tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

İstanbul Ticaret Odası (İTO), pandemi döneminde video konferans yöntemiyle düzenlediği sektörel istişareleri art arda gerçekleştiriyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörüyle birlikte peyzaj ve mobilya sektörlerinin temsilcileri de yeni toplantıda bir araya geldi. Sektör temsilcileri, konut kredi faizlerinde yaz başındaki indirimin olumlu yansımalarının olduğunu belirterek, “Maliyetler tekrar uygun seviyeye inerse işler devam eder” dedi.

MALİYET ETKİSİ

Toplantıda, yeni projelerin sorulması üzerine, kredi faizindeki artışla İstanbul’da talebin daraldığı ifade edildi. Sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Konut satışları, bitmiş veya yarıyı geçmiş projelerin tamamlanması şeklinde yürüyor. Yeni projeler için hammadde fiyatında ve faizde indirim bekleniyor. Önümüzü görelim diye ağırdan alıyoruz.”

YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP

Üretimde salgın sebebiyle ilkbaharda yaşanan kesintinin stok problemine sebep olduğunu anlatan bazı sektör temsilcileri, “Yurt dışından yoğun talep var. Kurdaki avantaj sebebiyle de iç piyasaya değil, dış pazarlara mal satmak daha cazip hale geldi. Avrupa’daki firmalar Türkiye’den mal çekiyor. Bu durum, bazı ürünlerde iç talebin karşılanması anlamında darboğaza sebep olabilir” dedi.

KAMUDAN ALACAK

Sektör temsilcilerinin temas ettiği noktalardan biri de firmaların kamu kurumlarıyla alacak-verecek problemleri oldu. “Kamuda, borcu yoktur yazısı almak dert” diyen bazı sektör temsilcileri, “Bir kurumdaki küçük bir borçtan dolayı diğer kurumdan paramızı alamıyoruz. Mahsuplaşıp, kalanını ödeme imkanı sunulsun” diye konuştu. Sektör temsilcileri, piyasada nakit para döngüsünün azaldığına dikkat çekerek, “Yüzde 50, hatta yüzde 100 barter yapalım şeklinde teklifler arttı” bilgisini paylaştı.

MOBİLYA SATIŞLARI

Mobilya sektörü temsilcileri ise “Mobilya ihtisas sanayi bölgesi kurulsun” taleplerini dile getirdi. Sektör mensupları, piyasa hakkında şunları ifade etti: “Pandemiye rağmen bu yıl ihracatımızı yüzde 2 artırdık. İç pazarda da işimiz iyi. Ancak perakende satışlarınyüzde 80’inin yapıldığı hafta sonlarındaki kısıtlamalar, satış hacmini etkiliyor.”

HAMMADDE BULMAK ZORLAŞTI

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, sektör temsilcilerinin paylaştığı bilgileri not alıp üzerinde çalıştıklarını belirterek, kamu kararıyla yapılan kapatmaların ve uygulanan kısıtlamaların bir mecburiyetten kaynaklandığına dikkat çekti. Üretimi, ticareti gerçekleştirecek insanların sağlığının korunması, hastanelerin kapasitesinin kilitlenmemesi için zorunlu adımlar atıldığını söyleyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Valimiz Ali Yerlikaya, ekonomik değer üreten yerlerin faaliyetlerine devam etmesi konusunda kaymakamlıklara, gümrüklere direktifler verdi. Sektörlerin ihtiyaçlarını ve önerilerini ilettiğimiz her seferinde de yapılabilecek ne varsa ilgili yerleri harekete geçirdi. Takdire şayan bir tavır görüyoruz, kendisine teşekkür ediyorum.”

Finansman ve para politikası konusunda beklentinin, sıkılaştırma politikasının devam edeceği yönünde olduğunu kaydeden Avdagiç, “Para kıymetli olacak, elinizi buna göre hazırlayın. Diğer yandan hammadde bulmak zorlaştı. Hem Çin’deki talep sebebiyle arz yetmiyor hem de fiyat artıyor. Hammaddeyi bulduğunuz yerde alın durumundayız” dedi. Avdagiç, kamu kurumlarından alacaklar ve vergi borçları konusunda ise “Mapsuplaşmanın sağlanması devleti ve iş adamını yükten kurtaracaktır” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SANAYİ YAPILARINA DA BAKILMALI

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, inşaat ve gayrimenkul sektörüyle ilgili gelişmelerin 200 sektöre yansıdığına dikkat çekerek, “İlla destek olacaksa inşaat ve gayrimenkul öncelikli olmalı” dedi. Deprem ve kentsel dönüşümde ilk konutların akla geldiğini belirten Köç, “Halbuki sanayi binalarına da bakılmalı. İstanbul’da imalat sanayi yapılarının yüzde 70’i sorunlu, buna OSB’ler dahil. Vergi indirimi için bunlar kapsama alınmalı” diye konuştu. Toplantıda birçok sektör temsilcisi de kentsel dönüşüm için daha büyük adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Her ilçede en az birer pilot bölge seçilip oralarda kentsel dönüşüm uygulanmalı” önerisini dile getirdi.

28 Aralık 2020 Pazartesi

Etiketler : Sektörel