Cumartesi, 16 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
İstanbul Mücevher Fuarı’nın (Jewelry Show) 51’incisi, 24-27 Mart tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde yerli ve yabancı alıcılara kapılarını açtı. Sektörün en önemli fuarında, firmalar en yeni ürün, hizmet ve teknolojik çözümlerini tanıtma fırsatı buldu. Fuarda altın, mücevher, pırlanta, renkli taş, değerli ve yarı-değerli taş, inci, gümüş takı ve ev eşyası, altın montür, saat, kalıp, vitrin dekorasyon, makina-ekipman ve yan sanayi, kasa, yazılım, lojistik ile aydınlatma ürün grupları yer aldı.
İHRACATI ARTIRMA HEDEFİ
İhracatı artırmak, ihraç ürünleri için yeni pazarlar keşfetmek ve satıcıların mevcut pazar payını korumasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen fuarı, Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, İstanbul Ticaret’e değerlendirdi. Kamar, fuar ve sektörün ihracat potansiyeline ilişkin şöyle konuştu: “2019 yılından sonra ilk defa yapılan fuardan çok memnun ayrıldık. Fuarın bize ne kadar katkı sağladığını önümüzdeki ay göreceğiz. Ama bu katkı büyük olacak.”
HEDEF YÜZDE 10 PAY
Mustafa Kamar, Türkiye’nin Hindistan ve İtalya’dan sonra dünyanın en büyük 3 mücevher ihracatçı ülkesinden biri olduğunu belirterek, “Türkiye aynı zamanda Rusya, ABD, Çin ve Hindistan’dan sonra en büyük 5. pazar” dedi. Kamar, şu bilgiyi verdi: “Dünyada mücevher ihracatı 140 milyar dolar. Türk mücevher sektörü ise dünya ihracat pazarından yüzde 5.5 pay alıyor. TİM verilerine göre Türkiye mücevher ihracatında 6.8 milyar dolar, TÜİK verilerine göre ise dahili işlem rejimi ile gelen altınların işlenerek götürülmesi ile beraber 11 milyar dolar gelir elde ediliyor. Hedefimiz, dünya pazarından yüzde 10 pay almak. Bunu yapacak güçteyiz.“
TURİSTE TANITMALIYIZ
Pandemiye rağmen dijital çalışmalar, portallar sayesinde sektörün ivme kazandığını söyleyen Mustafa Kamar, geçtiğimiz yıllarda en fazla ihracatın BAE ve Irak’a yapıldığını hatırlattı. Kamar, pazar çeşitlendirme çalışmalarıyla ise ABD’nin 2021’de mücevher ihracatında birinci sıraya yerleştiğini söyledi.
Kamar, en büyük ihracat kalemlerinden birinin de turizm olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “En büyük turizm destinasyonu olan Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başı harcamaları çok az. Bunu bin dolara çıkarmak için tanıtım yapılması gerekiyor. Türkiye’den bavulla altın, deri, tekstil, ürünlerinin alınabildiğini göstermek lazım. Gelen turiste güneşin ötesinde bir şeyler sunmak gerekiyor.”
ALTINBANK KURULUYOR
Fuara katılan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ilgili Bakanlıklar ile karşılıklı olarak çalışmalar sonucunda Altınbank’ı bu yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Atayık, Altınbank’ın kurulmasındaki amacın kuyumculuk sektörünün bankacılık alanındaki kredi ihtiyaçlarının karşılaması, ihracatın desteklenmesi ve yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması olduğunu vurguladı.
ATIL ALTINLAR AKTİF HALE GELECEK
Istanbul Jewelry Show’u ziyaret eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, mücevher fuarının en nitelikli fuarların başında geldiğini dile getirdi. Avdagiç, “Sektör, Türkiye’nin ihracatında en katma değerli paya sahip. Rakamlar hızla büyüyor. Bu organizasyonlarla dünyanın en etkili fuarı olma yolunda hızla ilerliyoruz” dedi.
Altınbank projesini de değerlendiren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Bir süre evvel hükümetimiz de halkta pasif olan altınların aktif hale getirilmesi için bir proje başlatmıştı. Altınbank da bunu taçlandıracak. Kuyum sektörünün sermaye ihtiyacını karşılamaya katkı sağlamasının yanı sıra halkın elinde atıl olan altın stokundan kullanılabilir kaynak elde edilerek, milli ekonomiye ciddi katkıda bulunacak.”
ALTINBANK EKONOMİYE KATKIMIZI ARTIRACAK
İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Erhan Hoşhanlı, Altınbank ile ilgili şöyle konuştu: “Türkiye yeraltı kaynakları itibariyle altın zengini bir ülke. Böyle zenginliğimiz varken vatandaşın birikimlerinin yastık altında kalmasındansa ekonomide kullanılması tercih edilmeli. Vatandaşın kuyumculuk mesleğine duyduğu bir güven var. Altınbank ile kuyumculuk sektörü birebir çalışarak ekonomiye daha büyük bir katkı sağlayacak.”
ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 16 ARTTI
Istanbul Jewelry Show, bu yıl ziyaretçi sayısını, 2019’daki fuara oranla yüzde 16 artırdı. 2019 fuarına göre bu sene; Güney Amerika’dan gelen ziyaretçi sayısında yüzde 134, Afrika kıtasından gelen ziyaretçi sayısında yüzde 97 artış dikkat çekti. Kuzey Amerika’dan gelen ziyaretçi sayısında da yüzde 94 artış görüldü. Aynı dönemde, Okyanusya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 76, Avrupa’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 35 ve Ortadoğu ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı yüzde 4 arttı. 2019’da 110 ülkeden ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuar, bu yıl 147 ülkeden alıcı firmaları ağırladı.
04 Nisan 2022 Pazartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
16 Kasım 2024 Cumartesi
15 Kasım 2024 Cuma