Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Hükümet, Katma Değer Vergisi’nde (KDV) reform sayılabilecek değişiklikler için çalışıyor. Maliye Bakanlığı, mayıs ayında uzun yıllardır iş dünyasının en çok gündeme getirdiği, KDV Kanunu ve uygulamadaki sıkıntıları ortadan kaldırmak için kolları sıvadı. KDV Kanunu’nun yeniden yazılması ve uygulamasındaki aksaklıkların giderilmesi için Avrupa Birliği’ndeki uygulamaları inceleyen Bakanlık, İngiliz modelini mercek altına aldı. Bakanlık uzmanları, İngiliz modelini yerinde incelemek için geçen hafta İngiltere’ye gitti.
AB İLE UYUMLU
AB müktesebatı ile genel olarak uyumlu bir KDV mevzuatına sahip olan İngiltere’nin gündeminde ise KDV Kanunu ile ilgili yeni düzenlemeler var. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mali Müşaviri Dr. Veysi Seviğ, İngiltere’nin AB’den ayrıldıktan sonra yeni mali disiplinler üzerinde çalıştığını ve 2019’da uygulamaya koymayı hedeflediği yeni değişiklikleri tartıştığını söyledi.
10 GÜNDE KDV İADESİ
Uluslararası Ticaret Odası (International Chamber Of Commerce-ICOC) Türkiye Temsilcisi görevi kapsamında kendisine gönderilen metni inceleyen Dr. Seviğ, “İngiltere KDV Kanunu’nda yapmayı hedeflediği değişiklik ile KDV iadesindeki süreyi ilgili döneme ait beyannamenin verilişinden sonra 10 güne indirmeyi planlıyor” dedi.
BAKANLIK İYİ ÇALIŞIYOR
İTO’nun üyelerinin KDV Kanunu ve uygulamalarındaki aksaklıklara ilişkin yaşadığı sıkıntıların çözümü için çeşitli platformlarda yoğun girişimlerde bulunmuş ve çaba göstermiş olduğunu dile getiren Dr. Seviğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hak sahiplerine KDV alacağının en kısa sürede ödenmesi için yapılan çalışmalar çok olumlu. Maliye Bakanlığı’nın hakkını vermek lazım, iyi çalışıyor. Çalışmaların elektronik alt yapısının da oluşturulması olmazsa olmaz. Aksi halde istenilen başarıya ulaşamayız. Bakanlık bu konuda da gerekli çalışmaları tamamlamak üzere.”
E-BEYANNAME, E-FATURA
Dr. Seviğ; e-fatura, e-tebligat, e-beyanname gibi işlemlerin ticaret hayatının tümüne yayılmasının önemi üzerinde durarak, “Elektronik alt yapımız güçlenmeli, etkinleştirilmeli ki istediğimiz hedefleri tutturabilelim. Doğru ticaret, doğru beyan ancak bu şekilde mümkün olur. Sistem zorlayacağı için ticari ahlak da daha iyiye gidecek” dedi.
İTO YILLARDIR ÖNERİYORDU
Maliye Bakanlığı gerek genel oran, gerek yüzde 8 ve yüzde 1’e tabi ürün grupları ve sektörleri masaya yatırdı. Bakanlık, bu oranlara göre ürün gruplarının doğru olup olmadığını inceleme altına aldı. İstanbul Ticaret Odası’nın yıllardır üyeleri adına çözüm aradığı ve gerekli girişimlerde bulunduğu konulardan biri de KDV oranlarının bazı sektörlerde ve ürün gruplarında yanlış uygulandığı yönünde olmuştu.
01 Ağustos 2017 Salı
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi