tatil-sepeti

Türkiye’nin yerli otomobili olacak elektrikli araçlar kamuoyuna tanıtıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2019 sonunda araçların seri üretimine geçileceğini açıkladı.
Bakan Işık, ilk yerli otomobil ile ilgili bilgi verirken, bizzat gerçekleştirdiği test sürüşünün görüntülerini de kamuoyu ile paylaştı.

4 PROTOTİP

Işık, yerli otomobilden 4 prototip üretildiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Prototiplerden biri hatchback modeli olacak. Sedandan ise benzinli, menzili uzatılmış elektrikli ve tamamen elektrikli olmak üzere 3 tip üzerinde çalıştık. Cip dediğimiz araç da şu anda üretiliyor. 2016’da her türlü mevsim, iklim ve arazi şartında deneyeceğimiz 30-40 araç üretmeyi hedefliyoruz. 2019 sonuna kadar da Türkiye’de bunun seri üretimini başlatmayı planlıyoruz. Bir aksilik olmazsa, 2020’de satışa sunacağız.” Yerli oto için henüz isim düşünmediklerini, seri üretimi yapacak olan “babayiğit” üreticiyle birlikte bu konuya karar vereceklerini vurgulayan Işık, maliyetin de bu firmayla paylaşılabileceğini vurguladı. Işık, 2016’da Gebze’de bir Otomobil Mükemmeliyet Merkezi kurulacağını belirtti.

YAKIT VE EMİSYON

Yerli otomobilin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Bakan Işık, şöyle konuştu: “15 Kwh’lik bir batarya düşünün. Şehir içinde çok rahat 100 kilometrelik yola yeter. Aylık 50-60 liralık şarj maliyeti ve saatte ortalama 100 kilometre hızla bir ay şehir içinde rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Şehir dışında ise menzili uzatılmış elektrikli araç daha makul; çünkü jeneratörü olacak. Biz de bu model üzerinde yoğunlaştık. Yakıt tüketimi azalacak. Bu sayede petrol ithalatı düşecek, emisyon değeri azalacak.”

İSTANBUL TAKSİ

Bakan Fikri Işık, ilk yerli otomobilin prototip üretiminin kamuflajlı ve tüketiciye sunulacak çizgileri yansıtmayacak şekilde sunulduğunu vurguladı. Işık, “New York Taksi çalışmalarının bir benzerini İstanbul Taksi olarak düşünüyoruz. Burada da elektrikli ya da emisyon değeri düşük otomobillerin kullanılması gündemde” dedi.

AR-GE BİZDEN ÜRETİM BABAYİĞİTTEN

Yerli otomobile bir isim düşünüp düşünmediklerine yönelik bir soruyu Bakan Fikri Işık, şöyle yanıtladı: “İsimlerini tasarlama noktasında değerlendireceğiz. Şu anda bir isim özellikle vermiyoruz. Biz Ar-Ge’yi TÜBİTAK olarak üstleniyoruz ama işin seri üretiminde bir babayiğit istiyoruz. Özel sektörün üretimde bulunması temel tercihimiz. Buna yönelik bazı çalışmalarımız, girişimlerimiz var ama özel sektörde bir babayiğit çıktıktan sonra isim de dahil tesislerin nereye kurulacağını, nasıl bir pazarlama stratejisi ve fiyat politikası izleneceğinikararlaştıracağız. Biz şu anda daha çok bu araçların teknolojisinin geliştirilmesine odaklanmış durumdayız. Bir yandan da babayiğit ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor.”

16 Ekim 2015 Cuma

Etiketler : Sektörel