tatil-sepeti
tatil-sepeti

İmar uygulamasında yeni düzenlemeler

Giriş: 22.07.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni Tapu Kanunu’nun 1’inci, 3’üncü ve 19’uncu maddeleri 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girecek. Diğer maddeleri ise Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre arsa ve arazi düzenlenmesindeki (imar uygulamasındaki) düzenleme ortaklık payı (DOP) oranı yüzde 40’dan yüzde 45’e çıktı. Daha önce kesilmiş DOP yüzde 45’den az ise belediyelerin ihtiyaç duymasıyla yeni imar uygulaması yapması halinde yüzde 45’e tamamlama yönünde ek DOP kesintisi yapabilecek. DOP olarak ayrılan yerler için kamuya geçiş anına kadar arsa sahiplerinin özel tesis yapma hakları sağlandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel Dönüşüm Kanunu değişikliği ile 2/3 arsa payı çoğunluğu ile gayrimenkul satış vaadi veya kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmış taşınmazlarda yüklenici tarafından 1 yılda inşaata hiç başlanmamış veya başlanmış ancak belli seviyede durmuş ve altı aydır projenin zamanında bitirilmesini gerektirecek şekilde devam etmeyen sözleşmeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 30 günlük süre verilerek devam etmesi ihtar edilecek. Bu sürede inşaata başlanmadığı tespit edildiğinde sözleşme Bakanlıkça fesh edilecek. Fesihte, yapılan inşaatın bedeli genel hükümlere göre yüklenici tarafından istenecek. Fesih tarihine kadar ödenen kira yardımları hak sahiplerinden istenmeyecek.

ORANLI SATIŞ YÖNTEMİ

Kentsel dönüşümde müteahhite düşen dairelerin satışında yapılan inşaata oranlı bir satış yöntemi belirlendi, işin başında dairelerin satış olanağı kaldırıldı. Kentsel dönüşümde müteahhite devredilen payların üzerine müteahhit borcu için haciz ve tedbir konulamayacak.

Yıkılacak derecede riskli yapılar, çökme alanları, heyelan alanları, su baskını, kaya düşmesi, yangın ve patlama gibi riskli alanlar Bakanlıkça tespit edilerek re’sen yıkım ve tahliye yapılabilecek. Bu şekilde tespit edilen alanlarda daha önce maliklerin yapmış oldukları özel yapılan tüm sözleşmeler fesh edilmiş sayılacak.

METRUK YAPILARIN DURUMU

Genel güvenlik ve asayiş açısından metruk nitelikte tespit edilen yapıların sahiplerine adrese dayalı nüfus sistemindeki adreslerine 3 günde tebligat yapılacak, 30 gün süre verilerek yıkmaları istenecek. 3 günde kaldırılmazsa belediye veya valilik yıkımı gerçekleştirecek. Türk Medeni Kanunu’nun 883’üncü maddesinde yapılan değişiklikle, süreli ipoteklerde sürenin bitiminden itibaren 30 günde malikin talebiyle ipotek re’sen terkin edilecek. Kat Mülkiyet Kanunu’na ek madde konularak, hatalı blok numaralarının düzeltilebilmesi için kat malikleri kurulunun salt çoğunluğu kararı ve lisanslı harita ve kadastro bürosu veya kadastro müdürlüğü teknik raporu ile belediye tarafından onaylı yeni vaziyet planı sunulması hakkı getirildi.

TRAMPA SİSTEMİ

İmar Kanunu’ndaki değişiklikler ile 5 yıl imar programı süresinde idarenin 18’inci maddeye göre arsa ve arazi düzenlemesi yapması veya 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu gereğince trampa yapılması veya satın alma yapılması zorunluluğu getirildi. Bu süre en fazla 1 yıl uzatılabilecek. İmar Kanunu değişikliği ile yapılaşmaya elverişli olmayan parsellerde 3 ayda maliklere verilen süre içinde de anlaşma olmazsa yeni yapılaşma için resen tevhit ve ifrazı belediyeler yapacak.