tatil-sepeti

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

Türkiye’de ilaç pazarı 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 15.5 oranında büyüyerek, 16.8 milyar TL’ye ulaştı. Sektör temsilcileri kamunun yatırımlara verdiği destekten memnun olduklarını söyleyerek, özellikle yeni alanlara yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor. Bu alanların başında da biyoteknolojik ilaçlar geliyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Başkanı Hakan Koçak, güçlü bir ilaç sektörünün; sağlık hizmetlerinin kaliteli, etkin yürütülmesi ve ekonomik kalkınma için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

DIŞA BAĞIMLIYIZ

Sektörün dışa bağımlı olduğuna değinen Koçak, şu bilgileri verdi:

“Türk ilaç sektörü; dünya standartlarında üretim kapasitesi ve yetişmiş insan gücüne sahip olmasına karşın genellikle yeni ve yüksek teknoloji gerektiren biyoteknolojik ürünler, kan ürünleri, insülin, aşılar ve antidotlar gibi alanlarda ithalata bağımlı. Ülkemizde ilaç pazarı 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 15.5 oranında büyüdü ve 16.8 milyar TL’ye ulaştı. 2015’te ilaç ithalatı 3.6 milyar dolar, ihracat ise 939 milyon dolar oldu. Neticede ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 26. Ortalama yaşam süresinin artması, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması, sosyal güvenlik sisteminin yaygınlaşması, demografik değişiklikler ve ihracat, ilaç sektörünün büyümesinde etkili oldu.”

TÜKETİM ARTIYOR

Dünyada 2005’te 76 milyar dolar olan toplam biyoteknolojik ilaç tüketiminin, 2015’te 207 milyar dolara ulaştığını belirten Koçak, küresel ilaç tüketiminin 1 trilyon dolar olduğunu söyledi. Koçak, dünyada yükseliş trendi içinde olan biyoteknolojik ilaçların biyobenzerlerinin, patent sürelerinin bitimini takiben Avrupa ve Amerika dahil birçok ülkede pazara verilmeye başlandığını hatırlattı.

YENİ ÜRÜNLER YOLDA

Koçak, Türkiye’de biyoteknolojik ilaç üretimine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de biyoteknolojik ilaç üretimi ilk olarak 3 sene önce başladı ve yapılan büyük yatırımlar çerçevesinde yeni ürünlerin pazara verilmesiyle artacak. İlk biyobenzer insülinin 2016’da yerli üretiminin gerçekleştirilmesi ve tıbbın hizmetine sunulması bekleniyor.”

ÖDEME SÜRELERİ UZADI

İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kazım Eryaşar, 2015’in sektör için zor bir yıl olduğunu vurguladı. Eryaşar, sektörün sorunlarını şöyle anlattı: “Dövizdeki artış ile birlikte SGK’nın uyguladığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarındaki düşüş, firmaları ciddi zararlar ile baş başa bıraktı. Yine kamu ihalelerinde alımların 1-2 yıllık süreler ile yapılması ve firmaların bu süreçte fiyat yükseltememesi aynı sonucu doğuruyor. Üniversite hastanelerinin ödeme sorunları 2015’te de devam etti. Ödeme süreleri 3 yıla kadar uzadı. Daha önce 120-150 günlük ödeme yapan Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastaneleri de ödeme sürelerini 9 aya kadar uzattı. 2016’da da bu şekilde devam ederse, bizi zor günler bekliyor. Sektör üzerindeki düşük fiyat baskısı, 3 yıllık tahsilatlar ile bu işin sürdürülebilirliği mümkün değil.”

YATIRIMLAR ARTACAK

Yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Meclis Üyesi Veysi Cengiz Balçık, yatırım yapacak firmalara destek verilmesini istedi. Balçık, “Geçen yıl üretim açısından kamu desteği arttı. Yerli malına güven ve destek açıklamaları gelse de satın almalarda yeterli destek maalesef yapılmadı. Bu yıl yatırımların artacağını ancak kamu ödemelerindeki gecikmenin ise yatırımın önünde önemli engel olacağını düşünüyoruz. Kamu-sanayi-üniversite işbirlikleri ile yatırım kalitesinin artacağı kanaatindeyim” dedi.

20 Mart 2016 Pazar

Etiketler : Sektörel