İlaç sektörü ‘şifa’ arıyor

Giriş: 27.09.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Dünyada doğal yaşamdan uzaklaşmaya bağlı olarak artan hastalıklar, ilaç sektörünün de büyümesine zemin hazırlıyor. Geçtiğimiz yıl 1 trilyon 200 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşan sektörün önümüzdeki 5 yılda 1.5 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Sektör Türkiye’de de kutu bazında geçtiğimiz yıl 2.3 milyar adet hacmine ulaştı.

Türkiye’de her yıl ortalama yüzde 2 büyüyen sektör; ödemelerde yaşanan sorunlar, ihale süreçleri, artan maliyetlerin ardından çıkış yolu arıyor. İlaç sektörünün tarafları İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen ‘İlaç ve Tıbbi Cihaz Sektörü ve Kamu Kurumları Arasındaki İletişimin Sağlanması Çalıştayı’nda bir araya gelerek tüm bu sorunlarını ele aldı.

EN BÜYÜK SORUN ÖDEME

Çalıştaya kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektörden temsilciler katıldı. İstanbul Ticaret Odası İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleşen çalıştayın moderatörlüğünü, İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve 8 No’lu İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Meclis Üyesi Veysi Cengiz Balçık gerçekleştirdi. Toplantıda sektör temsilcileri, yaşanan en büyük sorunun ödemeler konusunda olduğunu ifade ederek, bu aksaklığın düzeltilebilmesi için sözleşmelerdeki belirsiz ifadelerin çıkartılması gerektiğini belirtti. Sektör sözleşmelerde, ‘fatura tarihinden itibaren’ diye bir belirleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

MİADI DOLAN ÜRÜNLER

Toplantıda firmaların en çok zorlandığı konulardan birinin de miadı dolmak üzere olan ürünler olduğu dile getirildi. Buna göre hastanelerin stoklarını eritememelerinden dolayı son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin, firmadan üst üste birkaç kez değişiminin istendiği ifade edildi. Bunun da sektör maliyetlerinde önemli bir artışa neden olduğu belirtildi. Bu nedenle miatlı tıbbi cihaz ve ilaçların kontrolünün çok sıkı yapılması gerektiği çözüm önerisi olarak sunuldu.

KUR FARKI

Sektörde ihalelerde yaşanan süreçler de zorlayıcı bir unsur olarak yer alıyor. Mal alım ihalelerinde Sağlık Bakanlığı’nın para birimi olarak TL kullanması, kur farkının firmalara ek yük getirmesine neden oluyor. Firmalar bu sorunun çözümünün ihalelerde yabancı para biriminin de kullanılabilmesinin önünün açılması gerektiğini belirtti.

LİDER ABD

Dünya ilaç pazarında 489 milyar dolarlık payla liderliği ABD elinde bulunduruyor. ABD’yi 132 milyar dolarla Çin, 86 milyar dolarla da Japonya takip ediyor. İlaç pazarında ilk üçün ardından Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Brezilya, İspanya ve Kanada yer alıyor. En fazla ilaç tüketimi, onkoloji dalında olurken, bunu diyabet ve romatizmal hastalıklar takip ediyor.