tatil-sepeti

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

Sultan II. Abdülhamid, Batılıların tek başına bırakarak, çökmesini bekledikleri Osmanlı İmparatorluğu’nu yalnızlaştırma politikasından kurtarmak için Alman İmparatoru II. Wilhelm ile stratejik bir dostluk kurmuştu.

II. Wilhelm, iki ülkenin dostluğuna ve işbirliğine, Almanya’nın çıkarları yönünden özellikle önem veriyordu. İki ülkenin yakınlaşmasının esas sebebi ise İngiltere’nin oyunlarını boşa çıkarmaktı. Tabii bu dostluğun Osmanlı mimarisine de inanılmaz katkıları oldu.

II. Wilhelm, tahta çıktıktan bir yıl sonra, Osmanlı İmparatorluğu’na iki ziyaret gerçekleştirdi. Alman imparatorun Sultanahmet Meydanı’nda yaptırdığı ve Abdülhamid’e armağan ettiği Alman Çeşmesi ile iki ülke arasındaki dostluk daha da pekişti. Ardından İstanbul’da Alman okulları ve hastaneleri açıldı, Türk subayları Almanya’da eğitim görmeye başladı.

SANDALYELERİ ABDÜLHAMİD TASARLADI

Şale Köşkü’nün bir diğer etkileyici bölümü olan Sedefli Salon, önemli konuklara yemeklerin verildiği özel bir oda. Odanın kapısı, masa ve sandalyeleri sedef işlemelerle kaplı. Sandalyeler Sultan II. Abdülhamid tarafından tasarlandı, hatta bir tanesini el işçiliği hüneri ile bizzat kendi yaptı. Yıldız Sarayı yapılar grubu içinde ‘devlet konukevi’ niteliği taşıyan Şale Köşkü’nde, 60 oda bulunuyor. Duvarları ve tavanları altın varak ve renkli kalem süsleriyle bezeli köşkte Avrupa mimarisinin etkisi hissediliyor. Köşk, 1930’da Atatürk’ün talimatıyla Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na verildi.

SARAY İÇİNDE SARAY

Abdülhamid Han, İmparator Wilhelm’in İstanbul’a gerçekleştireceği ikinci ziyarete özel bir önem verdi. Bu önemi dünyaya göstermek için de özel bir köşk yapılmasını istedi. Yıldız Sarayı’nın bir parçası olarak inşa edilen ve adını, Fransızca ‘dağ evi’ anlamına gelen ‘chalet’ sözcüğünden alan Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının en ilgi çekici yapılarından biri olarak dikkat çekiyor.Köşkün birinci bölümü 1880’de inşa edildi. 1889’da Sarkis Balyan’a yaptırılan ek bina ile oda ve salonlar eklenerek köşk genişletildi. Merasim Köşkü olarak bilinen ve İtalyan asıllı saray mimarı D’Aranco tarafından yapılan üçüncü bölüm ise 1898'de tamamlandı.

09 Mayıs 2017 Salı

Etiketler : Gündem