tatil-sepeti

HABER: SEZEN SAVAŞAN

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Post Kuluçka Programı girişimcilerinden Hasan Can Üretmenoğlu, BukyTalk ile kullanıcılara sosyal ortamda İngilizce konuşma pratiği yapma imkanı sağlıyor. BukyTalk’ı, ‘kendi seviyesinden en fazla 4 katılımcı ile kullanıcıların hata yapmaktan korkmadan İngilizce konuşabileceği bir platform’ olarak tanımlayan Üretmenoğlu, girişimcilik serüvenini ve yatırım süreçlerini İstanbul Ticaret’e anlattı.

SOSYALLEŞME SÜRECİ

Üretmenoğlu, BukyTalk olarak kendilerini sosyal medya ve eğlencenin odağına konumlandırdıklarını ve bu sayede İngilizce’yi, geliştirdikleri araçlarla kolay öğrenilebilir şekilde sunduklarını belirtti. Birebir veya grup seansı seçenekleri ile seansta başlayan sosyalleşme sürecini seans sonrasında da devam ettirerek eğlenceli içerik ve paylaşımlarla öğrenimi daima canlı tutan bir topluluk oluşturduklarını dile getiren Üretmenoğlu, “Katılımcıların birbirlerini ekleyebilecekleri, birbirleriyle mesajlaşabilecekleri, yetenek ve ilgi alanlarına göre kapalı ya da açık gruplar kurabilecekleri bir topluluk ortamı sunmayı amaçlıyor ve konuşma pratiğinin sosyal medyası olmayı hedefliyoruz” dedi.

KURUMSAL ÇÖZÜMLER

BukyTalk’ı, 2018 Eylül ayında kurduğunu söyleyen Üretmenoğlu, “Yüzde 30-yüzde 40 doluluk oranına sahip olan kafelerin herhangi bir masasını belli bir saat aralığında rezervasyonunu düzenli olarak yapacak şekilde anlaşma sağladık. Facebook ve Instagram gibi sosyal mecralardan BukyTalk’ın reklamını yaparak talep topladık. Gelen her katılımcı aylık bir katılım ücreti verip, kafede de çay, kahve gibi ürünler tüketerek işletmeye de para kazandırdı. BukyTalk, 2019 Ağustos itibariyle şirketlerden gelen ciddi talepler doğrultusunda, çözümlerine kurumsal bölümü de eklemiş oldu” dedi.

HATA YAPARAK KONUŞALIM

Diğer öğenme metotlarından farklı olarak ‘hata yaparak konuşalım’ mottosu ile yola çıktıklarının altını çizen HasanCan Üretmenoğlu, şöyle konuştu: “İlkokuldan beri İngilizcede dil yapısı ve okuma/yazma eğitimleri alsak da konuşma pratiği anlamında hep bir eksikliğimiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun temelinde, ilk olarak hata yapmaktan korkma ve ‘arkadaşlarım bana güler mi’ diye bize engel olan utanç ve endişe duygusu var. Ayrıca öğrendiğimiz teorik bilgiyi pratiğe dökmekte bizi zorlayan bir diğer engel de bunu yapabilecek bir ortamın olmayışıdır.”

Bu sürecin üzerine gittiklerini ve en büyük sorunun ‘hata yapmaktan korkmadan konuşmak’ olduğunu fark ettiklerini dile getiren Üretmenoğlu, tüm seans dizaynını bu alana yoğunlaştırdıklarını kaydetti.

PAZARA YENİ BİR SOLUK

Pazara yeni bir soluk ve sorunlarına da yepyeni bir çözüm getirdikleri için müşterilerden oldukça olumlu geri dönüş aldıklarını belirten Üretmenoğlu, özellikle pandemi nedeniyle fiziksel ortamlardaki temasın azaldığı bu dönemde, online olarak sosyalleşme imkanının katılımcılara da ciddi özgüven kattığını söyledi.

İLK YATIRIMINI ALDI

Pandemi ile birlikte dijitalleşmenin artması sonucu BukyTalk’ın da katılımcı sayısının her ay ciddi oranda yükseldiğini ve yatırım çektiğini anlatan Hasan Can Üretmenoğlu, şunları söyledi: “25 Aralık 2020’de, Türkiye’nin en çok erken aşama yatırımı yapan yatırım grubu Alesta Yatırım’dan 750 bin lira değerleme ile ilk yatırımımızı aldık. Yatırım sonrasında büyümemiz ciro bazında yüzde 600, katılımcı sayısı ise yüzde 500 oranında arttı. Büyümemizi daha da yukarılara çıkarmak istiyoruz. Bu sebeple tekrar yatırım arayışındayız.”

Aldıkları yatırımın katılımcı sayısı ve cironun yanı sıra BukyTalk’ın bilinirliğini de artırdığını dile getiren Üretmenoğlu, ayrıca sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısının ve web sitesi ziyaretçilerinin hızla arttığını söyledi.

İYİ Kİ VARSIN BTM

BTM bünyesinde 2019 yılından beri çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Hasan Can Üretmenoğlu, “BTM’nin kapısından içeri girdiğimizde sadece bir fikrimiz ve yarı işleyen bir operasyonumuz vardı. Geçen iki senelik süreçte işimizi ticarileştirmemizde know-how ve tecrübeyi bize sunan BTM, yatırım almamızda da çok yardımcı oldu. Geriye dönüp baktığımızda ekip yöneticisi olarak rahatlıkla şunu söyleyebilirim. BTM olmasaydı bu mesafeyi bu kadar kısa sürede kat edemezdik. İyi ki varsın BTM!” dedi. Girişimcilere de fikirlerini hemen hayata geçirmeleri için tavsiyelerde bulunan Üretmenoğlu, şöyle konuştu: “Bir fikriniz varsa ve bu fikir sizi gerçekten heyecanlandırıyorsa kesinlikle durmayın ve bir adım atın. Varsın yanlış olsun, ciddi hatalar olsun, sonunda ancak hatalardan ders çıkartabiliyor ve her zaman nasıl daha iyisini yaparım diye düşünüyorsanız yüksek ihtimal, zamanla birçok şeyi iyi bir hale getireceksiniz. Hele ki, yolunuz BTM’den geçerse o zaman, bu zamanı çok daha minimize etmiş ve vizyonunuzu daha da büyütecek insanları hayatınıza katmış olacaksınız.”

08 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem