tatil-sepeti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 3 Temmuz’da yayımlanan ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde inşaat sektörünün talepleri dikkate alınarak bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre yapı ruhsatına uygun olarak inşaatı devam eden yapılarda, plan iptali olsa bile yatırımcının kazanılmış hakkı korunmaya devam edecek.

Yönetmelikte, otel veya benzeri bir yapıda ortası açık merkezi alanı kapsayan ‘atrium’un tanımı yeniden düzenlendi.

Ayrıca, yönetmeliğin emsal harici tüm alanların toplamının, parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu aşamayacağına ilişkin hükmünde, emsal dışı kalan alanlara ilişkin değişikliklere yer verildi.

EMSAL HARİCİ ALANLAR

Yönetmelik değişikliği kapsamında, zorunlu yangın merdiveni ve korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alanı ile yangın güvenlik holünün 6 metrekaresi, son katın üzerindeki ortak alan teras çatılar, bahçede yapılan açık otoparklar, konferans, spor, sinema ve tiyatro salonları gibi özellik arz eden umumi yapılarda düzenlenmesi zorunlu olan boşluklar emsal harici sayılacak. Ayrıca alışveriş merkezlerinde yapılan ‘atrium’ boşluklarının her katta asgari ölçülerdeki alanı da emsal harici sayılacak. Ortak alan niteliğindeki çocuk oyun alanlarının ve çocuk bakım ünitelerinin toplam 100 metrekaresi de bu hesaba dahil edilmeksizin emsal harici sayılacak.

DUVARLAR VE BAHÇE

Yönetmelik değişikliğiyle taban alan ve katlar alanı hesabına dahil edilmeyecek kullanımlar ve bahçe mesafelerine ilişkin de yönetmelikte düzenlemeye gidildi. Ayrıca müstakil konutlardaki bağımsız bölüm iç duvar kalınlıklarına ilişkin sınırlama da yönetmelik değişikliği ile ortadan kaldırıldı.

PLAN İPTALLERİ

Yönetmelikte, inşaat sektörünün talepleri de dikkate alındı. Buna göre, “Yapı ruhsatına uygun olarak yapımına devam eden yapılarda, plan iptali olması halinde seviye tespiti yapılarak inşaat durdurulur. Mahkeme kararında yer verilen iptal gerekçeleri de dikkate alınmak koşuluyla hazırlanacak yeni imar planına göre mevcut haliyle ya da tadilatlı olarak korunması mümkün olan yapıların devamına izin verilir. Korunması mümkün olmayanların ise ruhsatları iptal edilerek inşaatın durdurulma tarihine kadar ruhsat ve eki projelerine uygun olarak yapılan kısmı müktesep hak kapsamında değerlendirilir” hükmü iptal edildi.

BAĞIMSIZ BÖLÜMDE TADİLAT

Yönetmelik değişikliğine göre, yapı ruhsatı işlemlerinde bir binada yer alan bağımsız bölümlerin birinde, emsal ve inşaat alanını, kullanım amacını, ıslak hacimlerin yerini, ortak alanları, diğer bağımsız bölümlerin arsa paylarını, diğer bağımsız bölümlerle olan duvar ve döşeme gibi ortak yapı elemanlarını değiştirmemek, binanın taşıyıcı sistem özellikleri ve güvenliği ile yangın güvenliğini olumsuz etkilememek kaydıyla yapılan tadilatlarda, tadilat yapılan bağımsız bölümde diğer maliklerin muvafakati aranmadan malikin başvurusu yeterli olacak.

SİLÜET ONAYI ZORUNLULUĞU

Yapı projelerine ilişkin düzenlemeler de yönetmelik değişikliğinde yer alıyor.
Buna göre, müstakil yapı adedi 30 veya daha fazla olan uygulamalar, bir parselde toplam yapı inşaat alanı 60 bin metrekareden fazla olan yapı veya yapılar topluluğu ile binanın herhangi bir cephesinden görünen en düşük kottaki bina yüksekliği 60.5 metreyi geçen yapılara ilişkin bu niteliklerden en az birini taşıyan yapı veya yapılar için büyükşehir belediyesince ‘avan proje zorunluluğu’ kaldırılarak yerine ‘silüet onayı zorunluluğu’ getirilebileceğine ilişkin hüküm eklendi.

BAZ İSTASYONU KURULUMU

Özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun uygun görüşü alınarak ruhsat alınmadan elektronik haberleşme istasyonu da kurulabilecek. Bu işlem, fenni mesuliyet üstlenilmek ve kanunun cezai hükümleri saklı kalmak, kat maliklerinin üçte ikisi ve gerekirse uygulamadan etkilenen bağımsız bölüm maliklerinin muvafakati alınmak, statik açıdan sakınca bulunmadığına dair inşaat mühendislerince hazırlanacak rapor ilgili idaresine sunulmak, bina estetiğini, görünümünü ve silueti olumsuz etkilememek kaydıyla yapılabilecek.

RİSKLİ YAPI RUHSATLARI

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış, maliklerin en az üçte ikisi ile noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş olup, yapı ruhsatı düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 1 Ekim’den önce yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ruhsatı alınan ve inşaatı devam eden yapılara ilişkin olarak da ruhsat süresi içerisinde yapılan tadilat ruhsatı başvuruları, talep edilmesi halinde ruhsatın düzenlendiği yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.

DUVARDAKİ ANTENLERE KRİTER

Bina cephelerinde ilgili fıkrada aranan şartlara ilave olarak, sadece anten ve anten aparatları monte edilmesi, cepheye bitişik olması, dış cephe kaplamasıyla benzer görünümde olması ve anten boylarının 1.55 metreyi geçmemesi şartları da aranacak.

1+1’LER EN AZ 28 METREKARE

Yürürlüğe giren yönetmelikte, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması da yer alıyor.

13 Ekim 2017 Cuma

Etiketler : Mevzuat