tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Profesyonel fuarcılık çalışmalarına 93 yıl önce başlayan İTO, ilk fuar gemisini İstanbul Tophane Limanı’ndan kaldırdı. 1926’nın 12 Haziran günü demir alan Karadeniz gemisi, 86 gün boyunca aralarında Londra, Amsterdam, Leningrad, Napoli, Barselona gibi 16 büyük limanda Türk ürünlerini sergiledi. 12 ülkeye ulaşan, 10 bin mil yol kat eden Karadeniz gemisi, seyyar bir sergi olarak Türk ürünlerinin yanı sıra Türk mutfağını ve kültürel değerlerini de tanıttı.

İTO modern anlamda fuar organizasyonlarına 1980’de başladı. Resmen faaliyete geçtiği 1882’den bu güne kadar Türkiye’nin, Türk ürünlerinin ve kültürünün dünyaya tanıtılmasında fuarlar ile çok büyük bir rol üstelenen İTO, 2019’u ihracat yılı olarak belirledi.

YAN SANAYİCİYİ DIŞ PAZARA HAZIRLIYOR

İTO, 1990’da kurduğu Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) ile yeni ihracat kanalları oluşturdu. TYSB, Türkiye’nin çeşitli Odalarına mensup yan sanayiciyi, uluslararası alıcılarla bir araya getirerek, sürdürülebilir ihracat zeminleri hazırlıyor. Tedarikçi Günleri adıyla düzenlediği yüz yüze görüşmelerde borsanın üyeleri dünya devleriyle iş yapma, ortaklık kurma ve onlara ihracat yapma imkânına kavuşuyor.

TİCARET ARŞİVİ

Türkiye’nin en modern ve en büyük ticaret arşivini oluşturan İTO, İstanbul’un ticari hafızasını da kayıt altına aldı. İstanbul’un dört bir yanında hizmet birimleri açan İTO, e-belge hizmet yelpazesini genişletti.

TEKNOPARK VE BTM

Fikirlerin ticarileşmesi için Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ni kuran İTO, ticaretin önündeki en büyük engellerden birini kaldırdı. İTO; Türkiye’nin en büyük teknoparkının (Teknopark İstanbul) kurulmasına ön ayak oldu. Yerli ve yabancı firmaların, üniversitelerin, Ar-Ge merkezlerinin yer aldığı Teknopark İstanbul, dünyaya fikir ihraç eder duruma geldi.

İHRACATA İLK ADIM

İTO daha önce hiç ihracat yapmamış küçük ve orta ölçekli üyelerini ihracatçı yapmak üzere yürüttüğü programı güncelledi. Yeni Nesil İhracata İlk Adım Projesi kapsamında verilen eğitimlerle sürdürülebilir ihracatlar gerçekleştirilen firmalar program sonrası danışmanlık hizmetinden de yararlanıyor.

HEP ÖNCÜ OLDU

Üstlendiği roller ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile 137 yıllık tarihinde hep öncü kuruluş olan İTO, ekonomi ve ticaret hayatının önündeki engelleri kaldırmak, üyelerinin önünü açmak için birçok ilk uygulamayı hayata geçirdi. Bu ilkler arasında yer alan bazı başlıklar:

  • Türkiye’de ilk kez fiyat indekslerini yayınladı.
  • Ticari anlaşmazlıklara çözüm için İTO tahkim müessesesini oluşturdu.
  • Tüketicinin korunması çalışmalarına öncülük etti.
  • AB üyeliği için İktisadi Kalkınma Vakfı’nın kurulmasına ön ayak oldu.
  • Başarılı ihracat yapan ve en fazla vergi veren üyelerini ödüllendirerek destekledi.
  • Avrupa Odalar Birliği’nce Avrupa’nın En İyi Odası seçildi.
  • Türkiye’nin ilk ticaret üniversitesini kurdu.

İLK YÖNETMELİK ‘TELLALLAR’

Dersaadet Ticaret Odası’nın hazırladığı ilk yönetmelik ‘Tellallar Yönetmeliği’ oldu. Yönetmelik; Ticaret ve Zahire Borsası kurabilmek için ilk adımı atmanın yanı sıra tellal ve simsarların faaliyetlerini daha iyi bir hukuki düzen içinde yürütebilmelerini sağlama amacını taşıdı.

1 NUMARALI ÜYE OSMANLI BANKASI

1925 yılında Oda’ya ilk kez sicil numaralı kayıt gerçekleştirildi. Böylece Oda’nın 1 numaralı üyesi Osmanlı Bankası olarak tarihe geçti.

1893 ŞİKAGO SERGİSİ ORGANİZASYONU

Ekonomi tarihinde ilklere imza atan Oda, 1893 tarihinde ABD’de düzenlenen Şikago Sergisi’ne Osmanlı Devleti’nin resmen katılımını organize etti.

TÜRK DİZİLERİNE 4 KITADA TANITIM

İTO, 2019’da da Türk dizi ve sinema sektörünü 4 kıtada tanıtacak. Sektör fuarlarına ilk Türkiye katılımlarını gerçekleştiren İTO, sektörü 2019’da ABD pazarı ile tanıştıracak. Sektör, İTO ile Miami’de düzenlenecek NATPE fuarına katılacak. İTO; Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen MIPTV ve MIPCOM’a, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen DISCOP’a ve Singapur’da düzenlenen ATF Asya Tv Forum Market fuarlarına her yıl katılmaya devam ediyor.

14 Ocak 2019 Pazartesi

Etiketler : Gündem