Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Denizcilik sektöründeki firmaları bir araya getiren İstanbul Denizcilik Kümelenmesi (İstanbul Maritime Cluster), Türkiye’de bir ilk. Ticaret Bakanlığı’nın Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi(HİSER) ile faaliyetlerine başlayan kümelenmenin hedefi, Türkiye’yi denizcilik sektöründe dünya markası yapmak. Sektöre HİSER desteklerini Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aktarıyor.
PROJENİN YÜRÜTÜCÜSÜ
İstanbul Ticaret’in sorularını, Teknopark İstanbul TTO Müdürü, Makine Mühendisi Bilal Çinici cevapladı. Otomotiv yüksek lisansına sahip olanÇinici, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya dünyanın farklı coğrafyalarında büyük firmalarda tasarım ve Ar-Ge yöneticiliği yaptı. Sakarya Teknokent Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütürken Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Müdürlüğü’ne transfer oldu. Çinici, aynı zamanda İstanbul Denizcilik Kümelenmesi’nin de yürütücülüğünü üstleniyor.
HİSER NEDİR?
Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER), Ticaret Bakanlığı’nın projelerinden biri. Projedeki firmaların ihtiyaç analizleri yapılıyor; markalaşma, yurt dışı pazarlara açılma, ihracatı artırma eğitimleri alıyorlar. Bakanlık tüm bu harcamaların yüzde 75’ini geri ödüyor. Bakanlık nezdinde sektör uzmanları projenin koordinatörüolarak görev alıyor. Bu uzmanlardan biri de İstanbul Denizcilik Kümelenmesi’nde HİSER Proje Yöneticisi Kadir Selçuk Ünal. Ünal, Uzakyol Kaptanlığı yeterliliğine ek olarak Akıllı Ulaşım Sistemleri’nde yüksek lisansa sahip.
SÖZ SAHİBİ OLACAK
İstanbul Denizcilik Kümelenmesi’ni tanıtır mısınız?
İstanbul Denizcilik Kümelenmesi, hem sektördeki hem de tamamlayıcı hizmet sunan firmalara fayda oluşturmak için kuruldu. Birbirleri ile işbirliği ağı içinde olmaları, bilgiye ve eğitime daha kolay ulaşmaları, birlikte hareket etmeleri, büyümeleri, rekabet güçlerini artırmaları ve ihracat potansiyellerini yükseltmeleri için faaliyet gösteriyor. Kümenin önceliklerinden biri de yurt dışından gelen gemi inşa taleplerinde yerli tasarım, mühendislik ve ekipman kullanılmasını sağlamak. Türkiye sadece üreten değil, tasarlayan, geliştiren, deniz ve denizcilik teknolojilerinde söz sahibi bir ülke olmalı.
B2B GÖRÜŞMELER
Bu amaç için sektörün yurt dışındaki tanıtımlarını artırıyoruz. Karşılıklı ziyaretler, satın alma görüşmeleri düzenliyor, firmalarımızı yurt dışındaki fuarlara taşıyoruz. Şubat ayında deniz sektörünü İtalya’nın Carrara kentindeki Seatec 2020 Mediterranean Maritime Tech HUB etkinliğine taşıdık. Tersanelerin, sektöre hizmet sağlayıcıların bir araya geldiği bu etkinlikten sonra kümemize talep arttı. İstanbul Denizcilik Kümelenmesi,paydaşları ve TTO olarak 60’tan fazla B2B toplantı yaptık.
ÜYE SAYISI ARTACAK
Kümenin yeni üyeleri HİSER’den yararlanıyor mu?
Yeni üyeler HİSER’den yararlanamıyor. Çünkü projemizi faaliyete geçtiğimiz firmalarla yürütme yükümlülüğümüz var. 2021’de proje tamamlanacak, ancak başlatacağımız yeni projelerimizle birlikte üyelerimizin sayısı, ortak faaliyet alanlarımız ve faydalarımız artacak.
İLERİ MÜHENDİSLİK
Küme profili nasıl?
Bünyemizde tasarım, insansız deniz araçları, robotik sistemler, yazılım ve donanım geliştiren ileri mühendislik firmaları var. Savunma sanayine önemliprojeler geliştiren ve üretim yapan firmalar da küme üyesi. Hedefimiz; gemi inşasından klas kuruluşlarına, liman hizmetlerinden bakım ve geri dönüşüme, deniz taşımacılığından deniz dibi faaliyetlere ve tüm bu faaliyetlere hizmet sağlayan alt sektörlere kadar denizciliğe dahil olabilecek tüm kollara ulaşmak.
DÜNYANIN EN İYİLERİ
Dünyadaki kümelenmelerle işbirliğiniz var mı?
Henüz emekleme dönemindeyiz ama hızlı ilerliyoruz. Türkiye denizcilik alanında doğal bir lojistik üs. Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, İngiltere ve Finlandiya gibi ülkelerde dünyaya örnek olan denizcilik odaklı kümelenmeleri inceledik ve onları bizi daha iyi tanımaları için Türkiye’yedavet ettik.
İŞ DÜNYASINA DAVET
Teknopark dışından iş tekliflerini kabul ediyor musunuz?
Teknopark İstanbul’daki tüm kümeler ve firmalar dışarıdan yapılan iş tekliflerini kabul ediyor. Biz de yönetim olarak iş dünyasını Teknopark İstanbul ile iş yapmaya davet ediyoruz. Gemi inşa ve ihracatının büyük çoğunluğunu gerçekleştiren tersanelerimizin ihtiyaçlarını küme firmalarından karşılaması için çalışmalar yürütüyoruz.
İHRACATI TEŞVİK
Bilal Çinici, Teknopark İstanbul TTO’nun, işbirlikçi kuruluş olarak HİSER kapsamındaki firmaları Ticaret Bakanlığı’nın desteklerinden yararlandırdığını belirtti. Çinici, “Teknopark İstanbul TTO; eğitim, danışmanlık hizmetlerine aracılık ediyor, ticari faaliyetler ve alım heyetleri düzenleyerek karşılıklı iş görüşmeleri organize ediyor. Bu faaliyetlerin tamamı, Ticaret Bakanlığı tarafından yüzde 75 oranında destekleniyor ve ihracat odaklı çalışmaları teşvik ediyor” dedi.
SANAYİ-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Kümelerin birbirlerini daha iyi tanımaları için aylık değerlendirme toplantıları ile görüş alışverişi yaparak taleplerini belirlediklerini dile getiren Bilal Çinici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedefimizde sanayi-sanayi işbirliği sistemi var. Devasa fiziksel kümelenmeler olan teknoparklardaki firmaların birbirlerinden hizmet alabilmesi önemli. Bunun için birbirlerinden haberdar olmaları ve birbirlerine uluşabilmeleri gerekiyor. Yaygın bir tedarikçi ağının içinde olmalılar. İstanbul Denizcilik Kümelenmesi dahil diğer kümelerde de paydaş firmalarla işbirliği yapma sistemini oturtarak, daha ucuz, daha kaliteli, daha hızlı; gerektiğinde de işbirlikleri ile çok büyük projelerin yapılabilmesine zemin hazırlıyoruz.”
27 Mart 2020 Cuma
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi