Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi; Türkiye’nin dev teknoloji şirketlerinin, üniversitelerin ve dünyadan pek çok tanınmış kişinin konuşmacı olarak katıldığı Türkiye İnovasyon Haftası’nda isminden en çok söz edilen kurum oldu. Standında sık sık izdiham yaşanan, 13 projesi dikkat çeken İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne dev sanayi şirketlerinin temsilcileri de büyük ilgi gösterdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere pek çok bakan, üst düzey bürokrat, yerli ve yabancı dev firmaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı Türkiye İnovasyon Haftası’nda, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) temsil etti. Standı ziyaret edenler arasında İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanvekili Hasan Erkesim, Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Baz ve İTO Meclis Üyeleri de yer aldı.
ÜRETİM TEKLİFİ ALDILAR
Üniversite standında sergilenen ve öğrenci projesi olan ürünlerin tümü, standı ziyaret eden katılımcılar tarafından dikkatle incelendi. Proje sahibi öğrencilerin tanıttığı yenilikçi ürünler beğenilmekle kalmadı, üretim teklifleri de aldı. Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarının temsilcileri, ürünlerin kendileri tarafından piyasaya sürülmesi için adeta birbiriyle yarıştı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) telif koruması altındaki projeler için üretme talebi olan firmalar, gelecek günlerde TTO’ya ve proje sahibi öğrencilere tekliflerini sunacak. Söz konusu projelere, katılımcı diğer üniversitelerin akademisyenleri ve öğrencileri de yakın ilgi gösterdi.
13 YENİLİKÇİ PROJE
BİYONİK EL
Klasik, hareketsiz protez elin yerini alması düşünülen biyonik el, sensörler kullanılarak bilek kısmı, beş parmak ve dirsek kısımları hareketli olarak tasarlandı. Kullanıcı, hareketli kısımlar sayesinde istediği nesneyi tutabiliyor.
Ar-Ge’si süren projeyi Enes Günay ve Atıf Reha Doğan yürütüyor.
KAMPÜSGEZ
Kampüsgez projesi, Günay Aker ve Umur Kaygusuz tarafından öncelikle üniversite tanıtımlarında kullanılmak üzere tasarlanan 360 derecelik görüntüleme açısı olan üç boyutlu bir gözlük. Ancak uygulama farklı sektörlerde de kullanılabiliyor. Proje; SketchUp programı ile 3D modelleme oluşturulması ve bu modelin Unity3D programı ile gözlük uygulaması haline getirilmesi tekniğine dayanıyor. Kullanıcı, kendini tanıtımı yapılan mekanın içinde hissedebiliyor ve her yeri sanal olarak gezebiliyor.
İNTERAKTİF KİTAP
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Şentürk’ün öğrencileriyle hazırladığı “Müzik ve Kimlik” adlı kitapta, QR kod kullanıldı. QR kodlar sayesinde okuyucu, cep telefonundan internete bağlanarak kitap içeriğinde yer alan röportajların videolarını izleyebiliyor ya da adı geçen müzik eserlerini dinleyebiliyor. Kitap, Türkiye’de ilk defa okuyucusuna sesli ve görüntülü interaktif özelliklere sahip bir okuma imkânı sunuyor.
OYUN SİLAHI
M. Turgut Kurşunlu ve Ömer Faruk Özmen tarafından geliştirilen “Oyun Silahı”, tasarlanan oyuna sanal gerçeklik katıyor. Bu teknoloji sadece PC oyunlarında değil, eğitim amaçlı olarak birçok simülasyonda da kullanılabiliyor.
MOBİL OYUN
Korku temalı mobil oyun The Fear, Abdulmecid Dündar ile Salih Yörük tarafından geliştirildi. Dünyada 1.5 milyon kişi bu oyunu indirdi. Proje ekibi, İnovasyon Haftası’nda yeni tasarladıkları eğitim ve bilgi amaçlı simülasyon oyunlarını da tanıttı.
FİLTRELİ MATARA
Askeri ve sivil amaçlarla kullanılabilecek matara sayesinde, su kirli dahi olsa entegre filtre sayesinde içilebilir hale geliyor. Yağmur Gülce Aydın’ın tasarladığı “Filtreli Matara” en çok üretim teklifi alan tasarımlardan biri.
NARENCİYE SIKACAĞI
Yağmur Gülce Aydın’ın ikinci projesi narenciye sıkacağı, çelik bir yaylı kol kullanılarak tasarlandı. Cihaz sayesinde narenciye, daha kısa sürede sıkılabiliyor. Model, ev aletleri üretimi yapan firmalardan teklif aldı.
COMAIR-2
TÜBİTAK UAV Turkey yarışmasında Sabit Kanat Kategorisi’nde “yerli ürün ödülü” alan COMAIR-2, yangın, kaza vb. durumlarda insanlara ihtiyaç duyacakları yardım malzemelerini en kısa sürede ulaştıracak bir İHA.
ELEKTRİKLİ SERVİS ARACI
Proje, işletme açısından daha verimli bir sistem geliştirmek ve çevreyi daha az etkilemek için yapıldı. Projede ergonomi, işlevsellik, doğru malzeme seçimi, üretilebilirlik ve estetik kriterleri dengeli bir şekilde ele alındı.
ÇOK AMAÇLI UYKU TULUMU
Ense ve belinde şişirilebilir iç yastıkları bulunan uyku tulumu, gerektiğinde kısa gerektiğinde ise uzun mont olabiliyor. Aylin Bergen tarafından tasarlanan ürün kısa mont versiyonunda sırt çantası oluyor.
IŞIĞA GÖRE RENK DEĞİŞTİREN KIYAFET
Koleksiyonda elbiseler gün ışığında renksiz, fakat UV ışığı altında renkleniyor. Kıyafetler, kimya uzmanı ile birlikte özel bir boya üretilerek Nahide Yılmaz tarafından tasarlandı. Giysiler, gün içinde iş kıyafeti olarak, gece de özel kıyafet olarak kullanılabiliyor.
ÜÇ BOYUTLU YAZICI
Hassas baskı çözünürlüğüne ulaşan üç boyutlu yazıcı, İlker Yıldız ve Halim Can Dinç tarafından geliştiriliyor. Yazıcıda plexi, karbon, pla, abs gibi materyallerden üretim yapılabilecek.
GÜNEŞ İZLEYEN SOLAR PANEL
Emre Özükan ve Umut Yıldız tarafından geliştirilen solar panel, güneşi izliyor. Panel, her zaman doğru açıyı bularak sürekli tam verimde elektrik enerjisi üretiyor.
19 Aralık 2016 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi