tatil-sepeti
tatil-sepeti

İletişimde Türkiye’nin yükselen markası

Giriş: 22.07.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından ULAK Haberleşme A.Ş., uçtan uca yerli ve milli genişbant (4.5G, 5G ve ötesi) iletişim ve bilişim şebeke altyapıları geliştirme hedefi ile 2017 yılında Savunma Sanayi Başkanlığı’nın çatı şirketi olan SSTEK tarafından kuruldu. Kısa bir süre önce yüzde 51 hissesini ASELSAN’ın satın alması ile SSTEK ve ASELSAN sahipliğinde faaliyetlerini sürdürüyor.

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr. A. Metin Balcı İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.

GÜVENİLİR İLETİŞİM ALTYAPISI

ULAK Haberleşme’nin hedefi ve projeleri nelerdir?

5G ve ötesine giden yolda Türkiye’nin güvenilir iletişim altyapısını oluşturarak, bölgesel ve global bir oyuncu olmak vizyonu ile yola çıkan ULAK Haberleşme ekosistemi ile birlikte iletişim teknolojilerinin geleceğine şekil vermeyi hedefliyor.

Üzerinde çalıştığımız ve ürünleştirdiğimiz teknolojiler, Telekom Altyapıları, Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşme Altyapısı, Geniş Alan Ağlar, Veri Merkezleri ve Askeri Ağlar gibi çok farklı şebekelerde uygulama alanlarına sahip.

Stratejik önemi büyük olan uçtan uca yerli ve milli genişbant şebeke altyapısı çalışmaları, Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından 5-6 yıl önce, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) ile koordineli olarak büyük bir vizyon ile başlatıldı. Bu vizyonun parçası olarak başlatılan ULAK Baz İstasyonu projesi ve MİLAT (Milli Ağ Teknolojileri) projelerinin ARGE çalışmalarının başarılı sonuçlar vermesi ile ULAK Haberleşme ‘5G ve ötesine giden yolda Türkiye’nin iletişim altyapısını milli teknolojilerle oluşturma’ hedefiyle kuruldu ve kısa sürede ARGE sonuçlarından sahada aktif kullanıma geçerek somut başarılar elde etti.

700 AKTİF ULAK BAZ İSTASYONU

1000’den fazla ULAK Baz istasyonu üretilerek teslimatlarının yapılması, 700’e yakın baz istasyonunun sahada aktif hale getirilmesi, MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz (MAYA) sisteminin ticari kullanımına başlanması bu somut başarı örnekleri arasında.

ULAK TİCARİ ŞEBEKELERDE

UAB koordinesinde devam eden Evrensel Projesi’nde planların üzerinde sağladığımız yerlilik oranları ile sonraki fazlar için yerlilik hedeflerinin arttırılmasında önemli rolümüz oldu.Diğer taraftan Operatörlerimizle birlikte sahada 1.5 yıldır gerçekleştirilen testlerimiz sonucunda, ULAK Baz istasyonlarının ticari şebekelerde kullanımına yönelik kurulumlara da başladık.

Milat Projesinin önemi nedir?

MİLA, bize emanet edilen ikinci önemli ARGE projesi. Bu kapsamda, MAYA ürün ailesinde, Yazılım Tanımlı Veri Merkezi (MAYA SD-DC), Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağ Yönetimi (MAYA SD-WAN) çözümlerimiz önemli kullanım senaryoları ile ön plana çıktı.

TURKSAT İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

MayaSD WAN yaygınlaşacak mı?

MAYA SD-WAN, kamudaki büyük ölçekli önemli kuruluşlarımızın canlı şebekelerinde testleri başarıyla tamamladı. Dünya ile eş zamanlı kullanıma başlayan MAYA ile şebekelerde; bütün ağın trafik yönetiminin yazılım ve politika tabanlı yapılması, ağdan geçen tüm trafiğin bit/byte seviyesinde gözlemlenmesi sonucunda siber güvenlik açısından güçlendirilmiş bir ağ altyapısı milli imkanlar ile hayata geçirildi. TURKSAT ile yapılan stratejik işbirliği ile de MAYA’nın yaygınlaştırılması için önemli bir adım atıldı.

ULAK 5G İLE İLK VERİ AKTARIMI

Uçtan uca milli ve yerli iletişim altyapısı vizyonu ile başlatılan bu projeler, 5G Çekirdek Şebekesi (ÇINAR) ve 5G NR (Yeni Radyo) Projesi ile bir bütünlük kazandı. ULAK 4.5G’yi yeni özellikler ile zenginleştirip operatörlerimize sunarken, ULAK Baz istasyonumuza 5G özelliklerini kazandıracak çalışmaları da hızla sürdürüyoruz. ULAK 4.5G’de ve MAYA’da elde ettiğimiz kazanımları 5G çalışmalarımızda azami oranda kullanıyoruz.

2020’de hazır olacak 5G Çekirdek Şebeke projemiz ile birlikte, 5G Baz istasyonumuzu 2020 sonuna doğru laboratuvar testlerine, 2021’den sonra saha testlerine sokmayı planlıyoruz. Geldiğimiz noktada “ULAK 5G ile ilk Veri Aktarımını” gerçekleştirdiğimizin müjdesini de verelim.

‘ULAK’ İLE YAKALANAN TARİHİ FIRSAT

Teknolojik altyapı kazanım zincirinin önemli parçaları olan bu projelerin en önemli özelliği; neredeyse yüzde 95’i yabancı üreticilere ait olan Türkiye’nin iletişim altyapısı için yerli ve milli ürünlere dayalı çözümler üretmesi. Bu kapsamda, ULAK ile teknolojik, ekonomik ve güvenlik açısından çok önemli bir fırsat yakaladık. Sağlıktan tarıma, ulaşımdan güvenliğe, enerjiden akıllı şehirlere kadar birçok dikey uygulama alanı olan iletişim altyapılarında ULAK Haberleşme olarak Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşme alanına büyük önem veriyoruz. Dünyada baz istasyonu geliştirebilen 4-5 ülkeden biri olmamız, gerek kamu güvenliği açısından gerekse siber güvenlik açısından kritiklik arz eden iletişim altyapılarında uluslararası ortak projelerin gerçekleşmesi konusunda da önemli fırsatlar ortaya koyuyor.

EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ EKOSİSTEMİMİZ

Ekosisteminizin önemi nedir?

Ülkemiz için katma değeri yüksek projeler üretirken en büyük gücümüz sürekli zenginleşen ekosistemimiz. Teknopark İstanbul’da uzman firmalarla oluşturduğumuz sinerji ve güven ortamı ilk günden itibaren ortaya koyduğumuz stratejinin en başarılı sonuçlarından biri oldu. Türkiye’nin 2023 hedefleri ve vizyonu doğrultusunda, sektörümüzde ekosistemimizle ile birlikte Türkiye’nin markası ve “5G ve ötesi için iletişim gücü” olmak üzere iletişim sektörünün güvenilir, güçlü bir oyuncusu olma yolunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Bugüne kadar bizden desteğini esirgemeyen devletimizin tüm ilgili birimlerine, operatörlerimize ve başta ASELSAN olmak üzere NETAŞ, ARGELA, KAREL, OPTİM ve 100’Ü aşkın iş ortağımıza, tüm ekosistemimize şükranlarımızı sunuyoruz.