İnşaat malzemecileri kaliteli rekabetle büyümeyi sürdürecek

Giriş: 20.06.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

İnşaat malzemecileri yapılarda yerli ürüne ağırlık verilmesini istiyor. Kaliteli ürünlerle iç piyasada büyümesini sürdüren sektör, ihracatta da Afrika pazarını hedefine koydu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Nurdoğan Ural, yapı malzemeleri sektöründe kalitenin ön plana çıkartılması gerektiğini vurguladı. Yapı malzemeleri sektörünün temelden çatıya, yalıtımdan dekorasyona kendi içinde bile çeşitliliği ve ayrıntısı olduğunu belirten Ural, “Ülke ekonomisi için ‘yerli’ yapı malzemesi üzerinde önemle durulmalı. Ürünlerimizin kalitesi artırılarak yurt dışı rakiplerle rekabet avantajı sağlanmalı. Fiyat bakımından da rekabet imkanları geliştirilmeli. Zira uzun süredir Çin’den ithal edilen kalitesiz ve ucuz mallarla düşük fiyatlar nedeniyle rekabet etme imkanı bulunmuyor” dedi.

YERLİ ÜRÜNE ÖNCELİK

İTO’nun yanı sıra, bakanlıkların ve ilgili kurumların bu konuda daha aktif davranış sergileyebileceğine inandıklarını belirten Ural, “Yatırımcı kurumların proje yönetiminde, kalite kontrol mimar ve mühendislerinin malzeme seçiminde onay verirken, Çin menşeli düşük kaliteli yapı ürünlerinin kullanımını önlemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu. Komitesi Üyesi Hüseyin Bayram ise inşaat malzeme sektörünün 2015 yılını yüzde 20-25 büyüme ile tamamladığını söyledi. Bayram, ümitlerinin aynı büyümenin 2016 yılında da sürmesi yönünde olduğunu belirtti. Olumlu beklentiyle birlikte bazı risklere işaret eden Bayram, “2016’da, geçen yılın aksine; fiyatta durgunluk ve vadelerde istikrarsızlık oluşacağını tahmin ediyoruz. Konut satışlarının düşmesi bazı projelerin yavaşlamasına sebep olabilir” dedi.

İFLAS ERTELEME ZORA SOKUYOR

Sektörün birtakım sorunları olduğuna da dikkat çeken Bayram, görüşlerini şöyle açıkladı: “Sektörümüzün en önemli sorunu, çek kanunu ve karşılıksız çekler. Öte yandan yeni moda iflas erteleme kanunu da düzgün esnafın elini ayağını adeta bağlıyor. Bütün bunlar düzgün ve basiretli tüccarı zor durumda bırakıyor. Özellikle Odamızın meclis ve komite üyeleri bu konuda fikir beyan etmeliler. Çekini ödemeyenler ve iflas erteleme alıp insanları mağdur edenler için caydırıcı ve ağır cezalar getirilmesi sağlanmalı. Hatta böyle mağduriyetlere sebep olanların ticaret yapması bile engellenmeli diye düşünüyorum. Bu konuda bankalar da işin içine çekilmeli, banka sorumluluğu artırılmalı. Böylece herkese çek karnesi verilmesi önlenebilir.”

BÖLGESEL KAPASİTEYE GÖRE İŞYERİ AÇILMALI

Komite Üyesi Hüseyin Bayram, sektörün diğer bir sorununun ise sanayi ve işyeri kuruluşlarında bölgesel kapasiteye ve ihtiyaca yeterince dikkat edilmemesi olduğunu söyledi. Devlet İstatistik Kurumu’nun sanayi ve ticari envanter çıkartması; belirlenen ihtiyaçlara uygun olarak işyeri açılması gerektiğini belirten Hüseyin Bayram, “Sermaye ve bilgi birikimi de olmadan herkesin her istediği yerde işyeri açamaması lazım” dedi.

AFRİKA’DAKİ FIRSATLARI KULLANALIM

İTO Meclis Üyesi Akif Çolak, sektörün 2015’te iç piyasada büyüdüğünü, dış piyasada ise özellikle komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılardan dolayı zorlandığını söyledi. Ukrayna, Rusya, Libya, Irak, Suriye ve Yemen’deki sorunlar nedeniyle ihracatta sıkıntı çektiklerini belirten Çolak, bu nedenle yeni pazar arayışlarına devam ettiklerini vurguladı. Akif Çolak, şunları söyledi: “Sektörün büyümesi için tüm sektör temsilcileri yoğun ve seri şekilde çalışmalarını sürdürmeli. Özellikle yeni Afrika pazarlarına açılım konusunda çalışmalar devam ediyor. Buradan giriş yaparak diğer Afrika ülkelerine de ihracat noktasında ciddi girişimlerde bulunulmalı. 2016’da yeni pazar arayışlarına ağırlık verildiği taktirde ihracatta yine geçen yılki hedefi yakalayabiliriz.”