Salı, 05 Kasım, 2024
Büyüyen ekonomilerin, yükselişini sürdürmesi için imalat sanayinin de aynı ölçekte gelişmesi gerekiyor. Uzmanlar, Türkiye’de imalat sanayinin hızla makinalaştığına, ancak makinaları kullanacak eğitimli çalışanların azaldığına dikkat çekerek, “İmalat sanayinde sürekli eğitim şart” diyor.
HABER: BARIŞ CABACI
Üyelerinin dijitalleşmesi ve sektördeki trendleri izlemesi için çalışmalarını sürdüren İstanbul Ticaret Odası, ‘İmalat sanayinde teknolojik gelişmeler ve kariyer gelişimi’ webinarı düzenledi. Webinarda imalat sanayinde kariyer gelişimi ve yöntemleri, öğrenciler açısından staj yapmanın önemi, CNC makinalarında üst modellere geçerken eğitimin önemi, CNC takım tezgahlarının dünyadaki gelişimi ve Türkiye’deki durumu ele alındı.
BÜYÜMEYİ SANAYİYLE SAĞLAYABİLİRİZ
Webinarın açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, imalat sanayinden çıkan katma değerli ürünlerin yurt dışı piyasasına açılması gerektiğine dikkat çekti. Develioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye ekonomisi, 2022’de yüzde 5.6 büyüdü. TÜİK verilerine göre, 2023’e hızlı bir başlangıç yapan sanayi üretimi ise yıllık bazda yüzde 4.5 arttı. İmalat sanayi sektörü endeksindeki artış, yüzde 5.8 oldu. Son yıllarda ülkemiz ekonomisi pozitif büyüme eğilimini sürdüren bir ivmeye sahip. IMF’nin son açıkladığı dünya ekonomik görünüm raporuna göre Türkiye, 2022 yılında da dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olmaya devam etti. Bu, imalat sanayi için önemli bir veri. Ülkemizin bu sıralamada daha da yukarı çıkması en büyük hedefimiz.”
KALİFİYE ELEMAN
“İmalat sanayinin gelişmesi için nitelikli istihdam son derece önemli” diyen Develioğlu, İTO’nun bu alandaki çalışmalarını şöyle özetledi: “Birçok sektör nitelikli eleman sıkıntısı çekiyor. Oda olarak mesleki eğitime memleket meselesi olarak bakıyoruz. Elektrikli araçlardan yenilenebilir enerjiye, yazılımdan sağlık endüstrisine kadar pek çok alanda devrim niteliğinde projeler hayata geçirdik. Bu projeler aynı zamanda nitelikli işgücü anlamına geliyor. Türkiye’nin dijitalleşme ve yeşil endüstri çağına adapte olmasına yönelik adımlar atmamız gerekiyor. Meslek liseleriyle meslek yüksek okullarının kapasitelerinin gözden geçirilmesi ve döneme uygun elemanlar yetiştirilmesi gerekiyor. Hamilik projemiz, bu açıdan oldukça önemli. İstanbul’daki 286 meslek lisesinin 54’ünde hamiliğimiz bulunuyor.”
Develioğlu, İTO’nun Tuzla’daki Yetkinlik Merkezi’nde; simülasyon odaklı ana eleman yetiştirme programının da devrede olduğunu hatırlattı.
GENÇ KUŞAK UZAKLAŞIYOR
İmalat sektörünün ülke ekonomileri için temel direk olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlknur Çavuşoğlu ise konuyu şöyle değerlendirdi: “Günümüzde teknolojik değişim kariyer olanaklarını da değiştiriyor. İmalat sektöründe talaşlı imalat, talaşsız imalat, döküm ve kayak diye alt gruplar var. Hangi yöntemle ürünü imal edersek edelim, talaşlı imalatın dokunuşuyla süreci sonlandırırız. Bu yöntem, geniş bir malzeme yelpazesi ve farklı geometrilerde çalışma yeteneği ile birçok sektörün ihtiyaçlarını karşılıyor. Ama genç kuşakların imalat sanayi sektöründen uzaklaştığını görüyoruz. Talaşlı imalat her zaman önemli olacak. Fakat bugün bir firma, usta bulmakta zorlanıyor.”
SÜREKLİ EĞİTİM
Yapay zeka ve robotların niteliksiz işleri azaltarak çalışanları daha nitelikli işlere yönelttiğinin altını çizen Dr. Çavuşoğlu, “Öğrenme durduğu zaman hayat durur. Öğrenmeyi hiçbir zaman bırakmamamız gerekiyor. Artık firmalar çalışanlara sürekli eğitim sağlamalı. Firmalar da kendi çalışanlarının niteliğini artırmak için sürekli eğitim politikasını benimsemeli. Çünkü bir teknolojinin gelişmesi artık yılları değil, ayları buluyor” dedi.
LİSANSLI CNC UZMANLARI
CNC teknolojisinin her gün geliştiğini belirten Nukon Mühendislik Genel Müdürü İlyas Çavuşoğlu da İTO’nun Tuzla’daki Yetkinlik Merkezi’ndeki çalışmaları şöyle anlattı: “CNC Torna ve freze eğitimleri, CAD/CAM eğitimi ve elektrikli araç bakım eğitimleri veriliyor. Bunlar hem teorik hem de pratik eğitimler. İmalat sanayi makinalaştı fakat makinaları kullanacak insan gücü gitgide azaldı. Bir makinayı verimli kullanmak için çalışanlara durmadan eğitim verilmesi gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye’nin attığı adımlar da oldukça önemli. ÖSYM’nin 2022-YKS tercih kılavuzunda CNC program ve operatörlüğü için ilk kez ön lisans düzeyinde öğrenci kabul etmesi, sektörümüz adına sevindirici. Gelen talepleri doğru ana elemanlarla buluşturmalıyız.”
17 Nisan 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı