tatil-sepeti

Türkiye, geçen yıl 168 milyar 88 milyon dolarlaCumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatına imza attı. Otomotiv endüstrisi 31.6 milyar dolarlık dış satımlaen fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu. Otomotiv endüstrisini 17 milyar 642 milyon 157 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 15 milyar 554 milyon 861 bin dolarla çelik takip etti.

EN FAZLA ARTIŞ ÇELİKTE

Geçen yıl en fazla ihracat artışını yakalayan sektör yüzde 36.1'leçelik sektörü oldu. Bu dönemde dış satımında en fazla düşüşü ise yüzde 26 ile gemi ve yat sektörü yaşadı. Türkiye'nin toplam ihracatının 2018'de yüzde 83.4'üne sanayi grubu imza attı. Söz konusu grupta 2017'ye göre yüzde 12.4'lük artışla 136 milyar 325 milyon 297 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Toplam ihracatın yüzde 13.8'ini oluşturan tarım grubunda yüzde 6.7'lik yükselişle 22 milyar 645 milyon 609 bin dolarlık, toplam ihracattan yüzde 2.7 pay alan madencilik grubunda da yüzde 2.7'lik azalışla 4 milyar 561 milyon 662 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

İHRACATTA ALMANYA LİDER

Geçen yıl Türkiye'denen fazla ihracat yapılan ülke 15.8 milyar dolarla Almanya oldu. Almanya'yı 11 milyar 47 milyon dolarla Birleşik Krallık, 9 milyar 468 milyon dolarla İtalya ve 8 milyar 253 milyon dolarla ABD izledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı 2018 ihracat rakamlarını değerlendiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği'ne ihracatınise yıl sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 13.7 artışla 84.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğinive bunun 2018 ihracat rakamının yüzde 50'si olduğunu vurguladı.

HEDEF PAZAR AFRİKA

Pekcan, hedef pazar olarak belirledikleri Afrika kıtasına ihracatın 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 24 artış gösterdiğini, Latin Amerika ülkelerine ihracatın ise aynı dönemde yüzde 35.6 yükseldiğini vurguladı.

Odak ülke olarak işaret ettikleri Meksika’ya ihracatın yüzde36 arttığına dikkat çeken Pekcan, Hindistan'a ihracatın ise yüzde 48oranında arttığını kaydetti.

BU BAŞARIYI ZOR DÖNEMDE SAĞLADIK

Bakan Pekcan, mal ve hizmet ticareti birlikte değerlendirildiğine, 2018 ilk 10 ayında genişletilmiş ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 91.1 olduğunu belirterek, "Ülke olarak, bu seviyeye kolay yükselmedik. Üstelik bu başarıyı çok zor bir dönemde sağladık" dedi.

Pekcan, söz konusu rekorun kırılmasında, küresel faktörlerin yanı sıra son dönemde yaptıkları çalışmaların da önemli katkısı olduğunu söyledi.

Pekcan, dış ticaretteki olumlu gelişmelere, ihracatçılara sağladıkları desteklerin artarak sürmesinin, uyguladıkları ticaret politikası savunma araçlarının ve yeni hükümet sistemiyle kamu politikalarındaki hız ve etkinlik artışının da önemli katkısı olduğunu aktardı.

2019 CİDDİ BİR İCRAAT YILI OLACAK

Geçen yıl ihracatı uzun vadede artıracak önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinen Pekcan, tüm faaliyetleri iş dünyasının temsilcileriyle fikir ve güç birliği içinde yaptıklarını anlattı.

Pekcan, dönemsel dalgalanma ve risklerin uzun vadeli planlarını değiştirmeyeceğini vurgulayarak, doğru politikalarla teknolojiyi ön plana çıkaracak çalışmalara 2019’da da ağırlık vereceklerini ifade etti.

Daha fazla katma değerli ürün ihracatının artması için çalışmalar yürüteceklerine dikkati çeken Pekcan, şunları kaydetti: "Türkiye'nin sanayi ihracatındaki yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 3-4 bandından yukarıya çıkarmaya kararlıyız ve hazırız. Üretim ve ihracatımızın kompozisyonunu değiştirmek zorundayız.

İhracatımızın kadın girişimciliği, esnafımız ve KOBİ'lerimiz sathına, yani tabana yayılması için yoğun projelerimiz olacak. Küresel bir olgu haline gelen e-ticarette ve e-ihracatta ülkemizin payını artırmaya yönelik projeler geliştireceğiz. Mevzuat modernleştirmesi, sadeleştirme ve yeni ticari pazarlardaki yoğun çalışmalarımızla dolu dolu bir 2019 yılı yaşayacağız. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda temel hedefi yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmektir. 2019 bu anlamda ciddi bir icraat yılı olacaktır."

04 Ocak 2019 Cuma

Etiketler : Gündem