim zorlaştı, 2024 sonuna kadar da bu durum devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.
ELEMAN BULUNAMIYOR
Sektör temsilcilerinin dile getirdiği ikinci konu personel ihtiyacı oldu. İnşaatlarda, projelerde çalıştıracak eleman bulamadıklarını belirten sektör temsilcileri, ”Gelen de o ücrete bu işte çalışamam diyor. Üretim kapasitesinin küçülmemesi için kayıtlı yabancı işçi çalıştırma konusunda daha fazla esneklik sağlanmalı” şeklinde konuştu.
RUHSAT VERMİYORLAR
Toplantıda birçok meclis üyesinin dile getirdiği diğer konu ise ruhsat alma ve evrak tamamlama süreçleri oldu. Her şeyi hazır proje için 6 ayda ruhsat alamadıklarını belirten sektör temsilcileri, ilçe belediyelerinde farklı farklı tavırlarla karşılaştıklarına dikkat çekti.
FİYATLAR ÇOK ARTTI
Katılımcıların şikayet ettiği diğer bir konu da maliyetlerdeki hızlı değişim ve sektörle ilgili bazı alanlarda fırsatçılık seviyesindeki fiyat artışları oldu. Yine maliyet konusunda arsa konusuna değinen sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Kentin kenarlarında bile proje maliyetinin yüzde 40’ı arsa masrafı oldu. Kent genelinde arsa maliyeti, projenin yaklaşık yarısı. Konut ihtiyacı artıyor, ancak yeterli arazi yok. Devletin bu konuda süratle yeni arazileri sektörün kullanıma sunması lazım. Bunun bedava yapılmasını beklemiyoruz ama uzun vadeli ödeme planlarıyla bu sağlanabilir. Bu şekilde konut ihtiyacını daha uygun şartlarda gidermek için önemli bir imkan oluşturulur.”
23 Ekim 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı