Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Avdagiç, “Türkiye, bu süreçte Çin’den ayrılacak bazı imalat alanlarında ‘stratejik bir yatırım durağı’ olma fırsatını değerlendirmeli. Yeni normalde, ekonomik kazanımlarımızı yükseltmeyi başarabiliriz” dedi.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “İş dünyamızın Covid-19 sonrası dönemde yeni normale kontrollü geçişinin haziranda başlayacağı konusunda iyimser bekleyiş içindeyiz” dedi.
420 bin üyesiyle İstanbul iş dünyasının en büyük temsilcisi olan İTO’nun Başkanı Avdagiç, Covid-19 salgınında reel sektörün son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Bilinen bir bilinmeyenle karşı karşıyayız” diyen Avdagiç, şunları söyledi: “Açıklanan verilerden memnuniyetle takip ettiğimiz üzere, virüsle mücadelede başarılı olan ilk halkada yer alırsak, yeni kurulacak dünyada da ön sırada olabiliriz. Kurulacak yenidünya düzeninde Türkiye’nin alacağı siparişlere o kadar süratle cevap verebiliriz. Pandemi jeopolitiğinde Türkiye, kazanabilir. Salgını geride bırakınca ‘nerede kalmıştık’ demeyeceğiz. Covid-19’la birlikte ortaya çıkacak yeni normalde, ekonomik kazanımlarımızı yükseltmeyi başarabiliriz.”
ÖNCE 20 MASASINI AÇACAK
Avdagiç, Türkiye’de bir taraftan Covid-19’un reel sektördeki etkilerinin azaltılması için çalışmalar yürütüldüğünü, bir taraftan da şirketlerin ekonomik faaliyetlerini artırıcı neler yapmak gerektiğine odaklanıldığını kaydetti.
“Nasıl bir toparlanma bizi bekliyor” diye soran Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Ekonomilerin kademeli şekilde açılmasıyla arzı güçlendirecek bir süreç başlayacak. İmalatta ötelenen üretim devreye girecek. Tedarik zincirleri çalışmaya başlayacak. Talebin yerine gelmesi ise biraz zaman alacak. Ancak bu süreçten diri çıkacağımıza hiç şüphemiz yok. Yavaş yavaş herkes hayata geri dönmeye hazırlanıyor. 100 masası olan restoran, önce belki 20 masasını açacak. Böylece bir şekilde hayata dönüşü başlatacağız.”
GÜCÜMÜZE AYNA TUTTU
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’de yoğun bakım ünitelerinin şu an için yeterli sayıda olmasının, solunum cihazı üretiminde yakalanan başarının, sağlık güvencesi sisteminin ve Avrupa’da görülmeyen nitelikteki sağlık merkezlerinin, Türkiye’nin kısa dönemde önemli avantajları olduğunu vurguladı. Avdagiç, “Tıbbi üretim kapasitemizin sağladığı küresel PR, Türkiye’nin gücüne ayna tuttu” dedi.
Türkiye’nin ürün çeşitliliğiyle de dikkat çektiğini belirten Şekib Avdagiç, “Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre Çin’in rahat oyun kurmasının engellenme ihtimali, şüphesiz Türkiye için olumlu bir faktör. Türkiye, bu süreçte Çin’den ayrılacak bazı imalat alanlarında, ‘stratejik bir yatırım durağı’ olma fırsatını değerlendirmelidir” ifadesini kullandı.
E-TİCARET ‘BİR RÖNESANS’ TECRÜBE EDECEK
Türkiye’nin dünyada yeni normale kademeli geçişte avantajlara sahip olduğuna dikkati çeken Avdagiç, “Türkiye’nin tıbbi malzeme ve hatta tıbbi cihaz üretimindeki başarısını dünya basını yazıyor. Bu, gurur verici. Oluşan bu çok olumlu imajı, fırsata çevirmek de elimizde. e-ticaret ‘bir Rönesans’ tecrübe ederken, Türkiye de bu ekonomik paradigma değişikliğinde kendine ayrıcalıklı bir yer bulacaktır” dedi.
ÜRETİMDE STOK TUTMA MODELİNE GEÇİLİYOR
Şekib Avdagiç, dünyada hiçbir ülkenin bir tek karantina ile bu süreci atlatamayacağını savunarak, salgın sonrası ortaya çıkacak fırsatlara da yoğunlaşmak gerektiğini kaydetti. Avdagiç, “Yeni normale çok güvenmemeliyiz. Aşı bulunana ve toplumlara ulaşana kadar süreç, düşük bir seviyede de olsa devam edecek. Türkiye, değişen iş yapış modellerine sağlayacağı uyumla bu süreçten başarıyla çıkmalı” dedi.
Avdagiç, Covid-19 sonrası kapitalizmde yeni bir forma geçileceğini belirterek, “Yeni kapitalizm sosyal devlet görünümlü ve bu değişimde düzenleyici kurumları daha çok devreye girmiş şekilde görüyoruz. Dünya, esnek üretim sistemlerinin olmazsa olmazı olan ve stoksuz üretimi ifade eden ‘just in time’ felsefesinden, ‘just in case’ üretime, yani bir miktar stok tutmayı içeren bir modele geçiyor. Bundan sonra firmaların daha ihtiyatlı olacağını düşünüyorum. Hepimiz böyle bir döneme hazırlanmalıyız” dedi.
RAMAZANIN DAYANIŞMA VE BEREKETİYLE…
Ramazan’ın getirdiği empati duygusuna ülke olarak her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Ecdadın ‘Sanki yedim’ anlayışını ‘Sanki satın aldım’a dönüştürüp, esnafımızı, tüccarımızı, işletmelerimizi, birbirimizi fonlamalıyız. Karz-ı hasen kültürü, ‘güzel borç’ sistemi hücrelerine işlemiş bu toplumun, ekonomik duruşunu böylece korumamız mümkün olacak” dedi.
Avdagiç, Ramazan’ın küresel Covid-19 salgını sebebiyle bozulan iş ekosisteminin yeniden kurulması için de ‘en önemli başlangıç vakti’ olduğunu vurguladı. “Ramazan ayı Covid-19 salgını günlerinde imdadımıza yetişen en büyük teselligah” diyen Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi yardımlaşmanın, dayanışmanın, bereketin, ilahi rahmet ve mağfiretin en üst seviyede yaşandığı günleri idrak edeceğiz. Ürettikçe çoğaldığına inandığımız gibi, paylaştıkça çoğaldığının mucizesini de birlikte yaşayacağız. Koronavirüse karşı elbirliğiyle durup, bütün kazanımlarımızı muhafaza etme vakti.”
24TV’de yayınlanan Reel Ekonomi programına konuk olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Covid-19 sonrası Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Program sunucusu Sadi Özdemir’in sorularını yanıtlayan Avdagiç, yeni normallaşme döneminde atılacak adımlara ilişkin de görüşlerini paylaştı.
06 Mayıs 2020 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba