tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Türkiye’de 2015’te 2 milyon 46 bin kutu ilaç tüketildi. Tüketilen ilacın yıllık toplam maliyeti 19.3 milyar TL oldu. 2016’da ise bu maliyet, İlaç Takip Sistemi SGK kutu satışları ve yıl sonu kamu fiyatlarına göre tahmini 22.3 milyar TL’ye yükseldi. Bu maliyeti azaltmak için stratejik uygulamalar başlatılırken, ithal edilen ilaçların yerli üretiminin teşvik edilmesi yönünde bir politika belirlendi. Bu aşamada daha fazla eşdeğer ilacın yerli firmalar tarafından üretilmesi; cari açığın düşürülmesi ve üretim faaliyeti dolayısıyla istihdamın artırılması anlamına geliyor.

İTO’DA KONUŞULDU

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık İhtisas Komitesi de ilaçla ilgili kurum ve firmaların yöneticilerini bir araya getirdi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran’ın başkanlığında gerçekleştirilen istişare toplantısında, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Cemil Gül; ilaçta yerelleşme çalışmaları, jenerik ilaç, fiyatlamalar, ithal ruhsatı, üretim taahhütleri konusunda konuştu. Toplantıya, eski Sağlık Bakanı Kazım Dinç’in yanı sıra İTO Meclis Üyeleri de katıldı.

CARİ AÇIĞI ETKİLİYOR

Programda, ‘İlaçta Yerelleşme Projesi İthalden İmale Geçiş’ başlıklı bir sunum yapan TİTCK Başkanı Dr. Gürsöz, şunları aktardı: “Ortalama yaşam süresinde yükselme, artan refah düzeyi gibi faktörler nedeniyle ilaç ve tıbbi cihaza yönelik talep artıyor. Bu talep de sosyal güvenlik harcamalarında ve cari açık üzerinde baskı yapıyor.
10. Kalkınma Planı’nda, ‘Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı’ yer alıyor. Bu plan sektördeki çalışmaların da kaynağını oluşturuyor.”

Daha fazla ürünün Türkiye’de üretilmesinin tedarik güvenliği ve cari açık açısından önemli olduğunu belirten Gürsöz, “İlaç firmalarına bildirimleri yaptık. Geçiş planlarının oluşturulmasının ardından firmalardan gelecek cevap ve taahhütler değerlendirilecek. Ocak 2018’de TİTCK tarafından varyasyon (üretim yeri değişikliği/yerlileştirme) onayları verilecek” dedi. Bu süreçte ilk aşamanın tamamlandığını belirten Gürsöz, “100 ithal ilaç onaylandı, 29 alternatif belirlendi, 23 adet de ilave yapıldı. Süreci devam eden ikinci aşamada ise 125 ithal ilaç yerelleşecek” diye konuştu.

YÜZLERCE YÖNETİCİ KATILDI

İstişare toplantısına, 300’e yakın ilaç firmasının yöneticisi katıldı. İki seans halinde 4.5 saat süren toplantı, sektör ile kurumlar arasında verimli bir istişareye sahne oldu. Toplantıda, ana gündem, ithal ilaca milyarlar harcayan Türkiye’nin, ilgili kurumlar ve ilaç firmaları işbirliğinde bu ilaçları yerli olarak üretmesine yönelik çalışmalar oldu.

İlaçta yerelleştirme yol haritası için önemli bilgilerin ortaya konulduğu toplantıda katılımcılar, sektördeki sorunları kurum yetkilileriyle detaylı bir şekilde tartışma imkanı buldu.

EYLEM PLANINDAKİ HEDEFLER

TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı’ndaki ana hedefleri şöyle sıraladı:

  • Yurtiçi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının değer olarak yüzde 20’sinin yerli üretimle karşılanması.
  • Yurtiçi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60’ının yerli üretimle karşılanması.
  • 2023’te en az bir orijinal ürün keşfi.
  • Yeniden konumlandırmak için araştırma altyapısının geliştirilmesi.
  • Global klinik araştırma yatırımlarından Türkiye’nin aldığı payın ve yürütülen klinik araştırma sayısının yıl bazında yüzde 25 artması.

14 Mart 2017 Salı

Etiketler : Sektörel