Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İş dünyası, ekonomideki gelişmeleri İstanbul Ticaret Odası çatısı altında değerlendiriyor. İTO’da art arda düzenlenen sektörel toplantılara bir yenisi daha eklendi. Video konferans yöntemiyle yapılan ‘İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi’ toplantısında konut inşaatı, inşaat malzemesi ve emlak pazarlama sektörlerinin temsilcileri bir araya geldi.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç başkanlığında yapılan toplantıda, yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin düzenlemeler ve inşaat maliyetleri ana gündem maddeleri oldu.
İKAMET İZNİ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün de katıldığı toplantıda, ‘yabancılara uzun dönem ikamet izni’ konusunda yeni bir kriter belirleme ihtiyacı olduğu kaydedildi.
Sektör temsilcileri, ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlenen ‘uzun dönem ikamet izni’ için gayrimenkul alımı yoluyla vatandaşlık hakkına benzer bir uygulamanın faydalı olacağını kaydetti.
250 bin dolar değerinde konut alan yabancılar, ilgili diğer şartları da taşımaları halinde vatandaşlığa başvurabiliyor. Hem inşaat projeleri hem emlakçılık faaliyetleri açısından yabancıya satışta vatandaşlık teşvikinin olumlu katkısı olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, uzun dönemli ikamet izninde ‘uygun’ bir maddi sınır olmamasının, bu satışları olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
ORAN TEKLİFİ
Toplantıda, uzun dönem ikamet izniyle ilgili alt limitte net bir tarifin olmadığını belirten sektör temsilcileri, belli miktarda işlem sınırı istenmesini talep etti. Bazı sektör temsilcileri, bunun vatandaşlıktaki uygulamanın yüzde 40’ı olması, bazı sektör temsilcileri de yine vatandaşlıktaki uygulamanın yüzde 50’sini geçmemesi şeklinde yapılmasının uygun olacağını söyledi.
250 BİN DOLAR
Toplantıda gündeme gelen diğer bir konu da yabancıya konut satışıyla vatandaşlıktaki 250 bin dolarlık sınırının yükseltileceğine dair haberler oldu. Proje satış hacmi ve konut donatımıyla ilgili diğer sektörlere çok olumlu etkisi olan uygulamada barajın yükseltilmesinin işleri keseceğini dile getiren sektör temsilcileri, “En azından bu yıl böyle bir artış olmamasını ümit ediyoruz. Öyle ki pandemiyi aşmaya, piyasa dinamiklerinin de tekrar normallerine dönmesine hepimizin ihtiyacı var” dedi. Ayrıca yine böyle bir artış olacağı zaman da bunun aniden ve yüksek oranlarda yapılmaması, kademeli ve önceden duyurulacak bir takvime göre adımlar atılması talep edildi. Bunun, sektörün yatırımlarını ve yıllık iş-istihdam planlarını sağlıklı yürütmesi için elzem olduğu dile getirildi.
KADEMELİ FİYAT
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) yöneticilerinin de katıldığı toplantıda, yabancılara konut satışı yoluyla vatandaşlık uygulamasında şehir veya bölgeye göre kademeli fiyat önerisi de gündeme taşındı. 250 bin doların bazı şehirler için yüksek olabileceğini ifade eden sektör temsilcileri, şehir veya bölgeye göre farklı fiyat olursa iş yapma potansiyelinin daha geniş coğrafyaya yayılacağını kaydetti. Bazı sektör temsilcileri, böyle bir uygulamanın belli alanlardaki sıkışmayı da engelleyeceğini dile getirdi.
HİZMET ALIMI
Öte yandan toplantıda, ‘yabancılara 500 bin dolarlık yatırımla vatandaşlık’ uygulamasının şartlarında bazı ek düzenlemeler yapılması da önerildi. Sektör temsilcileri, yatırımla vatandaşlıkta danışmanlık, değerleme veya hukuki hizmet alımlarının da şartlar arasına eklenmesinin, hem bu hizmeti veren şirketlerin gelişmesi hem de alıcılar açısından mağduriyetlerin önlenmesine katkısı olacağını vurguladı.
YENİ PROJELERDE MALİYET HESABININ ÖNEMİ ARTTI
İTO’nun video konferans yöntemiyle düzenlediği ‘İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi’ toplantısının konularından biri, malzeme fiyatlarındaki artış ve inşaat maliyetleri oldu. Kurdaki hızlı hareketin etkisi olduğunu hatırlatan sektör temsilcileri, bunun yanı sıra birçok fabrikanın, üretim kapasitesinin çoğunu yurt dışına ayırdığına dikkat çekti. Dolayısıyla hem fiyat artışı olduğu hem de iç piyasaya mal yetmediği kaydedildi. Çimento, seramik, çelik gibi birçok sektörde iç piyasada arz sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Malzeme fiyatları yüzde 30-40 oranında arttı. Demirde bir yıl içinde yüzde 100’ü aşan fiyat farkları oluştu. Bu yıl döviz ve faiz oranlarının bugünkü seviyelerinin altına inmesi de beklenmiyor. Dolayısıyla yeni inşaat projesi planlayanlar için altıncı ve yedinci aylarda fiyat artışlarının daha hissedilir olacağı tahmin ediliyor. Yeni maliyet hesabını ve fiyatlamayı ona göre yapmakta fayda var” dedi.
01 Şubat 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi