tatil-sepeti

Ticaret Bakanlığı, ihracat hedeflerini desteklemek amacıyla birçok teşviki revize ederek, iş dünyasına yeni fırsatlar sunuyor.



HABER: Barış CABACI


 Bu teşviklerden en yenisi ise sezonluk fuar destekleri. Firmalar, aynı dönemde düzenlenen aynı başlıktaki iki fuar için ayrı ayrı destek alabiliyor ve bu fuarlar tek bir etkinlik olarak kabul ediliyor. Böylece firmaların destekler-den faydalanabileceği fuar sayısı 77’den 154’e çıktı. Bu fuarların 10’u yurt içi, 144’ü ise yurt dışı.

 

Ticaret Bakanlığı,racatın artırılması ve uluslararası pazarlarda Türk ürünlerinin tanıtımını güçlendirmek için verdiği desteklere yenilerini eklemeye devam ediyor. 

Yeni dönem fuar desteklerinde, özellikle sezonluk fuarlarda sağlanan teşvikler dikkat çekiyor. Bakanlık, yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılanlara sunduğu desteklerin hem kapsamını genişletti hem de limitlerini artırarak, ihracatçıların ve KOBİ’lerin daha fazla fuara katılabilmesine olanak tanıdı.


 

154 FUARA KATILABİLECEKLER

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, sezonluk fuarların öneminin altını çizdi. 

Bolat, sezonluk fuarlar kapsamında, aynı takvim yılı içinde, aynı ülkede ve aynı sektöre yönelik düzenlenen aynı isimli fuarların iki versiyonunun sezonluk fuar olarak tanımlandığını belirtti. 

Bu fuarlar, yıllık 10 ile sınırlandırılan fuar katılım desteğinin hesaplanmasında 1 fuar olarak değerlendirilecek.

Ticaret Bakanlığı, ilk aşamada yurt içinde AYMOD, AYSAF, IFCO, İstanbul Jewelry ve Texhibition İstanbul fuarlarını kapsama aldı. 

Yurt dışında ise 72 fuar kapsama alındı. Böylelikle firmalar normalde 77 fuara katılacakken, sezonluk fuar destekleriyle birlikte toplam 154 fuarda yer alabilecek.

 

 

KOBİ’LER İÇİN AVANTAJLAR

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı, firmaların uluslararası arenada daha fazla yer alabilmesi için yıllık yurt dışı fuar katılım sınırlarının yükseltildiğini duyurdu. Buna göre, firmaların yurt dışına çıkış destekleri yıllık 5 fuardan 8 fuara çıkarıldı.

Ayrıca KOBİ’lerin yıllık yurt dışı fuar katılım sınırı 10’dan 13’e çıkarılarak, daha fazla organizasyona katılabilmelerine olanak tanındı.

 KOBİ’ler, bu desteklerle ürünlerini yurt dışı pazarlarda daha geniş kitlelere tanıtabilecek, yeni iş bağlantıları kurabilecek ve ihracat hacimlerini artırma fırsatı yakalayacak.

 

 

MALİYET AZALIYOR 

Yurt dışı fuar teşviklerine ek olarak yurt içi fuarlarda da firmalara önemli destekler sağlanıyor. Bu kapsamda, firmaların yurt içi fuarlara katılım sınırı 3’ten 6’ya çıkarıldı.

 Türkiye’de düzenlenen ulusal ve uluslararası fuarlara katılacak firmalar, devletin sağladığı teşviklerle maliyetlerini azaltırken, yerel ve uluslararası alıcılarla buluşma fırsatı elde edecek. Bu teşvikler, özellikle yurt içindeki fuarların dinamizmini artırarak, Türk firmalarının ihracata yönelik kapasitesini güçlendirecek.

 

 

REKABET FIRSATI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz hafta İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen kumaş, iplik ve tekstil aksesuarları fuarı Texhibition İstanbul’un açılışında yaptığı konuşmada, fuar desteklerinin artırılmasının, Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasında büyük rol oynayacağını belirtti.

 Bolat, “Firmalarımızın yurt dışında kendilerini tanıtma ve rekabet etme fırsatlarını artırıyoruz

Fuarlar, ihracatın lokomotifi olacak. Bu lokomotifi hızlandırmak için sezonluk fuarlar ve ürün tanıtım desteklerini sürdüreceğiz” dedi. 


 

E-KİP İLE ENTEGRE DESTEKLER

Ticaret Bakanlığı, fuar teşviklerinin yanı sıra dijitalleşmeye de büyük önem veriyor.

 Geçtiğimiz haftalarda faaliyete geçen e-Kolay İhracat Platformu (e-kip), firmaların yurt dışına açılma süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.

 Bu platform aracılığıyla firmalar, ihracat süreçlerini dijital ortamda daha kolay bir şekilde yönetebilecek.

 Ayrıca, platform üzerinden sağlanacak eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle firmaların ihracat kapasiteleri artırılacak. 


 

9 AYDAKİ DÜZENLEMELER

 Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının 9 ayında firmaların yurt dışı fuar ve tanıtımlarını artırmaları için şu düzenlemeleri hayata geçirdi: 


Sezonluk fuar tanımı getirilerek, aynı takvim yılı içerisinde aynı ülkede aynı sektöre yönelik aynı isimle farklı tarihlerde düzenlenen fuarların ikisine katılımın tek bir fuar katılımı olarak değerlendirilmesi sağlandı. 

Tasarım ve ürün geliştirme projesi desteği (Bakanlığa ulaşmış olan başvurular hariç) kaldırıldı.

 Bunun yerine Yeşil Mutabakat’a uyum projesi desteği getirildi. Firmaların bu kapsamda aldığı danışmanlık hizmeti giderleri, 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve azami 10 milyon TL’ye kadar desteklenecek. 


Bu destekten Turquality programı kapsamındaki firmalar da faydalanacak. Tasarımcı şirket ve tasarım ofisi desteğinden faydalanan şirketler, yeni destekler boyunca yurt dışı marka tescil, pazara giriş projesi, yurt dışı fuar, birim kira, tanıtım, gemi yat tasarım, marka, Turquality ve Ur-Ge desteklerinden de yararlandırılacak .


Çok kanallı zincir mağaza destek limitleri de güncellendi. Buna göre yıllık destek üst limiti 56 milyon TL’den 180 milyon TL’ye yükseldi. Ayrıca destek süresinin bir defalık 5 yıl uzatılmasına imkanı tanındı. 


Zincir mağaza desteğinden yararlanan şirketlerin pazara giriş belgeleri, yurt dışı fuar ve Yeşil Mutabakat’a uyum projesi desteklerinden yararlanmasına da imkan tanındı.


 İhracatçı Birlikleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi proje ve fuar desteklerinin kapsamı genişletildi.


 Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan veya İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan ülkelerden Bakanlıkça belirlenecek olanları için birim kira, Turquality ve Marka Destek Programları kapsamındaki destek süreleri bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl süreyle uzatılacak.


 Marka Destek Programı’ndan Turquality’e geçen şirketler için ise destek süreleri yeniden başlayacak

25 Eylül 2024 Çarşamba