Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Sanayi İhtisas Komitesi’nin düzenlediği imalat sanayi çalıştayında; aydınlatma, züccaciye, beyaz eşya, plastik, kompozit, takım tezgahları, otomasyon ve seramik sanayi sektörlerinin pandemi sonrası durumu ele alındı.
İLETİŞİMDE KÖPRÜ GÖREVİ
Çalıştayın açılış konuşmasında, Oda’nın 81 meslek komitesiyle sektörleri temsil eden büyük bir aile olduğunun altını çizen İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, şunları söyledi: “Bu çatı altında 650 bin üyenin sadece kaydını tutmakla kalmıyoruz. Haklarını koruyor ve çözüm önerilerini gündeme getiriyoruz. Kamu ile özel sektör arasında sağlıklı bir iletişim kurulması için tüm paydaşlar arasında bir köprü görevi görüyoruz.”
YERLİ İMALATÇIYA ÖNCELİK
Toplantıya katılan züccaciye sektörü temsilcileri, hammadde tedarikinde sorun yaşadıklarını, hammadde üretimi yapan firmaların ihracata yönelmesinin yerli üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti. Sektör temsilcileri, yerli üreticilerin desteklenmesini, hammaddenin yurt içi ihtiyaç karşılandıktan sonra ihracata yönelmesini önerdi. Beyaz eşya sanayi sektörü temsilcileri de hammadde konusundaki sorunlarını dile getirerek, en önemli girdileri yassı çelikteki yüksek gümrük vergisine dikkat çekti. Sektör temsilcileri, yassı çelikteki yüksek gümrük vergisinin kaldırılmasını talep etti. Beyaz eşya sanayicileri, 4 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Made in Türkiye’ düzenlemesinde uygulamayla ilgili bilgilendirme beklediklerini de kaydetti.
ANA KİMYA SANAYİ İHTİYACI
Çalıştaya katılan kompozit sanayi sektör temsilcileri, devletten ihale alan firmaların döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma sebebiyle önemli sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, fiyat farkının ödenmesini veya firmalara devir-tasfiye haklarının tanınmasını önerdi. Türkiye’de ana kimya sanayinin olmaması sebebiyle kompozit sanayinin dışa bağımlılığının yüksek olduğuna da dikkat çeken sektör temsilcileri, bu konuda ihtiyaç envanterinin çıkarılması gerekliliğine işaret etti. Toplantıda, Kimya Parkları’nın oluşturulması da çözüm önerileri arasında yer aldı.
MAKİNA VAR AMA KULLANABİLEN AZ
Toplantıya katılan aydınlatma gereçleri imalatçıları sektör temsilcileri, ürün güvenliği ve denetimine uymayanların haksız rekabet oluşturduğuna dikkat çekti. Işık kaynağı led olan tüm lambalar ve aksamlarında dışa bağımlılık olduğunu belirten sektör temsilcileri, uygulanan ek gümrük vergisinin imalatçıları zor durumda bıraktığını da söyledi. Takım tezgahları ve otomasyon sektörü temsilcileri ise Türkiye’de yılda 4 bin CNC makinasının satıldığını, fakat makinaları kullanacak işgücü konusunda eksiklik yaşandığını dile getirdi. Sektör temsilcileri, yeni bir mesleki eğitim planlaması yapılmasını da önerdi.
ENERJİ MALİYETİ ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMALI
Enerji maliyetlerindeki artış sebebiyle yaşanılan sıkıntılar da çalıştayda gündeme getirildi. Maliyetlerinin yüzde 35’ini doğalgazın oluşturduğunu belirten seramik sektörü temsilcileri, bu konuda belirli bir formüle dayalı öngörülebilir bir fiyat politikası talep ettiklerini söyledi. İhraç edilen ürünler için doğalgaz maliyetinin bir kısmının, kurumlar vergisinden mahsubu yoluyla destek verilmesi de önerildi.
03 Ocak 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı