Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Sağlık sektörünün önemi, pandemi döneminde bir kez daha anlaşıldı. Tıbbi cihaz ve ilaç sektörü de bu dönemde aralıksız çalışarak pandemiyle mücadeleye katkı sağladı. Ancak 2021’de sektörün en önemli gündem maddesi, kamu ve üniversite hastanelerindeki birikmiş alacaklarını tahsil etmede yaşadığı sıkıntılar oldu. Yapılan düzenlemelerle tıbbi cihaz alanında kamudaki alacakları 90 güne, üniversite hastaneleri için ise 180 güne düşürüldü. Sektör temsilcileri, bu olumlu gelişmeye rağmen ödemelerde az da olsa gecikmeler yaşandığını belirtiyor.
BAKANLIĞA AKTARILDI
İstanbul Ticaret Odası İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi, sektörün sorunlarını değerlendirmek ve çözüm bulmak üzere Eminönü’ndeki Merkez Bina’da hibrit bir toplantı düzenledi.
İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran’ın da katıldığı toplantının açılış konuşmasını, İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay yaptı. İTO Meclis Başkan Yardımcısı Veysi Cengiz Balçık ise toplantının oturum başkanlığını yürüttü.
2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, tıbbi cihaz endüstrisinin MR’dan eldivene, stentten kalp kapağına, diyalizden ortopedi malzemelerine, ameliyat lambasından katetere kadar çok geniş bir alanda hizmet sunduğunu belirtti.
Tüm dünyada yaşanan enflasyonist baskı ve enerji fiyatlarındaki maliyet artışı ile sıkıntıların daha da büyüdüğünü söyleyen Dr. Kuralay, özellikle hammadde, ambalaj malzemeleri ve taşımacılık fiyatlarındaki artışların herkesi zorladığını belirtti. Kuralay, konuşmasına şöyle devam etti: “Sektörümüz, tüm bu olumsuzluklara rağmen ilaç ve tıbbi cihaz arzında sorun yaşanmaması için canla başla mücadele ediyor. Bu, büyük bir başarı. Bu başarıyı ihracat rakamları da gösteriyor.
Sektör, 2021 yılında yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2020 yılında ilaç ihracatının Türkiye ihracatındaki payı yüzde 1’in üzerine çıktı.”
REGÜLASYON VE TEŞVİK
İTO İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Başkanı Hakan Koçak ise ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün daha iyi bir duruma gelmesi için daha fazla yatırım, regülasyon ve teşvik gerektiğini söyledi. Koçak, sektörün ayrıca ruhsatlandırma ve fiyatlandırma konularında mevzuat değişikliğine ve kamu borçlarının zamanında ödenmesine ihtiyacı olduğunu belirtti.
ORTAK AKIL MESELELERİ ÇÖZECEK
İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, son 20 yılda şehir hastanelerinin inşası, sağlıkta dönüşümü sağlayan uygulamalar ile sağlık hizmetlerinde kalitenin ciddi şekilde arttığını söyledi. Oran, sektörün sorunları konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: “İrade koyalım, birlikte hareket ederek çözüme ulaşalım. Kamu, özel sektör, ihtisas sahibi kişilerin ortak akıl etrafında buluşması ve çözüm odaklı yaklaşımları, Türkiye’de ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün kısa, orta ve uzun vadeli birtakım meselelerini çözüme kavuşturacak. Sağlık Bakanlığımızın proaktif yaklaşımı, özel sektöre yol açan ve yön veren tutumu, bu açıdan umudumuzu daha da artırıyor.”
ALMANYA, ÇİN VE IRAK
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkan Yardımcısı Uğur Mumay, katılımcılara sağlık ile ilaç ve tıbbi cihaz sektörü hakkında bir sunum yaptı. Sunumdaki verilere göre, tıbbi cihaz ihracatı 2020 yılında 933 milyon dolara ulaştı.
Toplam ihracatın yüzde 80’ini sarf malzemeleri oluşturuyor. Diğer tıbbi cihazlar, ortopedi ve protez kategorilerinde ihracatın çoğunluğu başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, Çin ve Irak’a yapılıyor. Türkiye’nin tıbbi cihaz ithalatı ise 2020’de yaklaşık2 milyar dolar oldu.
SEKTÖRÜN TALEPLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
21 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma