Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Dental İmplant Sanayi Zirvesi, İstanbul Ticaret Odası’nda yapıldı. Sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili kurumların yetkililerinin yer aldığı mini zirvede, Dental İmplant Sanayici ve İş Adamları Derneği yöneticileri, bakanlıkların yetkililerine sorunlarını ve önerilerini içeren birer sunum yaptı.
ÖNCELİKLİ SEKTÖR
Toplantıya başkanlık eden İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 11’inci Kalkınma Planı kapsamında öncelikli sektörler listesine alındığını kaydetti. Coşkun, yerli üretimin ve üreticilerin rekabet gücünün artırılmasının temel hedeflerden olduğunu söyledi. Coşkun, bu kapsamda, Türk tıbbi cihaz sanayicilerinin ve implant firmalarının kaliteyi ve iş hacmini artırma çabalarının önem arz ettiğini vurguladı.
CAYDIRICI OLMALI
İTO Meclis Üyeleri Oğuz Akyüz ve Mustafa Büyükdede’nin moderatörlük yaptığı toplantıya, sektör temsilcilerinin yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) temsilcileri katıldı. İthal implantın üstyapı parçalarının da ithal edilmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, “İşte bu noktada kayıtsız, belgesiz veya sahte ürünlerle çok karşılaşıyoruz. İşin uygulama kısmında caydırıcı cezalar olmaması bizi zorda bırakıyor. CE belgesiz üretimde caydırıcılık yok” dedi.
X-RAY’DA GÖRÜNMÜYOR
Denetim yapacakların da neyi denetleyeceğini iyi bilmesi gerektiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yaşananları şöyle anlattı: “ÜTS kaydı bulunmayan, adresi olmayan firmaları, sektörel fuarlarda görüyoruz. Diğer yandan uluslararası dental kongrelere katılanlar, çantalarında, ceplerinde yüzlerce implant ve üstyapı elemanıyla kolayca giriş yapabiliyorlar. Bu kişilerin sıkı incelenmesi lazım. Ayrıca titanyum implant malzeme X-Ray cihazlarında görünmediği için cihazların yenilenmesi ve personelin görüntüler konusunda farkındalığının artırılması gerekiyor. Sorunları çözmek için hem gümrükteki hem diğer bakanlıklardaki yetkilileri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ancak hem kurumlar hem hastalar tarafında bilgi ve bilinçlenmenin artırılması gerekiyor.”
KAÇAK VE SAHTE
Dental implant üreticileri ve ithalatçıları toplantıda sektörün temel sorunlarını şöyle sıraladı:
YERLİ ÜRETİCİLER ARTIYOR
Sektörde üretim yapanların sayısı arttığı gibi ithalatçılıktan üretime yönelenler de oluyor. 10 yıl önce 3 yerli üretici varken bugün 14 firma üretim yapıyor. Ancak bu firmalar, kaçak ürünlerin yanı sıra belgesiz üretim ve satış yapanlar sebebiyle de haksız rekabete maruz kalıyor.
27 Şubat 2020 Perşembe
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma