HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Dünyada Türk baklavası olarak bilinen baklava, her geçen yıl ihracat değerlerini yükseltiyor. İlk olarak göçebe Türk toplumlarında açılan ince yufkaların arasına çeşitli harçlar konulmasıyla elde
edilen baklava, bugün Türkiye’yi dünyaya tanıtan önemli lezzetlerden. Geçtiğimiz yıl 23 milyon liralık ‘tatlı’ katkı sağlayan baklavanın bu yılsonunda Türk ekonomisine 25 milyon TL katkıda bulunması bekleniyor.
EN ÇOK SATIŞ ABD’YE
Günlük üretimi bin 150 ton civarında olan baklava, bir yılda kişi başına 4.6 kg tüketiliyor. Bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezi olan baklava, uluslararası pazarda en çok ABD’de kendine yer buluyor. Bu ülkeyi, Almanya ve Suudi Arabistan takip ediyor. Baklava ihracatı 2002’den bu yana ivme kazanmış durumda. 2002’de 1 milyon 600 bin TL seviyesinde olan ihracat, 17 yılda 23 milyon TL’ye ulaştı.
15 KATI
Türkiye ortalama olarak ihraç ettiği ürünlerde kilo başına 1.29 dolar kazanıyor. Baklava ise bunun 15 katı kadar katma değer oluşturabiliyor. Günümüzde Türkiye’nin Fransa, Hollanda, İtalya, İngiltere, Yunanistan, Belçika, Avusturya, İsviçre, Litvanya, Macaristan, Moldova, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Tacikistan, Libya, Moritanya, ABD, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, BAE, Maldivler, Singapur, Çin, Güney Kore, Japonya, Hong Kong, Avustralya, Ukrayna ve Arjantin’e baklava ihracatı bulunuyor.
ASLI CEVİZLİ
Osmanlı Devleti’nde bir saray tatlısı olarak kabul gören baklava, ilk olarak Fatih Sultan Mehmed zamanında kayıtlara geçmiş. Özel davetlerin baş tacı konumunda olan baklava ilk cevizli olarak yapılmaya başlanmış. Günümüzde baklava üretiminde Gaziantep ve Şanlıurfa liderliği elinde bulunduruyor.