Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracattaki payı, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 46.4 artarak 6.6 milyar dolar oldu. Sektörün son 12 aylık ihracatı ise yılsonu hedefi olan 10 milyar doları aştı. Sektör şimdiye kadar 10.5 milyar dolarlık ihracat yaptı. Aynı dönemde alüminyum sektörü 2.55 milyar dolar ile değer bazında ilk sırada yer alırken, onu 1.25 milyar dolarlık ihracat ile bakır takip etti. Sektör, temmuz ayında 930 milyon dolarlık ihracat ile yüzde 23.3 artış sağlayarak, Türkiye’nin genel ihracatından yüzde 5.7 pay aldı.
ARAŞTIRMA PROJESİ
İstanbul Ticaret Odası Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi de, sektörün hedeflerine ulaşma yolunda hızla ilerlemesi için İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliği ile araştırma projesi hazırlıyor. Komite, proje kapsamında İTO Cemile Sultan Korusu’nda bir çalışma toplantısı düzenledi.
ORTAK TESPİT
İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Muhittin Adıgüzel’in de yer aldığı toplantıda, sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.
Sektörün farklı yönlerden profilinin çıkarıldığı toplantıda, katılımcıların üzerinde birleştiği konu, nitelikli ara eleman ihtiyacı oldu.
90 BİN TON ÇİNKO
Toplantının açılışında söz alan İTO Meclis Üyesi Ali Bakaner, Türkiye’nin 225 bin ton çinko ihtiyacı olduğunu belirterek, yaklaşık iki ay sonra Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçecek çinko tesisinde 90 bin ton üretim gerçekleştirilebileceğini söyledi. Bakaner, bu tesisin açılması ile beraber ilerleyen yıllarda kapasitenin artarak ülkenin çinkoda dışa bağımlılığının önüne geçileceğini kaydetti.
SEKTÖRÜN ÇÖZÜM BEKLEDİĞİ KONULAR
* Sanayide ara eleman bulunamaması
* Nitelikli ara eleman için devletin meslek liselerini ve meslek yüksek okullarını desteklemek için çalışma yapması
* NACE ve GTİP kodlarının tekrar düzenlenmesi
* Hurda ithalatındaki ticaretin genişletilmesi
* Kendi tasarımını satan firma sayısının az olması
* Katma değerli ürün elde etmek için Türkiye’de tasarım ve Ar-Ge merkezi kurulması gerekliliği
* Üniversite-sanayi işbirliğinin daha dinamik olması
* Sektöre özgü Ar-Ge politikasının geliştirilmesi
* Organize sanayi bölgelerinde yeterince yer olmaması. OSB’lerde arsa maliyetlerinin fazla olması
* Dışa bağımlılık
27 Eylül 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı