tatil-sepeti

Hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak ilk milli gözetim radarı devreye alındı. Radar, hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracak, dışa bağımlılığı azaltacak.


 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliğiyle Milli Gözetim Radarı (MGR) geliştirildi. Türk mühendisleri tarafından tamamen yerli imkanlarla geliştirilen radar, Gaziantep Havalimanı’nda hizmet verecek.   

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, stratejik konumu ile hava araçlarını tespit ederek hizmet verecek olan MGR, Türk hava sahasındaki yoğun hava trafiğini emniyetli ve güvenli şekilde idame ettiren hava trafik kontrolörlerinin halihazırda kullandığı hava trafik yönetimi yazılımlarına bu trafiği başarıyla aktaracak.

 

TESTLERİ GEÇTİ

 

Fikri ve sınai mülkiyet hakları DHMİ’ye ait olan MGR, Birincil Gözetim Radarı (PSR) ve İkincil Gözetim Radarı (SSR Mode-S) sistemlerinden oluşuyor. Yerleşke bünyesindeki PSR Sistemi’ne ait kesin kabul çalışmaları 2022, SSR Mode-S’nin saha kabul aşaması da 2023 yılında gerçekleştirildi.

 

Sistem bir yandan Gaziantep Havalimanı’nın yaklaşma trafiğine hizmet verecek, diğer yandan da 370 kilometre içinde yer alan saha kontrol (en-route) trafiğini yönetecek.MGR’nin hizmete girmesiyle Türkiye, hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydetmiş oldu.

 

1 MİLYON KİLOMETREKARE

 

Bir program dahilinde farklı bölgelere de kurulması hedeflenen sistemle 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasının tamamının milli ve yerli imkanlarla izlenebileceği vurgulandı.

 

ULUSLARARASI STANDARTTA

 

Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü’nün (EUROCONTROL) tavsiyelerine uygun olarak tasarlanan MGR, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) standartlarının tümünü karşılıyor. MGR, hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak. Radar, hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracak, dışa bağımlılığı azaltarak havacılık alanındaki teknolojik gelişime katkı sunacak.

 

YERLİ RADARIN YETENEKLERİ

 

* Hava hedeflerinin tespiti ve takibi

 

* Yağış şiddetinin ve yağış bölgelerinin tespiti

 

* Kullanıcı dostu görsel arayüz tasarımı

 

* Statik (yer) kargaşa azaltma

 

* Radar uzaktan kumanda ve izleme

 

* Video kayıt ve yeniden oynatma

 

* ASTERIX formatında raporlama

 

İKİ SİSTEMDEN OLUŞUYOR

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) arasında Aralık 2017’de imzalanan Milli Gözetim Radarı (MGR)/Mode-S Ar-Ge Projesi altında geliştirilen yedekli yapıya kavuşturulmuş hava trafik kontrol maksatlı MGR Radar Sistemi’nin 2020 yılında Gaziantep Havalimanı’nda kurulumu yapıldı. Hareketli hedef takibi yapabilen algoritmaya sahip olan ve yağış konumu ile yoğunluğunu da ölçebilen MGR’nin, test aşamalarının tamamlanmasının ardından saha kabulü gerçekleşti.

 

Radar menzili PSR Sistemi’nde 112 kilometre (60NM) ve SSR Mode-S Sistemi’nde 370 kilometre (200NM) olan MGR, kontrolü dahilindeki hava sahasını 7 gün 24 saat izleme yeteneğine sahip.

26 Şubat 2024 Pazartesi