İlk milli uçak gemisinin mühendislerinden ihracat başarısı

Giriş: 13.05.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Delta Denizcilik ve Mühendislik Bilgisayar Sanayi Ticaret A.Ş., mayıs ayının başında denize indirilen ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu’nun mühendis firmalarından. Firma, denizcilik sektörünün en büyük firmaları ve tersanelerinin çözüm ortağı. Türkiye’nin ilk su altı savunma ve keşif karakol gemi programı MİLGEM’in 3B detay tasarım projesini de üstlenen Delta Denizcilik İş Geliştirme Direktörü Dirim Şener, İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.

23 YILLIK DENEYİM

Delta Denizcilik’i anlatır mısınız?

Delta Denizcilik (Delta Marine), 1996’da Türkiye’deki gemi inşa faaliyetlerini tasarım tarafında kurumsal seviyede desteklemek için kuruldu. Ticari ve askeri gemiler, yat ve açık deniz yapılarının inşası için tasarım, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Çözüm ortaklarımız olan kardeş firmalarımızdan Mesh Mühendislik gemi inşa da dahil savunma, imalat, otomotiv, beyaz eşya gibi birçok sektöre ileri mühendislik hizmetleri veriyor. Gemi tasarımı ve projesi yönetimine dair yazılımlar geliştiriyor. Omega Marine ise gemi inşa projelerinde anahtar teslim taahhüt işleri ve inşa faaliyetlerinde gözetim ve danışmanlık yapıyor.

MİLGEM’DE TASARIM

Askeri gemi projeleriniz neler?

Türkiye’nin ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu’nun mühendis firmalarından biriyiz. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na E-Sınıfı eğitim botlarının tasarımını yaptık. Türkiye’nin öncü askeri gemi programı MİLGEM projesinin 3B detay tasarım projesi askeri gemi alanında çok önemli bir kilometre taşıdır. Deniz Kuvvetleri için inşa edilen Havuzlu Çıkarma Gemisi (LHD) projesinde ana tasarımın sahibi İspanyol Navantia firmasının alt yükle-nicisi olarak detay tasarım hizmetleri sunuyoruz. Muhrip, amfibi, destek, karakol ve eğitim amaçlı 40’tan fazla askeri gemi konsepti geliştirdik. Pakis-tan Deniz Kuvvetleri’ne tasarladığımız denizde ikmal tankeri de en güncel ve en önemli referanslarımızdan biri.

DENİZDE İKMAL TANKERİ

Denizde ikmal tankeri neden önemli?

Bu projenin önemi; tasarım ve mühendislik hizmetleri de dahil gemide kullanılan malzeme, ekipman, ELD, yedek parça, test ve tecrübeler, eğitim hizmetlerinin Türkiye’den Pakistan’a ihraç edilmiş olması. Türkiye’nin askeri gemi inşasındaki en önemli ve özgün işbirliği olan bu projede; temel tasarım, üretim mühendisliği ve plan onay faaliyetlerinin sorumluluğunu üstlendik. Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı’nın, STM A.Ş. ile imzaladığı anlaşma kapsamında üretilen tankerin (Pakistan Navy Fleet Tanker) imalatı Pakistan’da Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 15 bin 600 ton deplasmana sahip, yaklaşık 155 metre boyundaki denizde ikmal sistemi helikopter iniş ve kalkış olanağına sahip.

ŞEHİR HATTI VAPURU

Ticari gemi çalışmalarınız neler?

Ticari yük gemilerinde yurtiçi ve yurtdışında ödül alan, önemli denizcilik dergilerinde dikkat çekici tasarımlar olarak sunulan tanker, kuru yük, konteyner tipi gemilerimiz var. İstanbulluların dış görünüşünü belirlediği 5 yeni nesil şehir hattı vapurunu (ŞH Fatih, ŞH Beykoz, ŞH Beyoğlu, ŞH Kadıköy, ŞH Sarıyer) tasarladık. Askeri ve ticari amaçlı yüzer havuzlar tasarladık ve ihraç ettik. Kıyı Emniyet’e yakıt toplama ve duba yerleştirme gemisi Seyit Onbaşı’yı tasarladık. Üsküdar Belediyesi’nin halka açık gezinti teknesi ve İngiltere’ye ihraç edilen Ro-Pax tipi feribot gibi farklı boyut ve amaçta gemilere de imza attık.

GEMİ YÜKLEME YAZILIMI

Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Türkiye’de ilk kez bünyesinde ve kendi olanaklarıyla bilgisayar destekli simülasyon ile tasarım doğrulama ve yazılım geliştirme çalışmalarını başlattık. Tasarımlarımızın kaynağı olan tekne formunu, kendi yazılımımızla gerçekleştiriyoruz. TÜBİTAK’ın desteklediği ilk yerli gemi yükleme yazılımımız DeltaLoad 300’den fazla gemide kullanılıyor. Erken tasarım aşamalarında verimli ve yüksek performanslı tekne formu için DeltaFlow, düşük gürültü ve titreşim ile konforlu yolculuk sunmak için Vibacus isimli yazılımlarımızla ürünlerimizin kalitesini yükselttik. Halen Türk Loydu için mühendislik yazılımı geliştiriyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızla Teknopark İstanbul 3. Altın Küp Ödülleri yarışmasında 2017’de ‘Yılın Şirketi’, 2018’de ‘Yılın Ekibi’ ödüllerini aldık.

AB DESTEKLİ İLK GEMİ TASARIMCISI

AB 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen 15 milyon Euro’luk Leanwind projesinde görev aldık. Açık denize yerleştirilen rüzgar türbinlerinin daha düşük maliyetlere kurulmasını amaçlayan projede, türbinler için yerleştirme ve hizmet götürme işlerini yapacak farklı konseptteki geminin tasarımlarını geliştirdik. Türkiye’den AB destekli projelerde yer alan ilk gemi tasarım firması olduk.

ANAHTAR TESLİM TANKER GEMİSİ

Kuralları çok ağır olduğu için fazla tersanenin giremediği kimyasal tanker tipi projelerde Türkiye’de ilk orijinal yerli tasarımı Delta Denizcilik gerçekleştirdi.
Tanker tipi gemilerde rakipsiz bir deneyime sahibiz. En önemli referansımız Delta Marine’nin tasarladığı, Mesh’in doğrulayıp Omega Marine’nin inşa ettiği 2.600 DWT kapasiteli iki petrol ürünü ve kimyasal tankeri oldu. Birini İtalya’ya, diğerini Rusya’ya ihraç ettik. Ayrıca 19.000 DWT kapasitesi ile döneminin en büyük asfalt tankeri (T. Esra & T. Aylin) ve -30 derecede buzul şartlarında 180 dereceye kadar ısıltılmış asfalt yükü taşıyan gemi tasarımımız (Damia Desgagnes) var.