tatil-sepeti
tatil-sepeti

‘İlin ahisi’ Kaftan giydi şed kuşandı

Giriş: 20.09.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Şubat ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının ‘Ahi Evran Yılı’ olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlamıştı. Öte yandan UNESCO da Ahi Evran Veli, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre’yi 2020-2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümü Programı’na almıştı. Her iki adım, her yıl geleneksel kutlanan Ahilik Haftası etkinliklerine bu yıl ayrı bir anlam ve coşku kattı.

BÜYÜK OCAK

Ahilik Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Mazak tarafından da ‘ilin kalfası’ Yavuz Hakan ve ‘ilin çırağı’ Abdullah Üredi’ye şed kuşatıldı. Vali Yerlikaya da ilin ahisi, kalfası ve çırağı seçilenlere plaket ve hediye verdi.

Ahilik Haftası, bütün yurtta ve İstanbul’da farklı etkinliklerle kutlandı. İstanbul Valiliği’nde 34. Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bugünün temelini atan büyük ocaklardan birinin de Anadolu’daki varlığı 8 asra dayanan ahilik teşkilatı olduğunu söyledi.

İSTANBUL AHİSİ

Ahiliğin 13. asrın gönül sultanlarının himmetiyle var olduğunu belirten Vali Yerlikaya, “Ahilik, Mevlana’nın muhabbet kanatları altında hayat buldu. Hacı Bektaş Veli’nin düsturuyla Ahi Evran tarafından kuruldu. Horasan’dan kalkıp Anadolu’ya irşat için gelen, Ahi Evran Hazretleri, ‘Eline, diline, beline sahip ol; kalbini, kapını, alnını açık tut’ diyerek ahiliğin felsefesini özetledi. Bu topraklar, işte bu sözlerle mayalandı. Ahilik, gün geçtikçe bir teşkilat, rafine bir kültür, bir yaşama biçimi halini aldı” ifadelerini kullandı.

Vali Yerlikaya, Faik Yılmaz’ın, Ahi Evran’ın düsturlarından taviz vermeden birçok odanın ağabeyliğini yaptığını kaydetti. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ise ahilik geleneğine sahip çıkacağını vurguladı. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, yılın ahisini tebrik etti.

YAŞAYAN GELENEK

Bu kadim geleneğin tarihte kalmadığını dile getiren Yerlikaya, şed kuşanma töreninin de asırlardır devam eden geleneğin bir parçası olduğunu bildirdi. Şed kuşanan kişiden sözünde durması, vefakar olması, şeytana ve nefse muhalefet etmesi, kaza ve kadere sabretmesi gibi hasletlerin beklendiğini anlatan Yerlikaya, şöyle konuştu: “İstanbul, kadim geçmişi boyunca tüm ekonomik dönüşümlerde merkezi rol oynamıştır. Bugün de İstanbul, Türkiye’deki ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi konumunda. Hepimizin ortak amacı, İstanbul’u küresel ekonomide söz sahibi, yüksek katma değer üreten, yenilikçi ve yaratıcı bir ekonomi haline getirmek. Bu amaca ulaşmak için hep birlikte daha çok çalışmalıyız.”

‘İlin ahisi’ seçilen İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz’a, Vali Ali Yerlikaya tarafından kaftan giydirildi, sonrasında şed kuşatıldı.