HABER: ŞEREF KILIÇLI
WinGlobal’e seçilen beş girişim ABD’deki Silikon Vadisi’ne gidecek. Böylece Türk startuplar global melek yatırımcılarla buluşma fırsatı yakalayacak.
İstanbul Ticaret Odası’nın girişimciliği teşvik için kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) tarafından koordine edilen WinGlobal: Küresel Doğan StartUp’lar projesinin ilk etabı tamamlandı.16 hafta boyunca yoğun bir eğitimden geçirilen 20 girişimden başarılı olan 8 girişim, BTM’nin Fulya’daki yeni merkezinde düzenlenen WinGlobal Sahne etkinliğinde yatırımcı karşısına çıktı.
Etkinlikte sahne alan girişimlerden 5 tanesi ise ABD’deki Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazandı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, mezuniyet etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Bilgiyi Ticarileştirme Merkezimiz, WinGlobal Projesi ile global hedeflerine, uluslararası projelerine bir yenisini eklemiştir. Projemiz, global startupların Türkiye’den çıkmasına destek olma hedefine bizi bir adım daha yaklaştırmıştır” dedi. Avdagiç, İTO’nun bilginin ticarileşmesini çok önemsediğini belirterek, bunu faaliyetlerinin odak noktasına yerleştirdiklerini söyledi.
KÜRESEL LİGE HAZIRLIK
Bilginin ve yeniliklerin ticarileşmesinin, üretimin parçası haline gelmesinin ekonomik büyümeyi sağlayan en kritik girişimcilik faaliyeti olduğunu ifade eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şunları kaydetti: “Yenilikçi fikirleri teşvik etmezseniz, bu fikirleri pazarla da buluşturmazsanız. Başka ülkelerin ve global şirketlerin pazarı haline gelirsiniz. Çok önemli fikirleriniz olabilir ama bunu geliştirmeyi, korumayı, bilmiyorsanız; hepsinden de önemlisi pazara girişinin nasıl olacağını bilmiyorsanız, gerçekten işimiz zor.
İşte Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde bunu yapıyoruz. İçimizdeki yetenekleri, fikir sahiplerini küresel ve evrensel bir lige hazırlıyoruz. Hedefimizin global bir niteliği olduğunu göstermek için projemize Winglobal: Küresel Doğan StartUp’lar ismini koyduk. Yani Türkiye’nin de küresel şirketleri olmasını istedik. Böylece ‘Küresel kazan’, ‘Küresel kanatlan’ temasını işlemek istedik. İstanbul ekonomisinin küresel ölçekte rekabet gücünü ve bölgesel çekim gücünü zirveye taşımayı arzu ettik.”
UNICORN’LARIN ADRESİ
Avdagiç, bu projenin yanı sıra BTM’nin yeni yerinin sağladığı imkan ve sinerji ile “BTM 1000” projesinin de start aldığını dile getirerek, şu bilgiyi verdi: “Yani 1000 startupun ticarileşmesi süreci başlamıştır. İnanıyorum ki, bu projemizle, startuplara daha fazla yatırım yapılmasını teşvik edip, Türkiye’den ilk çıkacak unicorn’ların adresi olmayı da başaracağız. Bu proje ile Türk girişimcilerin yenilikçi, teknolojik fikirleri ve yıkıcı iş modelleri küresel arenadaki rekabette iddialı bir şekilde var olacak. Çünkü WinGlobal’i İstanbul ekonomisinin global ölçekteki rekabet gücünü ve bölgesel çekim gücünü artıracak bir proje olarak planladık.”
İTO’DAN YOĞUN KATILIM
WinGlobal Sahne etkinliğine, İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve İTO Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Doğan Salman, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu, BTM Direktörü İbrahim Elbaşı da katıldı.
MELEK YATIRIMCIYLA BULUŞMA
ABD’ye gitmeye hak kazanan girişimler, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile eylül ayında Silikon Vadisi’ni de gezecek. BTM, girişimciler için aynı zamanda ABD’deki melek yatırımcılara proje sunumlarını yapacakları bir ‘demoday’ düzenleyecek. Böylelikle programda yer alan girişimcilerin globalleşme süreçleri kolaylaşırken, girişimcilerin yurtiçi melek yatırım ağlarının yanı sıra yurtdışı melek yatırım ağlarına da erişimleri sağlanacak.
İŞTE SİLİKON VADİSİ’NE GİDECEK ADAYLAR
Brandface/Rasim Üner: Brandface, markaların reklamlarının kullanıcılar tarafından üretildiği ve paylaşıldığı bir video platformu. Tüketiciler bunun karşılığında para ile ödüllendiriliyor, ünlü olma şansı yakalıyor. Markalar da tüketicilerin ürettikleri içerikleri istediği pazarlama kanallarında tekrar kullanabiliyor. Yaptığımız iş bir anlamda reklam dünyasına daha hızlı ve maliyet odaklı bir çözüm sunmak.Gerçek tüketicinin markalar hakkında neler düşündüğünü bizzat görebiliyorsunuz. Şu anda 110 binin üzerinde kullanıcımız var, toplamda 20 binin üzerinde video yüklenmiş durumda. 20’den fazla markaya ulaştık.
RobustDye/Cavid Bayramlı: RobustDye, nanoteknolojik altyapısı ile bütünleşmiş teknolojik bir yol şerit boyası. Ülkemizdeki yolların çizgi boyaları 3 ila 6 ay arasında silinirken RobustDye ile bunu iki yılın üzerine kadar çıkarabiliyoruz. Piyasadaki boyaların kuruma süresi 40 dakika, RobustDye boyanın kuruma süresi ise 13 dakika. Trafik akışını ve aynı zamanda acil durum araçlarının olay yerine intikalini kolaylaştırıyoruz. Ürünümüzle, otonom araçların ülkemizde yaygınlaşmasını da hedefliyoruz. Silinen yol şerit boyaları trafik kazalarına sebep oluyor. Trafik kazalarını azaltmayı da hedefliyoruz. Bir başka teknolojik üstünlüğümüz de her makinaya uyumlu bir boya olması. Akıllı şehirlere uygun şerit çözümü sunuyoruz.
Flightmax/Bilal Kubilay Keskin: Paraşütçülere daha uzun süre uçma şansı vererek kaza durumunda hayatta kalma olasılıklarını artıran bir elektronik ürün sunuyoruz. Amacımız ürünü uygun fiyatla paraşütçülük sektöründe yaygın kullanılır hale getirmek. Sadece kazalarda can kaybını en aza indirmeyi değil, veriler ışığında big data toplamayı, daha sonra yapay zeka ve makina öğrenmesini kullanarak kaza olmadan uyarmak istiyoruz. Ayrıca verileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer paraşütçülük kuruluşları ile paylaşarak paraşütçülük sektörünün gelişmesini hedefliyoruz. Elimizdeki verileri paraşütçülük eğitimi için de geliştireceğiz.
Contaxer/Hasan Can Orhan: Contaxer, emlak danışmanlarının müşteri ve mülk yönetiminde problemleri çözerek, daha hızlı ve geniş kapsamlı hizmet vermelerini sağlayan bir platform. Emlak danışmanlarının portföy yönetiminde ve müşteri takibinde karşılaştıkları verimsizliği çözerek onların hızlı ve kapsamlı hizmet vermesini sağlıyoruz. Temel farkımız şu, emlak danışmanı olan müşterilerimize akıllı satış stratejileri tasarlıyoruz. Bunu yapay zeka ve algoritmalarla sağlıyoruz. Satış desteği ve yönlendirme yapıyoruz. Uygulamamız daha kısa sürede daha fazla gayrimenkul satmayı ve kiralamayı mümkün kılıyor.
PIN/Barış Konca: Türkiye’nin ilk kafeinli, fonksiyonel soğuk çayı olan PIN’ı,insanları zinde tutan ve zihni canlandıran bir içecek olarak ürettik. Yoğun koşturmalı stresli hayatlarında insanlara destek olmak için gerekli olan sağlıklı bir içecek arayışına bir çözüm olarak doğdu. Kendi kurduğumuz üretim tesisinde üç senelik Ar-Ge sonucunda ürettik, bu yıl satışa sunduk. Ürüne tekrar bir inovasyon katacağız. Çevre dostu cam şişesinde içinde koruyucu, renklendirici, şeker ve kalori olmadan bir şekilde sunacağız. Diğer seçeneklere göre daha uygun fiyatlı olarak tüketicimize sunacağız. Aynı zamanda global olarak da taleplere karşılık vermeye başlayacağız.