Salı, 05 Kasım, 2024
HAMİT KARDAŞ
İstanbul Ticaret Üniversitesi; Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Finans ve Dış Ticaret Enstitüleri’ne bir yenisini daha ekledi. Geçtiğimiz ekim ayında kurulan ‘İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü’nün en önemli özelliği ise içerik ve kapsam bakımından dünyada ilk ve tek olması.
ZARURET HALİNE GELDİ
İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü ile ‘iletişim süreçleri’ ve ‘iletişim ve medya teknolojisi’ne ilişkin üretilen bilimsel bilgilerin; toplumun, kamunun ve sektörün gereksinimleri ve gelişim eğilimleri göz önünde bulundurularak, lisansüstü öğrenim programlarına eklemlenmesi, öğrencilerin bilim alanına ilişkin bilgilerinin derinleştirilmesi ve perspektiflerinin genişletilmesi amaçlanıyor. İletişim ve medya teknolojisi alanındaki hızlı ve kapsamlı gelişmeler, iletişim biliminin yeni araştırma ve öğrenim alanlarına yönelmesini zorunlu kılıyor. Bu gelişmeler, İstanbul Ticaret Üniversitesi için iletişim bilimi ve alt disiplinleri alanında disiplinlerarası bir perspektiften bilimsel araştırmaların ve lisansüstü öğrenim süreçlerinin yeniden planlanması amacıyla bir enstitü kurulması sürecini zaruri hale getirdi. İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü, bu ihtiyacın sonunda kuruldu ve faaliyetlerine başladı.
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI
Prof. Dr. Füsun Alver’in kurucu müdür olduğu İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü’nün yapısı içinde; Halkla İlişkiler Yüksek Lisans Programı, Kurumsal İletişim Yüksek Lisans Programı, Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı, Sinema Yüksek Lisans Programı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Doktora Programı ve ayrıca Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı yer alıyor. Daha önce Sosyal Bilimler Enstitüsü yapısı altında bulunan Halkla İlişkiler Yüksek Lisans Programı, Kurumsal İletişim Yüksek Lisans Programı, Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı, Sinema Yüksek Lisans Programı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Doktora Programı ve ayrıca Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı, İletişim
Bilimi ve İnternet Enstitüsü’ne alındı.
Bu bölümlerde eğitim gören öğrenciler, eğitimlerine İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü’nde devam edecek.
Uluslararası projeler geliştirecek enstitünün iletişim bilimi ve özellikle internet araştırmalarının geliştirilmesi ve uluslararasılaş-ması sürecine katkıda bulunması öngörülüyor. Enstitüde lisansüstü eğitimlerin yanısıra araştırma projeleri geliştirilecek. Yurt dışındaki önemli üniversitelerle işbirliği kurularak, uluslararası projelerin içerisinde yer alınması ve yeni projeler geliştirilmesi de hedefleniyor.
***
Adli bilişim laboratuvarının kalitesi tescillendi
İstanbul Ticaret Üniversitesi Küçükyalı Yerleşkesi’nde kurulan İstanbul Adli Bilişim Laboratuvarı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri Sertifikası’nı almaya hak kazandı.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Yenilikçi ve Yaratıcı Mali Destek Programı kapsamında kurulan İstanbul Adli Bilişim Laboratuvarı’nda, ‘Adli bilişim vaka inceleme ve raporlama işlemleri, eğitim ve akademik araştırmaları, adli bilişim danışmanlığı hizmetleri’ kapsamı çerçevesinde bilginin gizliliği, bütünlüğü ve kullanılabilirliğini güvence altına almak amacıyla Bilgi İşlem Daire Başkanlığı alt yapısının da dahil edilmesiyle ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kurulması kararı alınmıştı.
Yoğun bir iş planıyla yürütülen sistem kurulumu çalışmaları sonucunda, üniversiteye bağlı ilgili birimlerin de katkısıyla çok kısa sürede sistemin gereklilikleri yerine getirildi ve bağımsız belgelendirme kuruluşlarının denetiminden başarı ile geçti. Denetimler sonucunda İstanbul Ticaret Üniversitesi Adli Bilişim Laboratuvarı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri Sertifikası’nı almaya hak kazandı.
***
Ticaret akademisyeninden yeni tercüme kitap
İşletme Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Ali İhsan Karacan, Dora Hancock tarafından yazılan ‘Finansçı Olmayanlar İçin Uluslararası Finans’ kitabını Türkçe’ye kazandırdı.
Scala Yayıncılık etiketiyle yayınlanan kitap, uluslararası finansa dair birçok meseleyi ağır teorik açıklamalar yerine basit bir dille ve çoğu gerçek hayattan alınan örneklerle açıklamaya çalışıyor. Kitap; yöneticiler, öğrenciler ve uluslararası finans alanında temel bilgileri öğrenmek isteyen herkes için konuları karmaşıklıktan uzak sade bir anlatımla sunuyor.
***
Trafik mağdurlarını anma günü
Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, ‘Trafik Mağdurlarını Anma Günü’ kapsamında online bir etkinlik düzenledi.
Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü RadyoTrafik İstanbul’dan Kerim Öztürk üstlendi. Etkinliğe Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanı Mehmet Yavuz, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Birol Ekici, Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Özcan Yıldırım, TBB Eğitim Müdürü Cenk Kadıoğlu, Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz, Trafikte Haklarım Derneği Başkanı Yasemin Usta, Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, Trafikte Ortak Akıl Platformu’ndan İbrahim Aybar gibi kamu ve sivil toplum örgütleri yöneticileri katıldı.
23 Kasım 2020 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi