tatil-sepeti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, “İkinci 100 Günlük Eylem Planı” ile kamunun hizmetleri, özel sektörde ve tarımda üretim ile sosyal alanda istihdama geçiş kuvvetlendirilecek. Cumhurbaşkanı, sanayide ve teknolojide yerli üretimin, sahada istihdamın ve kadınların destekleneceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde açıkladığı İkinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde 454 eylem adımı ve 24 milyar liralık projeler tanıtıldı. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, yüksek teknolojili ürünlerin yerli olarak üretilmesine yönelik çalışmalar ve destekler hayata geçirilecek. Bakanlık bu kapsamda 36 eylemi gerçekleştirecek.

Söz konusu plan çerçevesinde, bilişim sektöründe yerli üretimi, kaliteli ve güvenli ürün teminiyle teknolojik gelişimi teşvik edecek Kamu Bilişim Firmaları Yetkilendirme Sistemi kurulacak ve kamu bilişim alımları düzenlenecek.

Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ’lere yaklaşık 274 milyon lira destek sağlanacak.

İthalat bağımlılığının giderilmesi ve cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacak yüksek teknolojili ürünlerin yerli olarak geliştirilmesi amacıyla Sanayi Yenilik Ağları Mekanizması (SAYEM) desteği verilecek.

MALİYE VE FİNANS

İkinci 100 Günlük Eylem Planı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı Kayıtdışı Ekonomi İle Mücadele Eylem Planı hazırlayacak.

Yeminli mali müşavir raporuyla nakten talep edilebilen KDV iade tutarlarının yüzde 50’sinin 10 iş günü içinde gerçekleştirilebilmesine ilişkin sistem geliştirilecek. Defter beyan sisteminin kapsamının, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi sağlanacak.

Özel sermaye yatırımlarının artırılması ve yüksek teknoloji yatırımlarına alternatif finansman sağlanması için ‘Türkiye Kalkınma Fonu kurulacak.

Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve finansal sektörün sağlıklı gelişimi için ‘Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’ tesis edilecek.

Ortak e-Tahsilat Platformu tüm unsurlarıyla devreye alınacak.

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

1.4 milyon işvereni kapsayan ‘Teşvikte Kazancım Ne kadar?’ adlı elektronik uygulama hayata geçirilecek.

İşverenler için ‘Kolay Belge-Kolay Hizmet’ elektronik uygulaması hayata geçirilecek, ‘Kolay İşverenlik Uygulaması’nın apartman ve iş hanı görevlilerini kapsayacak şekilde kullanım alanı genişletilecek.

Ölümlü ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarının yaşanmadığı güvenli iş yerlerine, yüzde 50 prim indirimi yapılacak.

Kadın Kooperatifleri’nin güçlendirilmesi amacıyla kamu, üniversite, STK ve özel sektör işbirliğinde faaliyetler başlatılacak.

İŞKUR’a kayıtlı 60 bin genç, 50 bin kadın ve bin engelli vatandaş daha ‘Aktif İşgücü Piyasası Programı’ndan yararlandırılacak.

Çoğu kadın ve genç 200 bin vatandaşın özel sektörde istihdamı sağlanacak.

Bu dönemde esnaf ve sanatkar meslek kollarının güncellemesi yapılacak.

Yeni piyasa gözetimi ve denetimi modeli oluşturulacak.

İhracatçılar için ‘Elektronik İhracat Platformu’nun kavramsal tasarımı oluşturulacak.

AB’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ndeki kayıtlı ihracatçı sistemi ile entegrasyona yönelik mevzuat alt yapısı oluşturulacak.

İkinci 100 günde ayrıca, beş yıllık dönemi kapsayan Türkiye’nin Fikri Mülkiyet Stratejisi hazırlanacak. Sınai mülkiyet haklarıyla ilgili değerleme ve danışmanlık faaliyetleri yürütmek üzere kurulan Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Şirketi faaliyete geçirilecek.

Açıklanan plana göre Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulunca, çalışmalara sivil toplum kuruluşlarının katkı sağlayabilmesi amacıyla geniş katılımlı ‘Ekonomi Politika Meclisleri’ oluşturulacak.

TÜRKİYE MARKASI

Plana göre, ‘Türkiye Markası’nın yeniden oluşturulması için marka stratejilerinin belirlenmesi çalışmaları da bu dönemde hayata geçirilecek.

İstanbul’da ‘Tourİst Kart’ ve ‘İstanbul Kart’ hizmete sunulacak.

‘Turizm Yatırım ve İşletme Belgeleri’ başvuruları, e-devlet üzerinden alınacak.

Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) ocak ayında ihalesi yapılıp temeli atılacak.

2019’A GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ OLACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ‘İkinci 100 Günlük Eylem Planı’na ilişkin, “454 projeli plan, zorlu yıla güçlü başlangıç sağlayacak. Türkiye’ye dengeleme döneminde büyük enerji katacak” dedi.

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, icraat programının hayata geçirilmesiyle birlikte 2019’un üreticinin kazanç hanesine yazılacağını kaydetti. Avdagiç, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı eylem planında, sosyal konuların yanı sıra bürokrasinin hızlandırılması, enerjide yeni hedefler konulması, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, KDV iadelerinin ödenmesi, yüksek teknoloji yatırımlarına finansman sağlanması, milli üretim için KOBİ’lere destek vurguları son derece önemli.
İcraat planı, iş dünyamıza gelecek için umut vermiştir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıttığı İkinci 100 Günlük Eylem Planı dahilinde Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi yayımlanacak. Yerlileştirme Ürün Programı hayata geçirilecek, Ar-Ge, Ür-Ge ve yatırım teşvik uygulamaları programı çerçevesinde bütüncül şekilde tanımlanacak.

18 Aralık 2018 Salı

Etiketler : Gündem