tatil-sepeti
tatil-sepeti

İlk su kanunu ilk şura

Giriş: 04.10.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 4 Ekim’de 1’inci Su Şurası düzenlenecek. Son yıllarda art arda yaşanan kuraklık sebebiyle önemi daha da artan su, ilk kez müstakil bir şura ile değerlendirilecek.

ŞURA KARARLARI

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı AkifÖzkaldı, konuyla ilgili açıklamasında şura için 11 çalışma grubu oluşturduklarını söyledi. Bu grupların 30 Nisan 2021 ila 30 Temmuz 2021 arasında belirlenen konuları ele aldığını aktaran Özkaldı, grupların çalışmalarını tamamlayıp raporlarını sunduğunu anlattı.

4 Ekim’de yapılacak şuranın ardından kararların değerlendirileceğini belirten Özkaldı, “Şuranın kararları Cumhurbaşkanımızın himayesinde 22 Ekim’de açıklanacak” dedi.

YÜZDE 77’Sİ TARIMDA

Özkaldı, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığına dikkati çekerek, kaynakların etkin ve verimli kullanıldığında Türkiye’nin kendi kendine yetebileceğini söyledi. Türkiye’de şu an suyun yaklaşık yüzde 77’sinin tarımda, geri kalan yüzde 23’ünün ise içme, kullanma ve sanayi amaçlı kullanıldığını aktaran Özkaldı, “Her iki tarafta da suyu verimli kullanmak zorundayız. Şuranın en büyük çıktılardan biri, çiftçilerin kullandığı suyun bir miktar azaltılması ve sanayide suyun daha etkin kullanılmasına yönelik tespitler olacak” diye konuştu.

Şuranın başka bir çıktısının yıllardır üzerinde çalıştıkları ‘su kanunu taslağı’ olduğunu belirten Özkaldı, şöyle devam etti: “Bu kanun taslağı aslında hazır ama biz istedik ki, şura kapsamında tartışmaya açalım. Böylelikle içinde su olan bir kanun, Cumhuriyet tarihinde ilk kez yasalaşmış olacak. Ayrıca suyu kullanan tüm paydaşların daha verimli ve etkin yararlanması için orta ve uzun vadede alınması gereken tedbirler belirlenip paylaşılacak.”

11 ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

* Su verimliliği
* Suyun havza ölçeğinde yönetimi
* Su hukuku ve politikası
* Su kaynaklarının kalite ve miktar olarak korunması ve izlenmesi
* İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum
* Su kaynaklarının yönetiminde karar destek sistemleri
* Su kaynaklarının geliştirilmesi
* Tarımsal sulama
* Depolamalı tesisler (yer altı ve yer üstü barajları, göletler)
* Su, orman ve meteoroloji
* Su güvenliği ve atık su hizmetleri