Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
İlk kez 1973 yılında genetiği değiştirilmiş bir bakteri üretildi. Bu, bir dönemin başlangıcıydı.
O günden sonra genetik alanında bu türden çalışmalar hız kesmeden devam etti.
Tarihler 1995’i gösterdiğinde bir dönüm noktasına gelindi ve ilk kez genetiği değiştirilmiş mısır ekimi yapıldı. Bilim dünyasında büyük tartışmalara sebep olan bu aşamaya rağmen GDO çalışmaları hız kesmedi ve son 20 yılınönemli bir gerçeği olarak karşımızda duruyor.
Dünya nüfusu genetiği değiştirilmiş gıdaları 20 yılı aşkın süredir tüketiyor. Pek çok ülkede GDO konusunda kısıtlamalar ve yasaklamalar mevcut. Ancak büyük çatışmaların sebebi olan bu mesele günümüz ziraatının bir gerçeği olarak görülüyor. Üreticiler artan nüfusu ve kısıtlı imkanları sebep göstererek bu yöntemleri tercih ediyor.
Genetik bilimindeki tüm bu ilerlemeler hayatımızı bir biçimde etkiliyor. ABD Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA) ilk kez genetiği değiştirilmiş bir hayvanın insanların tüketimi için üretilmesini onayladı. Bugüne kadar insanın tüketimi için GDO bitki üretimi yapılıyordu. Ancak FDA’nın bu son kararıyla birlikte artık transjenik bir hayvan, çiftliklerde üretilecek: Genetiği değiştirilmiş somon.
18 AYDA HAZIR
Atlantik somonunun insanların yiyeceği bir boyuta ulaşması 3 yıl sürüyor. Genetiği değiştirilmiş somon ise bu büyüklüğe sadece 18 ayda ulaşıyor. Daha hızlı büyüyen başka bir tür somondan alınan genler başarılı bir şekilde Atlantik somonuna aktarıldı. Doğal Atlantik somonuna göre iki kat hızlı büyüyen bu balık, FDA’nın izni sayesinde artık çiftliklerde üretilecek.
23 Şubat 2016 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı