tatil-sepeti

İhalesi yapılan 4.5G iletişimde çağ atlatırken, Hazine'ye 3 milyar 356 milyon Euro para girecek. KDV dahil bedel 3 milyar 960 milyon Euro'ya çıkıyor.

Mobil iletişimde 4.5G teknolojisi için frekans ihalesi yapıldı. Gelişmiş Uluslararası Mobil Telekomünikasyon yetkilendirilme ihalesinde Avea, Turkcell ve Vodofone yarıştı. İhaledeki toplam teklif 3 milyar 960 milyon euroyu buldu. Turkcell 8, Avea 5, Vodafone da 5 paket satın aldı.

İhaleye 800-900-1800-2100 ve 2600 gibi 5 farklı frekans sunuldu. Bu frekansların içinde değişik bant sayıları bulunuyor.

Kırsal kesimlere kadar hizmet verebilecek olan 800 bandında en kaliteli frekansları Vodafone, şehir merkezleri gibi daha yoğun noktalara hizmet verebilecek olan 2600'de en kaliteli frekansı da Turkcell kazandı. 2100 bandındaki her üç paket de Turkcell'in oldu.

18 ayrı frekans için düzenlenen ihaleyi BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık yönetti. Yanık, frekansların 30 Nisan 2029'a kadar yetkilendirileceğini söyledi. Yani operatörler 13 yıllık lisans almış oldu.

KÖPRÜ TRAFİĞİ GİBİ

Farklı frekansların tek bir frekans gibi kullanımını sağlayan bu teknoloji, çok yüksek hızda iletişim ve veri transferi sağlıyor. Basitçe “Trafik yükü karşısında yetersiz kalan köprünün yanına başka köprüler yaparak, daha geniş hatta daha fazla trafik taşıma kapasitesine ulaşmak” şeklinde tarif ediliyor.

Yeni teknoloji yüksek mobil internet hızı ve daha fazla data kapasitesi sunacak. 4,5G'ye uyumlu sim kart ve cihaz sahipleri bu teknolojiden herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek.

HAYATI KOLAYLAŞTIRACAK

Akıllı ev ve şehir altyapılarına geçişte önemli bir aşama olarak kabul edilen 4,5G, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da hayatı kolaylaştıracak çözümler getirecek. Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4,5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek.

İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. Teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek.

KAPSAMA ALANI DERDİ BİTECEK

3G'de görülen kapsama alanı sorununu çözmesi beklenen 4.5G'de bağlantı hızı, 100 Mbps wi-fi'da ise 1 Gbps'ye kadar çıkabiliyor. 4,5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps’ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek. Böylece veri indirme hızı 14 kata kadar artacak.


İKİ FİRMDAN SÜRPRİZ

İhale öncesi dördüncü aday olarak NetGSM’nin katılması bekleniyordu. Ancak firma teklif vermedi. İhale öncesinde şartname satın alan Huawei ise sektörde heyecana sebep oldu. Şartnameye 50 bin TL ödeyen Çinli firma ihaleye girmedi.

31 Ağustos 2015 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji