SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik SFA Ar-Ge ve Özel Sağlık Hizmetleri, gıda ve kozmetik sektöründe ezber bozan yöntemler ve ürünler geliştiriyor. Yoğurt, kefir, ekmek, sirke, turşu, tarhana, fermente meyve suyu gibi birçok fermente gıda üretimi için ürettiği yerli mayalarla bu gıdaları üreten birçok kurumun tedarikçisi. Türkiye’nin ilk milli ve yerli probiyotik koleksiyonunu oluşturan SFA Ar-Ge, 81 ilden toplayıp, izole ettiği probiyotik koleksiyonunun yanı sıra, ilk Lipozom Taşıyıcı Sistem ve Araştırma Merkezi’nin de kurucusu. İstanbul Ticaret’in sorularını SFA Ar-Ge’nin kurucularından eczacı ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Aslan cevapladı. Dr. Aslan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Eczacılık Fakültesi’nde öğretim üyesi.
200 ÜRÜNDE İMZAMIZ VAR
SFA Ar-Ge ile ilgili bilgi verir misiniz?
İnsana zarar vermeyen, çevreci, profesyonel ürünlere sahibiz ve 108 firmayla çalışıyoruz. Krem, şampuan, masaj yağı, temizlik malzeme ve kimyasalları, tıbbi cihaz, gıda takviyeleri ve benzeri ürünlerin Ür-Ge, Ar-Ge çalışmalarını yapıyoruz. Kozmetik, biyosidal analizler, dermatolojik test çalışmalarımızla teknoloji transferine hazır ürünler geliştiriyoruz. Piyasadaki 200’den fazla üründe SFA Ar-Ge imzası var. TS EN ISO 17025 standardına haiz analiz laboratuvarları, GLP sürecinde geniş kapsamlı fiziko kimyasal analiz, mikrobiyolojik analiz ve in-vitro hücre kültürü analiz ve proje laboratuvarlarına sahibiz.
YERLİ PROBİYOTİK
Yerel probiyotik kullanımı neden önemli?
Yerel ve bölgesel probiyotikler dünyada önem kazanıyor. Yerli probiyotik kullanımının sağlık üzerindeki etkisine ilişkin dünyada birçok bilimsel araştırma mevcut. Hepsinden çıkan ortak sonuç şu; bir probiyotikten beklenen en iyi ve en yüksek faydayı görebilmeniz için onun kendi ülkenize ait olması gerekiyor. Biz de 81 ilimizden, yüzlerce alt türü belirlenmiş probiyotik türler izole ettik. Hedefimiz, ülkemizde tümüyle yerli probiyotik kullanımını sağlamak.
YABANCIYI SİNDİREMİYORUZ
Yabancı probiyotiklerin sorunu ne?
Mesela sindirim sistemindeki sorunları, alerjik reaksiyonları yerli probiyotiklerle önemli ölçüde azaltabilmek mümkün. Bizim coğrafyamızda yetişen ürünleri tüketiyoruz ama bizim coğrafyamıza ait olmayan, yabancı probiyotikler nedeniyle o ürünlerin sindiriminde sorunlar yaşıyoruz. Vücudumuzda çeşitli istenmeyen yan etkilere yol açıyor.
YERLİ TEDARİKÇİ
Yerli probiyotikler ne zaman ticarileşti?
Yerli probiyotik üretimine 2019 yılında Teknopark İstanbul’da başladık. 2020 yılından itibaren de Preobio, Synbiocure, HLY, Life-co gibi birçok değerli markanın hammadde tedarikçisi olduk. Örneğin Synbiocure markası tarafından ticarileştirilen ürün ile kedi ve köpekler için böbrek hastalıklarını önleyen probiyotik formülü geliştirdik.
ZAYIFLATAN PROBİYOTİK
Zayıflatan probiyotik nasıl bir ürün?
SFA Ar-Ge laboratuvarlarında geliştirilen özel formüllerle üretildi. Depolanmaya eğilimli kalori fazlalıklarının giderilmesine yardımcı oluyor. Şeker metabolizmasını dengeliyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.
YAŞLANMA KARŞITI ÜRÜNLER
Ticarileşen ürünleriniz neler?
Lipozomal hyaluronik asit ve yaşlanma karşıtı yeni bir hammadde ürettik. Ticarileştirip, Liposface ismi ile tescilini yaptık. Lipozomal kozmetik hammadde sayımızı 10’un üzerine çıkardık. C vitaminli probiyotik kombinasyonunu ilk kez biz yaptık. Lipozomal saç büyütme serumu, cilt rengini dengeleyici hammadde Ar-Ge’lerimizin hepsi ticari forma dönüştü.
POSTBİYOTİK İHRACATI
Postbiyotik nedir ve neler ürettiniz?
Postbiyotikler, probiyotiklerden elde edilen ürünlerdir. Gereksiz kimyasal kullanımının önüne geçerler. Kozmetik dünyasının en ilgi çekici hammaddelerinden biri olan bu fermente lizatları üretebilmek için çok yüksek bir teknoloji gerekir. Bunu yapabilen dünyadaki birkaç kuruluştan biriyiz. SFA Ar-Ge’nin geliştirdiği lizatlar, AtaBiotic tescilli markası ile birçok ülkeye ihraç ediliyor.
ALTIN MADALYA
“Teknopark İstanbul’da geliştirip patentlediğimiz ‘Probiotic in oil-Calenbiotic’ ürünümüz, Art De Huile firması tarafından ticarileştirildi. ISIF 2022’de bu üretim ile altın madalya kazandık.”
YERLİ PROBİYOTİKLERDEN ÜRETİLİYORLAR
MAYALAR
Yoğurt, kefir, turşu, meyve suyu, tarhana, ekşi hamur, fermente meyve suyu, çeşitli formüller
HAMMADDELER
Suda ve yağda çözünür fermente paraprobiyotikler, suda ve yağda çözünür fermente lizatlar/filtratlar ve fermente yağlar
İYİ LABORATUVAR
“SFA Ar-Ge laboratuvarları 15 Kasım 2022 itibarıyla TÜRKAK’tan GLP (iyi laboratuvar uygulamaları) sertifikasına sahip olacak. GLP kapsamında akredite olan Hücre Kültürü Laboratuvarı bünyesinde, in-vitro kanıt analizleri, proje analizleri, sitotoksisite, irritasyon ve biyo yararlılık testleri gerçekleştiriliyor.”
3 BİN 600 FORMÜL
“2016 yılından itibaren geliştirdiğimiz toplam formül sayısı 3 bin 600’ü aştı ve bu formüllerde yerli hammadde kullanıyor olmamız çok büyük bir katma değer oluşturuyor.”
İLK MAJİSTRAL HAMMADDE
“Ülkemizin ilk majistral hammadde üretimini gerçekleştirdik. Yani eczanelerde kişiye özel hazırlanan ilaçların hammaddelerini üretiyoruz.”
LİPOZOM TEDARİKÇİSİ
“Hem gıdada hem de kozmetikte lipozomal üretim yöntemleri geliştirdik. Lipozomal gıda ve kozmetik hammaddeleri üretip bu sektörlerdeki yerli ve yabancı firmaların tedarikçisi olduk.”
YERLİ LİPOZOMAL HAMMADDELER
* Vitamin C
* Kurkumin
* Glutatyon
* Vitamin D3+K2
* Kolajen
* Koenzim Q10
* Hyaluronik asit
* Vitamin A
* Vitamin E
* Leke önleyici
* Niasinamid +kafein