Dünya Meteoroloji Örgütü, 2023-2027 yılları arasında Kuzey Kutbu’nun üç kat daha fazla ısınacağını öngörüyor.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye de üretim planlaması, tarım arazilerinin ve çevrenin korunması amacıyla Dünya Bankası ile ortaklaşa Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) başlattı. 

 

İklim değişikliği, son 50 yılda küresel olarak tarımsal üretimde büyümeyi yavaşlattı. İklim değişikliğinin tehdit ettiği en önemli alanların başında gelen tarım, etkin politikalarla koruma kalkanı altına alınıyor. Türkiye de üretim planlaması, tarım arazilerinin ve çevrenin korunması amacıyla Dünya Bankası ile ortaklaşa Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) başlattı. Proje ile tarımda dijitalleşmeye ağırlık verilerek, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri bertaraf edilmeye çalışılacak. 

 

TARIMSAL ALTYAPI GÜÇLENECEK

 

Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi; Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Tarım Reformu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar, Gıda ve Kontrol ile Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlükleri tarafından yönetiliyor. Proje, tarımsal veri altyapısının güçlendirilmesi, hayvan sağlığı enstitülerinin kapasitesinin artırılması, kaynak verimliliği ve iklim direncine yönelik yatırımlar ve proje yönetimi, izleme ve değerlendirme bileşenlerinden oluşuyor. Projenin öngörülen çıktıları şu şekilde olacak: 

 

1 - VERİLER TEK ÇATI ALTINDA 

 

Projenin hayata geçirilmesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı dijital modeli kurularak, tarım sektörü verileri tek çatı altında toplanacak. Böylece Bakanlığın tarımsal politikaları daha etkin planlanacak.

 

2 - ULUSAL TOPRAK ARŞİVİ 

 

Toprak veri tabanı geliştirilecek, ulusal toprak arşivi binası inşa edilerek toprak hazinesinin sağlığı izlenecek ve tarım arazilerinin korunmasına katkı sağlanacak.

 

3 - AZ KARBON EMİSYONU 

 

İklim Akıllı Teknolojilerin (İAT) kullanılması teşvik edilerek kaynak verimliliği iyileştirilecek ve karbon emisyonu azaltılarak tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlanacak.

 

4 - MAKİNA PARKLARI 

 

İklim akıllı tarım teknolojilerini içeren makina parkları kurulacak. İklim akıllı tarımda kullanılan dijital araçların test, deneme, kontrol ve sertifikasyonu konusunda kurumsal kapasite güçlendirilecek.

 

5 - TARIM OSB’Sİ 

 

Temiz enerji kaynaklarından daha fazla faydalanılmasını sağlamak amacıyla jeotermal ısı ile üretim yapacak Tarıma Dayalı İhtisas OSB desteklenerek dünyadaki en büyük yeşil OSB’lerden biri inşa edilecek.

 

6 - PİLOT UYGULAMALAR

 

Gediz, Küçük Menderes, Susurluk ve Marmara nehir havzalarında İyi Tarım Uygulamaları (GAP) koduyla başta hayvancılık olmak üzere tarımsal faaliyetlerin su ve toprak kaynakları ile çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltılacak; buna yönelik entegre pilot uygulamalar yapılacak.

 

7 - ULUSLARARASI STANDART 

 

Pandemi sonrasında dünya gündemine oturan hayvan sağlığı konusunda ülkeyi daha ileri bir noktaya taşımak amacıyla aşı, ilaç ve serum gibi veteriner tıbbi ürünlerin sertifikasyonu ile akreditasyonu için uluslararası standartlarda entegre kontrol merkezi VETKOM kurulacak.

 

8 - BİYOGÜVENLİK SEVİYESİ 

 

Veteriner kontrol enstitüleri bünyesindeki laboratuvarların biyogüvenlik seviyeleri yükseltilecek. Yeni salgınların ortaya çıkmasının önlenmesi ve etkin mücadele için uluslararası izleme kuruluşları ile işbirliği içerisinde ulusal düzenleyici sistemlerin güçlendirilmesi sağlanacak.

 

9 - 80 BİNDEN FAZLA KULLANICI 

 

Projeden 80 binden fazla kullanıcı faydalanacak. TUCSAP ile 14 milyon hektarlık alanda üretim planlaması yapılacak. Hayvan hastalıkları ve sağlığı konusunda çok ileri gelişmiş 19 laboratuvar açılacak. 

 

10 - 33 MİLYON DOLARLIK KATKI 

 

Yaklaşık 43 bin genç, akıllı tarım teknolojileri eğitimi alacak. Proje ile 55 binden fazla proje yararlanıcısına iklim akıllı tarım teknolojileri kapsamında yaklaşık 33 milyon dolar civarında katkı sağlanmış olacak.

03 Temmuz 2023 Pazartesi