Pazar, 24 Kasım, 2024
Gayrimenkul hizmetleri ve yatırım yönetimi alanında hazırlanan ‘Dünya Sahnesinde İstanbul’ başlıklı raporun Türkçe özeti kamuoyu ile paylaşıldı. Rapora göre İstanbul, güvenilir bir finans merkezi olarak gelişim göstermesi, inovasyon ile ticarete ev sahipliği yapması ve altyapı iyileştirmeleriyle Gelişen Dünya Şehirleri Ligi’nin son 5 yıl içinde en çok ilerleme kaydeden kenti oldu.
‘HAVA’DA DA MERKEZ
İstanbul’un küresel çaptaki rekabetçiliğinden ticari gayrimenkul ortamına kadar pek çok farklı açıdan incelendiği raporda, İstanbul’un ekonomik göstergelerinin birçok küresel benzerinden güçlü olduğu da kaydedildi.
Raporda öne çıkan önemli bulgular ise şu şekilde sıralandı: “Güvenlik konusundaki soru işaretlerine karşın benzersiz kültürel kimliği ve sıra dışı enerjisi, İstanbul’un dünyanın ilk beş turist destinasyonu arasındaki konumunu destekleyen unsurlar olarak öne çıkıyor. Küresel bağlantıları hızla artan şehir, şu an dünyanın en hızlı büyüyen havayolu taşımacılığı aktarma merkezi konumunda bulunuyor. Şehrin altyapısındaki gelişme, İstanbul’u dönüştürüyor ve ekonomik dinamizminde anahtar rol oynuyor. Metro hatlarının uzaması, üçüncü köprü ve Üçüncü Havalimanı gibi altyapı çalışmaları, gelecekteki büyüme için pozitif sinyaller verirken, aynı zamanda gelişimin şekillenmesi ve yayılması anlamına da geliyor.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARININ ANAHTARI
Gayrimenkulün, başarının bir bileşeni olduğuna dikkat çeken raporda, İstanbul’da kültürel kimlik korunurken yaratıcılık, inovasyon ve girişimciliği destekleyecek uygulamalar için gereken altyapı ve ortam sağlanması gerektiği kaydedildi. Raporda, bu durumun, piyasa takibi, performans ölçümü, mevzuat gözetimi ve ticari işlem süreçleri gibi şeffaf gayrimenkul uygulamaları, likit ve uluslararası sermayeye açıklık, İstanbul’un eşsizliğini korumak, inovasyonu ve toplum bilincini teşvik etmek, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre ihtiyacına yanıt vermek, yüksek kaliteli, ekonomik ve erişilebilir konutlar sunmakla olabileceği vurgulandı.
TEMELDEN DEĞİŞİM
Dünya Sahnesinde İstanbul raporunda, gelişen yeni altyapı projelerinin İstanbul gayrimenkul pazarının mekansal yerleşimini temelden değiştirdiği kaydedildi. Raporda ayrıca mevcut geliştirme süreci tamamlandığında şehrin dünya standartlarında alışveriş merkezlerini de içeren 5 milyon metrekarenin üstünde modern perakende alanı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi yeni iş bölgelerini de kapsayan 7 milyon metrekareye yakın A sınıfı ticari ofis alanı, yaklaşık 9.5 milyon metrekare modern lojistik alanı (Kocaeli’yi de kapsayan Geniş İstanbul Havzası), 500 lisanslı otelde, 56 bini aşan oda sayısına sahip olması beklendiği de ifade edildi.
GÜCÜ 400 MİLYAR DOLAR
İstanbul’un, satın alma paritesine göre hesaplanan ekonomik büyüklüğü 400 milyar dolara ulaştı. Kent ayrıca, Ticari Cazibe Endeksi’ne göre ise dünyanın en önemli 20 iş merkezi arasında yer aldı.
01 Mart 2016 Salı
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi