Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
İmar Kanunu’nda değişiklikler öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndan geçti. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’na gelmesi beklenen kanun teklifi, İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) değerlendirildi. İstanbul Milletvekili, Adalet ve Kalkınma Partisi Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, LASİAD ve GYODER üyelerinin yer aldığı toplantıda, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ve İmar Kanunu’ndaki değişikliklerin, günün ihtiyaçlarına cevap vermesinin önemi vurgulandı.
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ
Toplantıda, İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, İmar Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin, yerel yönetimlerin işlem standardizasyonu ve inşaat sektöründe yatırımcıların önünün açılması için önemli olduğunu kaydetti. Demir, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için bir düzenleme yapıldığını ifade etti. Demir, Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin gayrimenkul ve inşaat sektörünü de yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek, “Bu taslak kanunlaşırsa, tüm planlar ve altyapı ile ilgili tüm veriler bir merkezde toplanmış olacak. Tüm belediyeler ve kurumlar bu merkezden bilgi alabilecek” dedi.
VERİ TEK MERKEZDE
CBS hakkında bilgi veren Mustafa Demir, şöyle devam etti: “CBS, tüm alt ve üst yapıların niteliklerini, akıllı haritalarını, sosyo-ekonomik durumlarını tanımlayan, veriye dönüştüren bir sistem olacak. Tüm kurumlardan bilgiler istenecek ve veriler
bu sistemde toplanacak.”
PLAN NUMARASI
Kanunun kabul edilmesi halinde kurumlar arasındaki karmaşanın çözüleceğini belirten Demir, “Plan Otomasyon Sistemi üzerinden Plan İşlem Numarası (PİN) alınacak. Böylece planların sayısal verilere erişim imkanı sunulacak. İmar planlarındaki değişiklikler, bölgede tabela ile ilan edilecek” dedi.
ADA BAZINDA
Parsel bazında plan değişikliği olmayaca-ğını kaydeden Demir, “Ada bazında oluşacak plan değişikliklerinde kesinlikle plan kriterlerine uygun bir şekilde değişiklik olacak. İlgili kurumlardan da plan görüşleri alınacak” diye konuştu.
YÜKSEKLİK SINIRI
Demir, yükseklik sınırlamasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Yürürlükteki imar planlarında serbest olarak belirlenmiş yüksekliklere ilişkin düzenleme yapılacak. Serbest yükseklik olmayacak. Yükseklikler bölgesel değerlendirmelere göre belirlenecek. Kanun çıktıktan sonra mevcut projesi olan yatırımcılarımıza ruhsat başvurusu için 6 ay süre tanınacak. 6 ay dolduktan sonra başvurular yeni imar planlarına göre yapılacak. Yeni imar planlarında da hiçbir değişiklik yapılmamışsa Bakanlık 1.5 yıl sonra müdahale edecek. Yerel yönetimler bu süreçte gelen maksimum yükseklikle ilgili ruhsat başvurusunu yeni plan düzenlemesini yapmadan veremeyecek.”
SEKTÖRÜN TALEPLERİ
Gayrimenkul ve inşaat sektörünün temsilcileri, İmar Kanunu ve CBS’yle ilgili talep ve görüşlerini şöyle dile getirdi:
KANUN TEKLİFİNE YAPI RUHSATLARI DA EKLENMELİ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, İTO’nun, gayrimenkul ve inşaatla ilgili üye sayısının 100 bini aştığına dikkat çekti. Değişiklik teklifinin iş dünyasını yakından ilgilendirdiğini kaydeden Köç, “Kanun teklifinde yer alan, ‘imar planları ve imar planlarına göre yapılan arazi ve arsa düzenlemeleri’ maddesine, ‘yapı ruhsatları’ ibaresi de eklenmeli” dedi.
Köç, konuşmasına şöyle devam etti: “Planı yapılmış, yapı ruhsatı alınmış olan bir parsel, müktesep hak haline gelmeli ve o aşamadan sonra bir dava süreci ile yatırımcının önünün kesilmemesi için düzenleme yapılabilir. Plan değişiklikleri, e-Devlet üzerinden de ilan edilebilir.”
DEĞER ARTIŞI
Kanun teklifinde, parsel değişikliğinden kaynaklanan değer artış payı tutarlarının taşınmaz maliklerince ödenmesine dair hüküm olduğunu belirten Köç, “Bu maddeye, ‘değer kaybı meydana gelmesi durumunda da maliklere iade yapılması’ ibaresinin eklenmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Köç ayrıca, “Değer artış payı, en geç taşınmazın ilk satışında veya ruhsat aşamasında taşınmaz maliklerince ödenir’ ibaresi var. Bu maddenin de ruhsat aşamasında henüz yatırım gelir getirmediği için ön finansman açısından sıkıntı doğuracağı için ‘ruhsat aşamasında’ ibaresinin kaldırılmasının uygun olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
30 Ocak 2020 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı