Güneydoğu’da üreticiler, GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yönlendirmesi ve tarımsal destekler sayesinde organik tarıma yönelerek, iç ve dış pazar potansiyelini kullanmak istiyor. Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgedeki üreticilerin, dünyada hızla artan organik gıda ihtiyacına katkı sunmak için son yıllarda başlattığı çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

PAMUKTAN ZEYTİNE

GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen GAP Organik Tarım Küme Projesi kapsamında bölgede pamuktan zeytine, baldan nar ekşisine kadar birçok ürün organik olarak üretilmeye başlandı. Bu kapsamda çiftçiler arasında birlikler kurularak fikir alışverişleri de artırıldı.

DÖNÜŞ OLACAK

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, dünyada en fazla gelişen alanlardan biri olan organik gıdaya yönelimin her geçen gün arttığını söyledi. Organik tarıma mutlaka dönüşün olacağına ve üreticinin buna kendisini hazırlaması gerektiğine dikkat çeken Karahocagil, Türkiye’deki organik tarım üreticilerini bir araya getirmek istediklerini aktardı.

225 ÜRÜN VAR

Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Taylan Kıymaz, bölgedeki organik tarım üreticilerine destek verildiğini dile getirdi. Dünyada toplam tarım alanlarının yüzde 1’inin organik tarıma ayrıldığına dikkat çeken Kıymaz, tüketici potansiyelinin bu büyüklüğün çok daha üstünde olduğunu anlattı. Kıymaz, şunları kaydetti: “GAP bölgesinde şu an organik olan 225 ürün var. Ön plana çıkan üzüm, incir, fındık, zeytin ve zeytinyağı. Ancak üretim çok az; artırmak lazım. Arttığı takdirde ihracat pazarlarında da çeşitlenme olacak. Önümüzdeki 10 yıl, daha da iyi noktalara ulaşacağız.”

01 Aralık 2017 Cuma

Etiketler : Gündem