Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, İngiltere, 2002’den bu yılın ağustos ayına kadar Türkiye’ye en çok uluslararası doğrudan yatırım yapan 3’üncü ülke oldu. Türkiye’deki İngiliz sermayeli şirket sayısı 3 bin 227’ye, İngiltere’nin Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımı da 12 milyar 81 milyon dolara ulaştı. Konu hakkında açıklama yapan İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, iki ülkenin her zaman güçlü bir ticari ilişkiye sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin daha çok yatırım çekeceğini söyledi. Gaunt, “Türkiye’ye ilginin arttığını görüyoruz. Türkiye’ye Güneydoğu Asya’ya alternatif üretim merkezi olarak bakan İngiliz şirketlerinden de talepler alıyoruz” dedi.
BCCT Başkanı Gaunt, “2019’da 19 milyar sterlinlik ikili ticarete ulaştık. Covid-19’dan dolayı işler biraz yavaşladı. Ancak şimdi işler düzelmeye başladı” şeklinde konuştu. Türkiye’nin, tedarik zinciri ve iç pazar konusunda avantajlar sağladığına işaret eden Gaunt, teknoloji ve otomotiv sektörlerinin, iki ülkenin birlikte çalışabileceği ve yatırım yapabileceği öncelikli alanlar olduğunu kaydetti.
STA GÜÇLENDİRECEK
Chris Gaunt, pandemi döneminde gerçekleşen en önemli şeylerden birinin iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olduğunu belirterek, şunları söyledi: “STA, 6 ila 9 ay içinde yeniden müzakere edilmeye başlanacak. Halihazırdaki sektörlerin yanı sıra listede yer alacak öncelikli sektörler muhtemelen tarım, finansal hizmetler ve teknoloji olacak.”
Türkiye’nin, uzun vadeli planlama yapılması gereken bir ülke olduğuna işaret eden Gaunt, “Türkiye, birçok teknolojik teşvik ve inovasyon ile çok hızlı ilerledi. Salgın döneminde bile Türkiye’de son derece başarılı olan birçok teknoloji girişimi gördük. Türkiye’de iş yapma konusunda ciddi olmalısınız, varlığınızı, ağlarınızı oluşturmalısınız” diye konuştu.