tatil-sepeti
tatil-sepeti

İngiltere ile büyük STA yolda

Giriş: 31.08.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İngiltere ile Türkiye’nin ticaret hacmi, pandemi öncesi 2019’da 20 milyar sterlin oldu. İkili ticaret hacmi, söz konusu yıldan önceki 10 yıl içinde yüzde 70 arttı. Ancak İngiltere’nin Brexit kararı ve geçtiğimiz yılın sonunda tamamlanan ayrılma süreci ile birlikte ticaretin prosedürü değişti. AB üyeliğinden çıkıştan sonra Türkiye ile yapılan ticaret anlaşmasının devamında yeni bir anlaşmaya ihtiyaç duyuluyor.

Ticari ilişkilerde yeni dönem hakkında açıklama yapan Birleşik Krallık İhracat Bakanı Graham Stuart, daha kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasına (STA) işaret etti.

Stuart, “AB ile anlaşmanın ardından Türkiye ile STA yapmaktan dolayı son derece mutluyuz. Ticari işbirliğini güçlendirmek için yeni alanlar geliştirmenin çok büyük potansiyeli olduğuna inanıyoruz. İşte bu yüzden gelecek yıl daha kapsamlı bir STA’yı müzakere edeceğiz. Çünkü Birleşik Krallık ve Türkiye’nin ortaklık içinde daha fazlasını yapabileceğine inanıyoruz” dedi.

Stuart, STA’nın, ikili ticareti teminat altına almak için önemli olduğunu belirtti.

ORTAK YATIRIM

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Stuart, iklim değişikliği, yaşlanan nüfus ve mobilitenin geleceği gibi sorunlarla baş edebilmek için pek çok alanda teknolojik ilerlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirerek, Birleşik Krallık’ta pandemi döneminde dahi girişim sermayesi yatırımlarının arttığını, bunun güçlü bir ekonomik öneme sahip olduğunu söyledi.

Yenilik ve teknolojinin iklim değişikliği, sağlık imkanlarının iyileştirilmesi ve karşılaşılan sorunları çözmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Stuart, “Bu kadar çok Türk firmasına ev sahipliği yapmaktan ve İngiltere’de eğitim görmüş Türk insanının daha sonra İngiltere’de ortak yatırım yapma ihtimalinin daha yüksek olmasından dolayı mutluyuz” diye konuştu.

STARTUP’LARA ÇAĞRI

İhracat Bakanı Stuart konuşmasında şunları söyledi: “AB’de iken mümkün olmayan küresel pazarlara açılıyoruz. Bu nedenle Türk firmalarının küreselleşebileceği eşi benzeri olmayan bir üs olduğumuzu düşünüyorum. Birleşik Krallık’ta küresel pazarlara erişiminizin yanı sıra dünyanın önde gelen sınır ötesi finans merkezine ve Avrupa’nın en iyi üniversite sistemine erişiminiz de olur. Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla İngiltere’de operasyonlarını başlatmak veya genişletmek isteyen daha fazla startup ve teknoloji girişimleri olduğunu da görüyoruz.”

TEKNOLOJİ KAPASİTESİ

“Türkiye’de ileri mühendislik alanında çok iyi işlerin yapıldığını görüyorum” diyen Stuart, şöyle devam etti: “TOGG’u ziyaret ettim. Ayrıca, dünya lideri olabilecek bir şekilde hibrit teknoloji kullanan bir roket şirketi ve uzay ajansı DeltaV’nin başkanı ile tanıştım. Geleceğin teknolojisinin o kadar çok alanı var ki, bu alanlarda Birleşik Krallık’ın yüksek teknoloji kapasitesi ile Türk girişimciliği ve becerisinin birleşimi çok daha fazlasını yapabilir. İkili ticaret hacminin gelecek yıllarda büyüyeceğinden eminim.”

İNSANSIZ SİSTEMLERDE İŞBİRLİĞİ

İhracat Bakanı Graham Stuart, Türkiye’de iş yapan İngiliz firmalarının çok fazla uzmanlığı bulunduğunu, Türkiye ile birlikte yapabilecekleri daha çok şey olduğunu belirtti. Stuart, Türkiye tarafında da insansız hava araçları ve otonom sistemler alanında büyük bir uzmanlık olduğunu, bu nedenle ortaklıkların sadece hükümet düzeyinde değil, aynı zamanda işletmeler arasında da teşvik edilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

İNGİLİZ BAKAN TEKNOPARK İSTANBUL’DAYDI

İhracat Bakanı Graham Stuart, geçtiğimiz günlerde, beraberinde ticari ve askeri temsilcilerden oluşan heyetle Teknopark İstanbul’u ziyaret etti. Hibrit Roket Teknolojileri konusunda tasarım ve üretim yapan DeltaV ziyaretinin ardından heyete, Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu tarafından Teknopark İstanbul’da yürütülen Ar-Ge çalışmaları, firmalara ve girişimcilere sağlanan destekler hakkında sunum gerçekleştirildi. Ar-Ge çalışmalarını Teknopark İstanbul’da yürüten İngiliz mühendislik ve savunma firması David Brown Santasalo yetkilileri de telekonferans yöntemiyle programa katılarak, yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgileri paylaştı.