Cuma, 22 Kasım, 2024
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.6 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 114.6 artarak 3 trilyon 418 milyar 967 milyon lira oldu. GSYH’nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti.
SEKTÖRLERİN VERİLERİ
GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 26.6, hizmet faaliyetleri yüzde 18.1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 11, sanayi yüzde 7.8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5.3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4.1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1.9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1.7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2.9, inşaat sektörü ise yüzde 10.9 azaldı.
Önceki yıllara ilişkin büyüme verilerinde de revizyona gidildi.
TÜKETİM HARCAMALARI
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7.3 arttı. Yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 22.5 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 2.3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 4.7 artış kaydetti. Mal ve hizmet ihracatı, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 16.4, ithalatı ise yüzde 5.8 yükseldi.
AVRUPA YAVAŞLARKEN YATIRIM VE İHRACAT YAPTIK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel ekonominin yavaşladığı bir süreçte Türkiye ekonomisinin elde ettiği yüzde 7.6’lık büyümenin istihdam, üretim ve ihracatın geleceği adına umut verici olduğunu belirtti. Avdagiç, “Hem çeyrekten çeyreğe hem de yıllık bazda gerçekleşen bu büyüme, istikrarlı bir gelişim patikasında ilerlediğimizin de ispatıdır” değerlendirmesini yaptı. Avdagiç, “Bizi memnun eden asıl husus, en yakın ticaret partnerimiz Avrupa’da işlerin durgunlaştığı bir dönemde dahi ekonomik büyümemizin yatırım ve ihracat kalemleri tarafından desteklenmesidir” dedi.
OECD ORTALAMASI YÜZDE 3.6
Türkiye, bu yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 7.6 büyüme rakamıyla OECD ile G20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldı. OECD ülke ekonomilerinin ikinci çeyrekte ortalama büyümesi yüzde 3.6 olarak hesaplandı. Söz konusu dönemde ekonomik büyüme Avrupa Birliği’nde yüzde 4, Euro Bölgesi’nde yüzde 3.9 olarak kayıtlara geçti. Slovenya, ikinci çeyrekte yüzde 8.3 ile OECD’nin en çok büyüyen ekonomisi oldu. İkinci çeyrek büyüme oranı, geçici verilere göre İsrail’de yüzde 7.4, Portekiz’de yüzde 6.9, Macaristan’da yüzde 6.5, İspanya’da yüzde 6.3 olarak belirlendi. İkinci çeyrek büyüme verisi açıklanan OECD ülkelerinden ekonomisi en fazla büyüyen diğer ülkeler yüzde 5.6 ile Şili, yüzde 5.3 ile Hollanda, yüzde 5.3 ile Kosta Rika, yüzde 4.8 ile Kanada ve yüzde 4.7 ile Avusturya şeklinde sıralandı. Öte yandan, ikinci çeyrekte İtalya yüzde 4.6, Polonya yüzde 4.5, Danimarka yüzde 4.4 ve İsveç yüzde 4.2 büyüdü.
900 BİN KİŞİLİK İLAVE İSTİHDAM
Büyüme rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “İkinci çeyrekte sadece kuvvetli büyüme performansı göstermedik, aynı zamanda 5 çeyrektir devam eden dengeli büyümeyi bu dönemde de sürdürdük” dedi. Son 2.5 yıldır makina ve teçhizat yatırımlarındaki güçlü yıllık artışın bu dönemde de yüzde 17.8 ile devam ettiğini belirten Nebati, bu gelişmeyi üretim kapasitesinin artırılması açısından olumlu değerlendirdiklerini vurguladı. Nebati, büyümedeki kuvvetli seyrin iş gücü piyasasındaki yansımalarının yılın ilk yarısında görüldüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu dönemde, geçtiğimiz yılsonuna kıyasla yaklaşık 900 bin kişilik ilave istihdam sağlandı ve işsizlik oranı yüzde 10.3’e düştü. Büyümeyi ve istihdamı önceliklendiren, üretimi ve ihracatı destekleyen Türkiye Ekonomi Modeli ile elde ettiğimiz bu kazanımlar, yılın kalan döneminde de sürecektir. Artık ekonomimizin alametifarikası; dengeli, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümedir.”
NET MAL VE HİZMET İHRACATININ KATKISI 2.7
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, değerlendirmesinde, Türkiye’nin, 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7.6 büyüyerek başarılı performansını sürdürdüğünü söyledi. Bakan Muş, ihracatın büyümeye katkısı konusunda şu bilgiyi paylaştı: “İhracat, büyümeye 3.87 puan katkı verdi. Büyümenin yarısı, mal ve hizmet ihracatından kaynaklandı. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 2.7 puan oldu.”
05 Eylül 2022 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe