istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İngiltere, denizden karbon avına başlıyor! Yıllık 4 milyar ton

Okyanusun doğal karbon yutma kapasitesi, yenilenebilir enerjiyle çalışan yeni bir sistemle destekleniyor. İngiltere destekli SeaCURE projesi, deniz suyunu işleyerek atmosferden karbon emmeyi hedefliyor.

Giriş: 18.04.2025 - 17:31
Güncelleme: 18.04.2025 - 17:36
İngiltere, denizden karbon avına başlıyor! Yıllık 4 milyar ton

İngiltere’nin güney kıyısında, deniz suyundan karbondioksit çekmeyi amaçlayan SeaCURE adlı yeni bir proje hayata geçirildi. İngiliz hükümeti tarafından desteklenen pilot uygulama, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında geliştirilen 15 projeden biri.


SeaCURE projesi, atmosferdeki karbonu okyanus üzerinden gidermenin, doğrudan havadan yakalamaya kıyasla daha verimli olabileceği varsayımıyla geliştirildi. Projenin merkezinde, deniz suyunun işlenerek karbonun ayrıştırılması ve ardından bu suyun yeniden okyanusa bırakılması yer alıyor. Sistem böylece hem suyu karbon içeriğinden arındırıyor hem de yeniden atmosfere karbondioksit çekilmesini teşvik ediyor.


KARBON EMME POTANSİYELİ

Weymouth’ta kurulan pilot tesiste, sistemin verimliliği test ediliyor. Uzmanlara göre okyanuslar hâlihazırda insan kaynaklı karbondioksit emisyonlarının yaklaşık dörtte birini absorbe ediyor. SeaCURE’un amacı, bu doğal emme kapasitesinden teknolojik olarak faydalanmak.


SeaCURE, deniz suyunda çözünmüş halde bulunan daha yüksek karbon konsantrasyonlarını hedef alıyor. Ancak yöntemin deniz yaşamı üzerindeki etkileri de araştırılıyor. İlk bulgular, çözünmüş karbonun bazı deniz organizmaları üzerinde etkili olabileceğini gösterse de, ön seyreltme gibi önlemler bu etkileri azaltma potansiyeli taşıyor.


PİLOT ÖLÇEKTEN KÜRESEL UYGULAMAYA

Proje şu anda yılda yaklaşık 100 metrik ton karbondioksit ortadan kaldırabiliyor; bu miktar 100 transatlantik uçuşun karbon ayak izine eşdeğer. Ancak bilim insanlarına göre, okyanusların büyüklüğü göz önüne alındığında sistemin ölçeklenme potansiyeli oldukça yüksek.


BBC’ye göre, SeaCURE tarafından sunulan rapor, dünya yüzeyindeki okyanus suyunun yalnızca yüzde 1’inin işlenmesiyle yılda 14 milyar ton karbondioksit giderilebileceğini öne sürüyor.


YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ VE SÜREÇ

Sistem, gazlı içeceklerdeki karbondioksit kabarcıklarını ayırmaya benzer bir prensiple çalışıyor. Yenilenebilir enerjiyle deniz suyu işleme tesisine çekiliyor, asitliği artırılarak içindeki karbondioksit gaz hâline getiriliyor ve bu gaz, kömürleşmiş hindistan cevizi kabukları gibi filtrelerle toplanıyor. Karbondan arındırılan su, alkalin işlemle dengelendikten sonra yeniden okyanusa bırakılıyor ve bu çevrimi sayesinde atmosferden yeniden karbondioksit çekmeye hazır hâle geliyor.


Uzmanlara göre, bu yöntem, karbondan arındırılması zor olan sektörlerde sıfır karbonlu teknolojiler geliştirilmesine destek olabilir. Karbon gideriminin, atmosferik karbondioksiti endüstri öncesi seviyelere indirgemede etkili olabileceği belirtiliyor.