tatil-sepeti

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleriyle sağlıktan enerjiye, altyapıdan teknolojiye birçok alanda onlarca anlaşma yapıldı. Şimdi ise daha büyük bir anlaşmanın ilk adımları atılıyor.

 

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasında, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması için müzakerelere başlanacak. 

 

HABER: ADEM ORHUN

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiği ziyaretlerde, onlarca ikili anlaşmaya imza atıldı. Resmi programla eş zamanlı olarak bölgeye giden yüzlerce iş adamı da Arap firmalarıyla yeni işbirliklerinin kapısını aralayan imzaları attı. Bu gelişmelere paralel olarak Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasında, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması için de girişimler başlatıldı. 

 


Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Körfez ülkeleri genelinde bir STA imzalanması için görüşmelere mayıs ayında başladıkları bilgisini paylaştı. Bolat, konu hakkında yaptığı açıklamada, “En kısa sürede müzakerelere başlamayı ve neticede Serbest Ticaret Anlaşması’nı iş insanlarının istifadesine sunmayı ümit ediyoruz. Suudi Arabistan hükümetinin vereceği destekle bu müzakerelere en kısa sürede başlayacağımıza ve anlaşmayı hayata geçireceğimize olan inancımız tamdır” dedi. 

 

Karşılıklı yatırımlar konusuna da değinen Bolat, “Yasal çerçeve olarak gerek yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşması gerekse çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile karşılıklı yatırımlar için güçlü bir altyapıya sahibiz” diye konuştu. 

 

ÜÇÜNCÜ ÜLKELER

 

Bakan Bolat, Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilere sadece ikili boyutta bakmadıklarını, üçüncü ülkelerde de güçlü işbirlikleri kuracak potansiyele sahip olduklarını belirtti. Bolat, özellikle Körfez ülkelerinin Avrupa’ya ve dünyaya erişimini kolaylaştıracak projelerde Türkiye ile Suudi Arabistan’ın işbirliğinin güçlü bir sinerji meydana getireceğini söyledi. Bolat, “Eğer Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında bir STA imzalanırsa kurulacak değer zincirleri sayesinde Suudi firmalar yalnızca bizim ülkemizde değil, ülkemizin geniş serbest ticaret ağı vasıtasıyla dünya pazarlarına da ulaşma fırsatı yakalayacaklardır” diye konuştu. 

 

BÜYÜK HACİMLER

 

Körfez ziyaretlerinden önce çok yoğun görüşme trafiği ve toplantılar yapıldığını hatırlatan Bakan Bolat, “Birleşik Arap Emirlikleriyle ikili ticaret anlaşmamız imzalandı. 10 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmini ilk planda 25 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz, daha sonra 40 milyar dolar hedefi var. Siyasi alandaki hızlı yakınlaşma, Türkiyemiz, ekonomimiz, halkımız için çok güzel ekonomik faydalara dönüşecek” dedi. Bakan Bolat, Körfez ziyaretinden önce Suudi Arabistan Ticaret Bakanı’nın da kendilerini aradığını, aynı istek ve kararlılığı onlarda da gördüklerini belirtti. 

 

DIŞ YATIRIMLAR

 

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) İcra Kurulu Başkanı Mohamed Hassan Al Suwaidi ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Bakan Bolat, “Başkan bizimle görüştükten 3 saat sonra Ticaret Bakanı olarak atandı. Bize, ‘Türkiye’de yatırım konusunda 30 milyar dolarlık hedefimiz var. Her türlü gıda ürün sektöründe, lojistik, taşımacılık sektöründe, ilaç ve hastane işletmeciliği sektöründe, altyapı yatırımlarında ve startup’ların olduğu teknoloji girişim firmaları alanında, bu 5 alanda tekliflere açığız’ diye açık bir mesaj verdiler. Cumhurbaşkanımızın ziyareti ve yeni anlaşmalardan sonra dış yatırımlarda büyük bir hızlanma olacak” dedi. 

 

HAREKET SONBAHARDA 

 

Avrupa’dan da ciddi arayışlar olduğunu kaydeden Bolat, “Herkes başlamaya hazır. Önümüzdeki birkaç ay içinde, sonbahara girerken biz bu girişimlerin somut yatırımlara dönüşeceğine inanıyoruz. Mevcut yatırımlarını artırma eğiliminde olacak olanlar ve yeni girecek olanlar var. Yakın zamanda dış yatırımlarda büyük bir ivme göreceğiz” diye konuştu.

 


YENİ İMZALAR…

 

Suudi Arabistan-Türkiye

Cidde’de Suudi Arabistan ile Türkiye arasında 9 anlaşma imzalandı. Bunlardan bazıları şunlar: 

  • Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı 
  • İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı 
  • Savunma bakanlıkları arasında işbirliğine ilişkin uygulama planı 
  • Enerji Alanında Mutabakat Zaptı 
  • AKINCI TİHA ihracatı ve işbirliği sözleşmesi

 

Katar-Türkiye

  • Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasında diplomatik ilişkilerin 50. yıl dönümü olması münasebetiyle ikili anlaşma imzalandı. Anlaşmayı, Türkiye Cumhuriyeti adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar adına ise Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Jassim Al Thani imzaladı.
  • İki ülke arasında Ekim 2022’de 11 anlaşma, Aralık 2021’de de 15 anlaşma imzalanmıştı.

 

BAE-Türkiye

  • Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 13 belge imzalandı. 
  • Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayi, uzay endüstrisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut işbirliğinin derinleştirilmesi kararlaştırıldı. 
  • BAE’nin yatırım için Türkiye’ye 10 milyar dolarlık fon ayırdığı kaydedildi.
  • İmzalanan anlaşmaların toplam tutarının 50.7 milyar dolar olduğu açıklandı.

 

OYUNDAN ENERJİYE VİZYON 2030 

 

Ekonomisini petrole bağımlı olmaktan kurtarmak için kalkınma planlarını kökten değiştiren Suudi Arabistan, ‘Vizyon 2030’ adıyla geniş kapsamlı bir proje geliştirdi. Cidde yönetimi, yeni vizyon dahilinde Suudi Arabistan’ın modern ve küresel bir teknoloji merkezi olmasını hedefliyor. Bunun içinde hem mega oyun sektörü hem de enerji sektörü başta geliyor. Covid-19 pandemisinin ardından yapılan açıklamalarda, oyun sektörünün 2030 yılına kadar 2.5 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülmüştü. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji alanlarında büyük yatırımlar yapan Suudi Arabistan, kimya ve sağlık sektörlerini de odağına aldı. Petrokimya endüstrisine 100 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor. Yönetimin hedeflerinden biri de 2030 yılı itibariyle Suudi Arabistan’ın küresel bir lojistik merkezi haline getirilmesi. Bunun için sektöre 30 milyar dolar tutarında kamu yatırımı yapılması öngörülüyor. 2030 yılında ulaşım ve lojistik yatırımlarının 150 milyar ABD Doları’na ulaşacağı tahmin ediliyor.

24 Temmuz 2023 Pazartesi