tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

Dünyada yaklaşık 1.5 milyar Müslüman için oruç, ibadet, dua ve hayırseverlikle geçirilecek Ramazan ayının en kutsal mekanı hiç şüphesiz camiler… İngiltere’nin saygın yayın kuruluşlarından The Daily Telegraph, bu kutsal ayda dünyanın en büyük dini törenlerine ev sahipliği yapan ‘dünyanın en güzel camileri’ni yayınladı. İran’dan Suudi Arabistan’a, Pakistan’dan Malezya’ya, Fas’tan İspanya’ya kadar uzanan coğrafyadaki ihtişamlı yapıları konu alan The Daily Telegraph’ın listesinde Avrupalılar’ın ‘Mavi Cami’ (Blue Mosque) olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii ve Ayasofya da yer aldı.

İşte zamana meydan okuyan, mimarileri ve heybetleriyle hayranlık uyandıran dünyanın en güzel camileri…

Ayasofya Camii

TARİHİ 6. YÜZYILA UZANIR
The Daily Telegraph’ın listesine giren bir diğer cami de Ayasofya. Sultanahmet Camii’nin karşısında yer alan Ayasofya’nın, komşusundan 1.000 yıldan daha fazla bir süre önce inşa edildiği belirtilen haberde, yapının tarihinin de 6. yüzyıla dayandığı bildirildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun kenti aldığında binanın camiye dönüştürüldüğü hatırlatılarak, “Yapıya 16. ve 17. yüzyıl boyunca mihrap, minber ve vaaz standı ilave edildi. Ayasofya, Bizans’ın ışıltılı mozaikleri ile Arapça Kur’an yazılarının bir karışımıdır. Bugün Ayasofya, son derece görkemli bir müze” yorumu yapıldı.

Sultanahmet Camii

İSTANBUL’UN OLAĞANÜSTÜ SİLUETİ
Mavi ağırlıklı İznik çinileri ve kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılar’ın ‘Mavi Cami’ (Blue Mosque) olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii, The Daily Telegraph’ın yayınladığı ‘dünyanın en güzel camileri’ listesinde yer aldı. Haberde 6 minaresi bulunan caminin İstanbul’un siluetinin önemli bir parçasını oluşturan son derece ihtişamlı görünümüne dikkat çekildi. Telegraph Travel’ın İstanbul uzmanı Terry Richardson da, “Caminin iç kısmı ünlü İznik çinileri ile parlıyor” yorumunu yaptı. Sultanahmet Camii’nin Osmanlı hükümdarı I. Ahmed döneminde 1609-1616 yılları arasında inşa edildiği hatırlatılarak, caminin namaz vakitleri dışında ziyarete açık olduğu bildirildi.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Şeyh Zayed Camii

HALISINI 1200 USTA DOKUDU
Abu Dabi’deki beyaz ve göz alıcı güzellikteki bu eşsiz cami, 1200 usta tarafından hazırlanan dünyanın en büyük el dokuması halıya ve 12 tonluk bir kristal avizeye ev sahipliği yapıyor. Caminin mimarisinde Memlük, Osmanlı ve Fatımi tarzları dikkat çekiyor.

KUDÜS

Mescid-i Aksa

MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ
Müslümanların ilk kıblesi olduğu belirtilen Kudüs’ün eski şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa, tarih boyunca depremler nedeniyle tahrip olduğu için birkaç kez yeniden inşa edildi. Mescid-i Aksa, Ortaçağ’da Haçlılar tarafından saray olarak da kullanıldı ancak daha sonraki İslam Halifeliği yapıyı cami olarak restore ettirdi.

PAKİSTAN

Faysal Camii

TÜRK MİMAR TASARLADI
Dünyanın en büyük dördüncü camii, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yükseliyor. Türk mimar Vedat Dalokay tarafından tasarlanan 8 kenarlı bina iskeletinde bedevi çadırı ile Kabe’den esinlenildi. Caminin 74 bin kişilik kapasitesi var.

SUUDİ ARABİSTAN

Mescid-i Haram

4 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLIYOR
İslam dünyasında kutsal bir yer olan ve Kabe’yi çevreleyen kübik bina Mescid-i Haram, 4 milyon kişi kapasiteli. 400 bin 800 metrekareyi kapsayan binanın açık ve kapalı dua yeri var. Mescit aynı zamanda Hz. Muhammed tarafından ilk vahiy öncesi Kabe duvarına yerleştirilen Kara Taş’a da (Hacer-ül Esved) ev sahipliği yapıyor.

MALEZYA

Ubudiah Camii

MALEZYA’NIN EN GÜZELİ
Kuala Kangsar’da 1913-1917 yılları arasında inşa edilen cami, ülkenin en güzel camisi olarak lanse ediliyor. Dört minaresi ve altın rengi bir kubbesi bulunan cami, Kuala Lumpur tren istasyonunu da dizayn eden İngiliz mimar Arthur Benison Hubback tarafından tasarlandı.

FAS

II. Hasan Camii

DÜNYANIN EN UZUN MİNARESİNİ TAŞIYOR
Kazablanka sahilinde yükselen cami, dünyanın en uzun minaresini (210 metre) taşıyor. Denizin doldurulması ile oluşan bir alana inşa edildiği için salondaki cam zemin üzerinden denizin dibi görülüyor. 25 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

SUUDİ ARABİSTAN

Mescid-i Nebevî

HAC DÖNEMİNDE 1 MİLYON ZİYARETÇİ
Hz. Muhammed tarafından 622 yılında Medine’de inşa edilen ve Peygamber Mescidi olarak da adlandırılan yapı, İslam’ın ikinci en kutsal mescidi olarak kabul ediliyor. Hz. Muhammed’in kabrinin de içinde yer aldığı mescitte 105 metre uzunluğunda 10 minare bulunuyor. Mescid-i Nebevi’nin kapasitesi 600 bin kişi, ancak Hac döneminde bu sayı 1 milyona ulaşıyor.

İSPANYA

Kurtuba Camii

YILDA 1.4 MİLYON KİŞİ GELİYOR
Fas mimarisinin dünyadaki en iyi örneklerinden biri olan cami, Endülüs Emevi hükümdarı I. Abdurrahman tarafından 785 yılında yaptırıldı. Caminin içinde 1523’te de katedral inşa edildi. Yılda yaklaşık 1.4 milyon ziyaretçi çekiyor.

İhtişamla büyüyorlar / FOTO GALERİ

14 Haziran 2016 Salı

Etiketler : Gündem